Plan: | Oostpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0600oostpolder-DF02 |
Het bestemmingsplan kent een aantal algemene regels die op het gehele plangebied van toepassing zijn en een aantal specifieke regels voor de afzonderlijke bestemmingen. De planregels zijn daarom verdeeld in vier hoofdstukken, te weten de inleidende regels, de bestemmingsregels, de algemene regels en de overgangs- en slotregels. Deze paragraaf geeft een artikelsgewijze toelichting op de planregels.
Bij het bepalen van de bestemmingsomschrijvingen en de formulering van de bouw- en gebruiksregels is uitgegaan van de standaardregeling van de gemeente Gouda. Door hiervan gebruik te maken, wordt een grotere mate van uniformiteit van bestemmingsplannen binnen de gemeente Gouda gewaarborgd. Dit vergroot de bruikbaarheid en toepassing van de bestemmingsplannen, zowel voor burgers en bedrijven als de bouwplantoetsers van de gemeente.
In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.
In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.
De bestemming 'Agrarisch' is toegekend aan de erven van de agrarische bedrijven in het plangebied. Dit betreft de delen van de percelen die bebouwd mogen worden en aan de rand van de polder gelegen zijn. Naast extensieve veeteelt zijn ook andere agrarisch aanverwante functies toegestaan. In de eerste plaats paardenhouderijen en -fokkerijen (waaronder pensionstalling), maar ook ondergeschikte agrarische nevenactiviteiten als bijvoorbeeld kamperen bij de boer, ijsverkoop voor passerende recreanten of de mogelijkheid tot paardrijden of bekijken van dieren. Ook het medegebruik als loonbedrijf voor andere agrarische bedrijven of voor het werk in de groenvoorziening behoort tot de mogelijkheden. Deze vorm van 'verbrede' landbouw vergroot de levensvatbaarheid van de agrarische bedrijven, die belangrijk zijn voor het behoud van het karakter van de Oostpolder.
Per bestemmingsvlak is één agrarisch bedrijf toegestaan. Bedrijfswoningen zijn slechts toegestaan op de daarvoor nader aangeduide gronden en wel één per aanduidingsvlak. Per bestemmingsvlak mag de oppervlakte van de bebouwing niet meer bedragen dan 40% van de oppervlakte van het bouwvlak. De locatie van de agrarische bebouwing is niet nader bepaald. Er is wel een maximum opgenomen voor de omvang van bedrijfswoningen. De goothoogte van de gebouwen mag niet meer bedragen dan 4 meter en de bouwhoogte van gebouwen niet meer dan 9 meter. De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 6 meter, met uitzondering van erfafscheidingen.
Deze bestemming is toegekend aan de agrarische percelen waar geen gebouwen zijn toegestaan. Dit betreft de open weilanden in het plangebied, waar vanwege de landschappelijke waarde de agrarische functie in stand blijft. Naast de agrarische functie zijn de gronden mede bestemd voor extensieve dagrecreatie. Een wandelpad door het boerenweiland behoort hiermee tot de mogelijkheden.
De gronden met de bestemming 'Agrarisch met waarden' moeten vanwege de landschappelijke waarden zo veel mogelijk vrij blijven van bebouwing. Voor enige flexibiliteit is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om aan de randen van de polder rijvoorzieningen voor paarden te kunnen realiseren. Van deze mogelijkheid kan gebruik worden gemaakt als de paardenbak niet op de erven aan de rand van de polder gerealiseerd kan worden. De behoefte aan paardenbakken wordt hiermee zo veel mogelijk naar de randen van de Oostpolder gestuurd. Het open landschap in het hart van de polder kan zo worden behouden.
Indien in de toekomst de agrarische functie door gewijzigde economische omstandigheden niet langer uitvoerbaar is, dan is het wenselijk dat deze gebieden voor extensieve dagrecreatie in gebruik genomen kunnen worden. Op die manier kan de gemeente zo goed mogelijk waarborgen dat de landschappelijke en cultuurhistorische waarden in stand worden gehouden. Daarom zijn burgemeester en wethouders bevoegd de bestemming 'Agrarisch met waarden' te wijzigen in 'Recreatie - Dagrecreatie'. De gronden kunnen dan in aansluiting op het polderpark op een zelfde wijze in gebruik genomen worden voor extensieve dagrecreatie.
