direct naar inhoud van 5.2 Opbouw regels
Plan: Bedrijventerrein Valkenburgseweg/'t Ambacht/Katwijkerbroek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbedrijventrn-va01

5.2 Opbouw regels

Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

Begrippen die in de regels worden gebruikt en die uitleg behoeven, worden in dit artikel uitgelegd.

Artikel 2 Wijze van meten

Dit artikel bevat technische regelingen om onder andere oppervlaktes, hoogtes, dieptes en breedtes te kunnen bepalen.

Bestemmingsregels

In het hoofdstuk bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:

Artikel 3 Agrarisch

De voor 'Agrarisch' aangewezen gronden zijn bestemd voor een agrarisch bedrijf met bijbehorende voorzieningen. Er worden alleen bouwwerken, geen gebouw zijnde, toegestaan met een maximale hoogte van 3 m. Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om één gebouw per bestemmingsvlak met een maximale oppervlakte van 25 m2 en een maximale goothoogte van 3 m1 mogelijk te maken. Dit gebouw mag alleen gebruikt worden als agrarisch bedrijfsgebouw, zoals veldschuren, stallen en schuilgelegenheid.

Artikel 4 Bedrijventerrein

De voor 'Bedrijventerrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor bedrijven van categorie 1 t/m 3.2. Er wordt onderscheid gemaakt in gebieden waar alleen categorie 1 en 2 is toegestaan, waar alleen categorie 1 t/m 3.1 is toegestaan en waar categorie 1 t/m 3.2 is toegestaan. Daarnaast zijn er in het plangebied bedrijven die een specifieke aanduiding hebben gekregen. Een deel van deze bedrijven zijn bedrijven die ten tijde van de tervisielegging van het vigerende plan afweken van de toegelaten categorieën. Voor deze bedrijven is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bij beëindiging van het bedrijf de milieucategorie terug te wijzigen naar de toegestane milieucategorie.

Artikel 5 Gemengd

De voor 'Gemengd' aangewezen gronden zijn bestemd voor woonwerkeenheden waarbij het wonen, uitsluitend in combinatie met een kantoor of een aan-huis-gebonden beroep of een consument verzorgend bedrijf of een bedrijf die voorkomt in de categorie A of B1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten “functiemenging”, centraal staat. Het gebruik gaat niet gepaard met horeca en/of detailhandel, uitgezonderd beperkte verkoop die ondergeschikt is aan de uitoefening van de betrokken kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten. Het in gebruik nemen van delen van de woonwerkeenheid voor kamerverhuurbedrijf is niet toegestaan. Voor de woonwerkeenheid gelden bepaalde bouwregels, een afwijking van de bouwregels, specifieke gebruiksregels en afwijkingen van de gebruiksregels.

Artikel 6 Groen

De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor groen, water, speelvoorzieningen, voet- en fietspaden, kunstwerken, straatmeubilair, evenementen, een geluidwal of –scherm en nutsvoorzieningen.

Artikel 7 Kantoor

De voor 'Kantoor' aangewezen gronden zijn bestemd voor kantoren met bijhorende voorzieningen. Voor de kantoren gelden bepaalde bouwregels.

Artikel 8 Tuin

De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen bij de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen. Binnen de bestemming tuin mogen erkers worden gebouwd.

Artikel 9 Verkeer

De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen met een (boven) lokale ontsluiting, ontsluitingswegen, opstelstroken, busstroken, fiets- en voetpaden. De bestemming verkeer geldt voor de Valkenburgseweg en de Sandtlaan.

Artikel 10 Verkeer - Verblijfsgebied

De voor 'Verkeer - Verblijfsgebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen en paden met een functie voor verblijf. Het gemotoriseerde verkeer is hieraan ondergeschikt. Binnen deze bestemming is het innemen van een standplaats toegestaan. De bestemming verkeer – verblijfsgebied geldt voor alle straten in het gebied, behalve voor de Valkenburgseweg en de Sandtlaan.

Artikel 11 Water

De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor de waterhuishouding en de waterberging, waterstaatkundige kunstwerken en voorzieningen, verkeer te water, infiltratievoorzieningen, kruisingen en overbruggingen ten behoeve van verkeersdoeleinden.

Artikel 12 Wonen

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen, al dan niet in combinatie met een aan-huis-gebonden beroep of consumentverzorgende bedrijfsactiviteit, aan de bestemming ondergeschikte gemeenschapsruimten en bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals groen-, nutsvoorzieningen, erven, tuinen, verhardingen en water. Voor de woningen gelden bepaalde bouwregels, nadere eisen en specifieke gebruiksregels en kan onder voorwaarden worden afgeweken van de bouwregels.