De bestemming 'Bedrijf' is toegekend aan de bedrijfspercelen van het bedrijventerrein Gouwestroom, de werkplaats van de provincie Zuid-Holland. Hier zijn diverse bedrijfsactiviteiten (productie, bewerking, distributie en opslag van goederen) toegestaan. De toegelaten bedrijfsactiviteiten zijn opgenomen in een Staat van Bedrijfsactiviteiten. In principe zijn bedrijfsactiviteiten tot en met milieucategorie 3.2 toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 4.1' langs de Nieuwe Broekweg zijn ook bedrijfsactiviteiten tot en met categorie 4.1 toegestaan. Het garagebedrijf aan de Broekweg is specifiek bestemd. Voor het perceel Voltaweg 28 is opgenomen dat slechts bedrijfsactiviteiten tot en met categorie 2 zijn toegestaan. Naast de bedrijfsfuncties zijn ook de andere op het bedrijventerrein voorkomende functies (bouwmarkt en seksinrichting) toegelaten op de daaraan toegekende locatie.
De gebouwen moeten binnen de aangeven bouwvlakken worden gebouwd. Hiermee wordt het onbebouwde voorerf op het bedrijventerrein Gouwestroom gehandhaafd, alsmede de doorzichten richting de Zuidplaspolder. De bedrijfspercelen op Gouwestroom mogen voor 70% bebouwd worden. De gebouwen mogen niet hoger worden dan 14 meter. Voor het autobedrijf aan de Voltaweg, de werkplaats van de provincie Zuid-Holland en het garagebedrijf zijn specifieke bouwregels opgenomen, toegespitst op de bestaande situatie.
Deze bestemming is toegekend aan de laad- en losplaats aan de Voorhaven. Het terrein mag voor 10% worden bebouwd met gebouwen, die niet hoger mogen zijn dan 5 meter. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals de silo's en overslagconstructies hebben een maximale bouwhoogte van 15 meter.
De bestemming 'Groen' wordt toegekend aan diverse bermstroken naast wegen, waterlopen en de spoorlijn. Dit geldt ook voor bepaalde stukken die in het huidige bestemmingsplan nog een agrarische bestemming hebben, maar door de ligging en geringe omvang niet als zodanig gebruikt (kunnen) worden. Ook het gemaalgebouw en de bijbehorende gronden hebben deze bestemming, met de nadere aanduiding 'gemaal'. De gronden met de bestemming 'Groen' hebben voornamelijk een groene inrichting. Tevens zijn paden, waterlopen, speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen toegelaten. Voor het terrein van het gemaal zijn specifieke bouwregels opgenomen. Het hoofdgebouw, inclusief de bedrijfswoning, dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd. De maximale goothoogte is 4 meter en de maximale bouwhoogte 9 meter. Op de andere gronden met de bestemming 'Groen' mogen geen gebouwen worden gebouwd. Andere bouwwerken mogen niet hoger zijn dan 5 meter.
Deze bestemming wordt toegekend aan het bosperceel langs de Ringvaart. Het bestaande zomerhuis is toegelaten.
De delen van de Oostpolder die in het kader van het Waterrijk Polderpark Oostpolder een recreatieve functie krijgen, wordt de bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie' toegekend. De inrichting van dit gebied bestaat uit natuurlijk beheerde graslanden, al dan niet met een nat karakter. Het bestaande slotenpatroon blijft behouden, maar de oevers krijgen een natuurvriendelijker inrichting. Het gebied met de bestemming 'Recreatie - Dagrecreatie' is openbaar toegankelijk. In het gebied zijn fiets- en wandelpaden toegestaan.
De bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 5 meter. Het gaat bijvoorbeeld om informatieborden, trimtoestellen bij het trimrondje en kunstobjecten bij de gerestaureerde sluis.
Recreatie - Verblijfsrecreatie
Deze bestemming wordt toegekend aan het terrein van Résidence Elzenhof. De gronden zijn bestemd voor verblijfsrecreatie. Het bieden van logies aan arbeidsmigranten wordt ook toegestaan. Bijzondere voorwaarde is dat minimaal 10 m² verblijfsruimte beschikbaar moet zijn. De bouwmogelijkheden zijn afgestemd op de bestaande vakantiewoningen. Gebouwen dienen binnen de opgenomen bouwvlakken te worden gebouwd. De rest van het terrein blijft vrij van gebouwen. De goothoogte van gebouwen mag niet meer bedragen dan 3 meter en de bouwhoogte niet meer dan 6 meter.
De gronden langs de Ringvaart ten zuiden van de Kanaaldijk hebben de bestemming 'Recreatie - Volkstuin'. Er zijn beperkte bouwmogelijkheden toegestaan, ten behoeve van de opslag van materiaal of kasjes.
De bestemming 'Sport - Golfbaan' is toegekend aan het golfbaancomplex IJsselweide. De hoofdbebouwing moet binnen het opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Daarnaast mag het gezamenlijk oppervlak aan bebouwing niet meer bedragen dan 650 m². De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 9 meter.
Deze bestemming is toegekend aan het motorcrossterrein aan de Stoofkade. Bebouwing is slechts toegestaan binnen het bouwvlak, nabij de toegang van het terrein. De gezamenlijke oppervlakte aan bebouwing mag niet meer bedragen dan 300 m². De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 6 meter.
De bestemming 'Sport - Sportveld' is toegekend aan de gronden van SV Donk. Hier zijn sportvelden en bijbehorende voorzieningen toegestaan. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen de bouwvlakken. De hoofdbebouwing heeft een maximale bouwhoogte van 6 meter, voor de tribune langs het sportveld geldt een maximale bouwhoogte van 10 meter. Er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor een extra tribune of andere bijgebouwen buiten het bouwvlak. De bouwhoogte van lichtmasten, vlaggenmasten, ballenvangers en andere palen mag niet meer bedragen dan 20 meter.
Het deel van het woonperceel voor de voorgevel richting de openbare ruimte dient vrij te blijven van bebouwing. Deze gronden hebben daarom de bestemming 'Tuin'. In gevallen waar geen of nauwelijks ruimte vrij blijft voor bijgebouwen heeft een ander gedeelte van het woonperceel deze bestemming. Onder voorwaarden is het wel mogelijk om een erker aan de voorgevel te bouwen.
De bestemming 'Verkeer' is van toepassing op de wegen in het plangebied. De gronden zijn bestemd voor wegen, pleinen, fiets- en voetpaden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen et cetera. Voor lichtmasten wordt een maximale bouwhoogte van 10 meter gehanteerd. Voor overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een maximale bouwhoogte van 5 meter.
De bestemming 'Verkeer - Railverkeer' is toegekend aan de spoorlijnen met bijbehorende bermstroken. Gebouwen zijn niet toegestaan. De hoogte van overige bouwwerken mag niet meer bedragen dan 15 meter.
Deze bestemming is toegekend aan de verbindende watergangen (het Gouwekanaal, de Ringvaart van de Zuidplaspolder de Hollandsche IJssel en de Alpher Wetering). De bestemming is ook toegekend aan enkele andere watergangen in het gebied die een ruimtelijke scheiding aanbrengen. Ten slotte hebben ook de sloten in de ontginningsrichting van het veenweidelandschap de bestemming 'Water'. In verband met de hoge waarde die wordt toegekend aan de strokenverkaveling en de brede sloten is het van belang dat deze gronden uit oppervlaktewater bestaan. Alle gronden met deze bestemming zijn bestemd voor open water, inclusief het gebruik voor scheepvaartverkeer. Waterhuishoudkundige voorzieningen als stuwen en kleine bruggen voor aangrenzende bestemmingen zijn ook toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'brug' is een grotere brug toegestaan.
De bestemming 'Wonen' is toegekend aan alle woningen in het plangebied, inclusief de bijbehorende achter- en zijtuinen. Hoofdgebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. In principe hebben de bouwvlakken een gelijke omvang van 12 bij 15 meter. Indien de grootte van het perceel dit niet toelaat, is de omvang van het bouwvlak afgestemd op de grootte van het perceel en de afstand tot de zijdelingse perceelsgrens. Ook de afmetingen van de bestaande bebouwing kan aanleiding hebben gegeven om te kiezen voor een afwijkende omvang van een bouwvlak. De goothoogte van de hoofdgebouwen mag niet meer bedragen dan 4 meter en de bouwhoogte niet meer dan 9 meter.