Artikel 13 Wonen - Garage

De voor 'Wonen – Garage' aangewezen gronden zijn bestemd voor de stalling van (personen)auto's, motorrijwielen en (brom)fietsen en voor opslag en bergingsdoeleinden van huishoudelijke aard.

Artikel 14 Leiding - Water

De voor “Leiding-Water” aangewezen gronden zijn – behalve voor de andere aldaar voorkomende bestemming(en) – mede bestemd voor een waterleiding. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels, een afwijking van de bouwregels en regels ten behoeve van de omgevingsvergunning. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.

Artikel 15 Leiding - Riool

De voor “Leiding-Riool” aangewezen gronden zijn – behalve voor de andere aldaar voorkomende bestemming(en) – mede bestemd voor een rioolleiding. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels, een afwijking van de bouwregels en regels ten behoeve van de omgevingsvergunning. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen.

Artikel 16 Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied

De voor 'Waarde – Archeologisch Verwachtingsgebied” aangewezen gronden betreffen een gebied met “middelhoge- of hoge archeologische verwachting”. Deze gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor doeleinden ter bescherming en veiligstelling van de archeologische waarden. Deze bestemming is primair ten opzichte van de overige aan deze gronden toegekende bestemmingen. Voor deze gronden gelden bepaalde bouwregels, afwijking van de bouwregels en regels ten behoeve van de omgevingsvergunning.

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd de digitale verbeelding, voorheen plankaart, te wijzigen door:

  • a. op de digitale verbeelding, voorheen plankaart, de aanduiding “Middelhoge- of Hoge Archeologische Verwachting” geheel of gedeeltelijk te doen vervallen of van omvang te veranderen indien op basis van aanvullend en/of definitief archeologisch onderzoek is aangetoond dat op de betrokken locatie slechts sprake is van een lage archeologische verwachting of helemaal geen archeologische verwachting meer is;
  • b. op gronden alsnog de aanduiding “Archeologisch Waardevol Gebied” te leggen indien uit archeologisch onderzoek blijkt dat ter plaatse archeologische waarden zijn.

Algemene regels

Artikel 17 Anti-dubbeltelregel

Deze regel dient te voorkomen dat situaties ontstaan welke niet in overeenstemming zijn met de bedoeling van het plan. Daar voor een gebouw een zeker open terrein is vereist, wordt via de anti-dubbeltelregel voorkomen dat eenzelfde terrein twee keer wordt “meegenomen” bij de beoordeling van een bouwaanvraag. Grond die al eerder moest worden meegeteld bij de beoordeling van een bouwplan mag niet nog eens worden meegeteld bij een nieuwe bouwaanvraag.

Artikel 18 Algemene bouwregels

In dit artikel zijn bouwregels opgenomen die voor alle bestemmingen gelden. In lid 17.3 van dit artikel is onder andere de bepaling over ondergronds bouwen opgenomen. In lid 17.4 is een en ander opgenomen over bouwwerken met afwijkende maten en is uitsluitend een bouwbepaling. Met deze bepaling word voorkomen, dat bestaande bouwwerken, die wat betreft afstandsmaten of andere maten afwijken van de maatvoering zoals vastgelegd in dit bestemmingsplan, onder het overgangsrecht komen te vallen.

Artikel 19 Algemene aanduidingsregels

In dit artikel is de 'vrijwaringszone – molenbiotoop' opgenomen. Deze molenbiotoop beperkt de bouwhoogte van de bebouwing binnen 400 meter gerekend vanaf het middelpunt van de molen. Er wordt onderscheid gemaakt in een afstand van 100 meter en een afstand tussen de 100 en 400 meter. Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van de bebouwingsbeperkingen.

Overgangs- en slotregels

Artikel 20 Overgangsrecht

Bouwwerken welke op het moment van tervisielegging van het plan bestaan of waarvoor een bouwvergunning dan wel een omgevingsvergunning is aangevraagd, mogen blijven bestaan, ook wanneer dit strijdig is met de bebouwingsregels. Het gebruik van de grond en opstallen, dat afwijkt van de regels op het moment waarop het plan rechtskracht verkrijgt, mag gehandhaafd worden, tenzij het reeds strijdig was met het voorheen geldende bestemmingsplan.

Artikel 21 Slotregel

In de slotregel wordt aangegeven op welke wijze de regels van het bestemmingsplan kunnen worden aangehaald. Deze regels kunnen worden aangehaald als: “Regels van het bestemmingsplan bedrijventerrein Valkenburgseweg/'t Ambacht/ Katwijkerbroek”.