Buiten het bouwvlak zijn er ruime mogelijkheden voor het bouwen van bijgebouwen en aanbouwen. Het gezamenlijk oppervlak aan bijgebouwen, aanbouwen en uitbreidingen van de woning bij vrijstaande en halfvrijstaande woningen mag niet meer bedragen dan 100 m², mits ten minste de helft van het perceel buiten het bouwvlak onbebouwd blijft. Voor twee grote percelen waar wegens een voormalige agrarische bestemming relatief veel bijgebouwen aanwezig zijn, geldt een maximum van 275 m². De bouwhoogte van bijgebouwen is beperkt tot 3,5 meter.
In verband met de akoestische situatie kunnen op de percelen aan de Tweede Moordrechtse Tiendeweg ten noordoosten van nummer 13 en ten noordoosten van nummer 11 niet direct woningen worden gebouwd. Voor deze gronden wordt daarom een uit te werken bestemming opgenomen. Er kan pas worden gebouwd, nadat een uitwerkingsplan in werking is getreden. De bestemming 'Wonen - Uit te werken' is globaler dan de andere bestemmingen uit dit plan. Het uitwerkingsplan geeft te zijner tijd de details.
Ter bescherming van de hoofdwatertransportleidingen is de dubbelbestemming 'Leiding - Water' opgenomen. Werken en werkzaamheden mogen hier pas uitgevoerd worden, nadat het drinkwaterbedrijf advies heeft uitgebracht en de belangen van de drinkwaterleiding voldoende zijn veiliggesteld.
De vlakken met een hoge archeologische verwachtingswaarde op grond van de archeologische beleidskaart hebben de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' gekregen. Voor deze gronden geldt dat slechts mag worden gebouwd, als een 'omgevingsvergunning activiteit archeologie' is verkregen op grond van de Verordening inzake monumenten en archeologie.
De percelen van de gemeentelijke monumenten hebben tevens de dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'. Op deze gronden mag slechts worden gebouwd, als een Verordening inzake monumenten en archeologie is verleend (indien noodzakelijk).
Deze bestemming is toegekend aan een zone langs de Hollandsche IJssel, ten westen van de laad- en losplaats. Ter behoud en ontwikkeling van de aan de rivier gebonden landschappelijke waarden mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, slechts onder voorwaarden worden gebouwd.
De Hollandsche IJssel en de buitendijkse gronden hebben tevens de bestemming 'Waterstaat - Vaarweg'. De bouw van bouwwerken in de rivier of op de buitendijkse oevers is aan voorwaarden gebonden. De beheerder van de vaarweg moet om advies worden gevraagd of het doelmatig functioneren als vaarweg en als watervoerend gebied niet in gevaar komt.
De bestemming is toegekend aan de beschermingszones van de waterkeringen in het plangebied. Bouwen ten behoeve van de andere bestemmingen is slechts toegestaan, als de waterstaatsbelangen dit toelaten.
Deze standaardregels voorkomt dat dezelfde gronden onbedoeld twee maal worden betrokken bij het bepalen van de bouwmogelijkheden.
In de algemene bouwregels worden bouwregels genoemd die in het gehele plangebied van toepassing zijn. Het gaat om antennes, dakopbouwen en regels ten aanzien van onderkeldering.
In dit artikel worden enkele vormen van grondgebruik genoemd die specifiek zijn uitgesloten. Hiertegen kan dan ook handhavend worden opgetreden.
Dit artikel verwijst naar de geluidzone rond industrieterrein Kromme Gouwe en het industrieterrein Middelblok.
Ter vergroting van de flexibiliteit wordt in dit artikel een aantal situaties genoemd, waarvoor burgemeester en wethouders bevoegd zijn bij het verlenen van een omgevingsvergunning af te wijken van de regels in het bestemmingsplan. Het gaat om kleine overschrijdingen van goot- en bouwhoogten en bouwgrenzen.
Dit artikel geeft algemene regels over kleine wijzigingen in bestemmingsgrenzen.
Dit betreft een aantal standaardbepalingen over strijdige situaties na inwerkingtreding van het plan.
Dit artikel bepaalt de naam van het plan.