Plan: | Gorinchem-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0512.BP2010105-8100 |
Het, in opdracht van de provincie Zuid-Holland en Bureau Drechtsteden opgestelde Behoefteraming bedrijventerreinen Zuid-Holland-Zuid (Ecorys, 2006) biedt aanknopingspunten met betrekking tot de marktpotentie voor het bedrijventerrein Groote Haar. Deze behoefteraming geeft inzicht in de extra ruimtevraag als gevolg van economische groei bij het bedrijfsleven in de regio. Vervangingsvraag als gevolg van onttrekking aan het aan het aanbod maakt geen deel uit van deze studie. De berekende behoefte is ook exclusief reserveringen voor een ijzeren voorraad. De verwachte behoefte voor de Alblasserwaard – Vijfheerenlanden over de periode 2004 – 2030 bedraagt 120 ha. In de raming wordt uitgegaan van de volgende verdeling over de sectoren Industrie & Bouw (30 ha), Handel (45 ha), Transport & Logistiek (15 ha) en Diensten (10 ha).
In de Merwedezone zijn diverse bedrijventerreinen waarvoor herstructurering noodzakelijk is. Het voortbestaan van een deel van deze natte terreinen staat onder druk door claims vanuit woningbouw en vanuit het beleid inzake Ruimte voor de Rivier. Met het verdwijnen van (delen van) bedrijventerreinen verdwijnt niet alleen fysieke ruimte, maar ook milieuruimte. Ruimtewinst kan alleen worden geboekt in combinatie met het bieden van de schuifruimte die nodig is om de herstructurering daadwerkelijk van de grond te krijgen. Gorinchem-Noord en Schelluinen-West komen in beeld voor niet-watergebonden bedrijven.
Meer specifieke informatie met betrekking tot de marktpotentie voor het onderhavige bedrijventerrein is opgenomen in de, in opdracht van de gemeente Gorinchem opgestelde, rapportage Marktpotenties Gorinchem Noord (ETIN Adviseurs, 2006). Dit onderzoek heeft geresulteerd in de volgende kansrijke doelgroepen voor het bedrijventerrein Groote Haar:
Bij het marktsegment van kantoorachtige bedrijvigheid gaat het naast zakelijke dienstverleners als computerbedrijven, beveiligings- en opsporingsbedrijven, ontwerpbureau's met studio/atelier ook om bedrijven die transportmiddelen (vooral auto's), machines en werktuigen en overige goederen (bijvoorbeeld sport en recreatieartikelen) verhuren. Dit segment vraagt over het algemeen een representatief kantoorachtig pand met showroom of magazijn (eventueel mogelijkheid voor twee bouwlagen). De kavelgrootte ligt tussen 1.000 – 4.000 m2.
Het segment groothandel en productie (lokaal / regionaal) omvat een breed scala aan activiteiten met soortgelijke vestigingseisen. Het loopt uiteen van industriële productie en assemblage tot groothandel. Met uitzondering van enkele groothandelsbedrijven worden meestal geen bijzondere eisen gesteld aan zichtbaarheid, alhoewel er wel een toenemende aandacht is voor pand en omgeving. Gevraagd wordt een functioneel pand met klein aandeel kantoor en bedrijfshal van voldoende oppervlak en voldoende hoogte. De kavelgrootte ligt tussen de 3.000 – 6.000 m2.
Het segment kantoorachtige bedrijvigheid (boven)regionaal betreft bovenregionaal opererende bedrijven in sectoren als industrie en handel, waarbij sprake is van een aanzienlijke hoogwaardige component. Het gaat vaak om verkoopkantoren, productontwikkeling en/of marketing. Een representatief bedrijfspand met kantoorruimte tot maximaal 40% van het bruto vloeroppervlak met vier bouwlagen behoort zeker tot de mogelijkheden. De kavelgrootte ligt tussen de 4.000 – 8.000 m2.
Het segment HMC bedrijven omvat lokale en regionale bedrijven die vallen onder de milieucategorieën 4 of 5. Bouwmaterialen, metaalproductie, veevoeders, chemie en afvalrecycling worden hiertoe gerekend. Pand en kavel moeten doorgaans functioneel zijn. Deze bedrijven hechten weinig waarde aan de ruimtelijke kwaliteit en omgeving. De kavelomvang loopt uiteen van 5.000 m2 tot 1 à 2 ha.
Het nieuwe bedrijventerrein biedt voor bovengenoemde marktsegmenten mogelijkheden. Daarmee voorziet het niet alleen in behoefte aan bedrijfsterrein voor bedrijven uit Gorinchem zelf, maar juist ook voor bedrijven die vanuit de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden moeten worden verplaatst. Zij zijn veelal op plaatsen gevestigd die vanuit de huidige beleidsopvattingen minder gewenst zijn. De bedrijven zorgen voor omwonenden en overheden en ook ondernemers voor uiteenlopende problemen (hinder, ruimtegebrek, bereikbaarheid e.d.).
Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat bovengenoemd marktonderzoek weliswaar dateert uit 2006, maar dat het in zekere zin toch wel actueel is. Op dit moment is de economische situatie niet stabiel. Dit is meer van conjuncturele - dan van structurele aard. Bovendien is de locatie Groote Haar bedoeld voor de opvang van knelpuntbedrijven uit het Groene Hart (regionale taakstelling). De locatie maakt deel uit van de bedrijventerreinen-strategie Alblasserwaard - Vijfheerenlamden. Daarin is een behoefte gesignaleerd aan bedrijventerrein voor de komende 15 tot 20 jaar. Aangezien ook de bestaande bedrijventerreinen in Gorinchem vol zijn, biedt de locatie Groote Haar uitkomst.
Voor de opvang van bedrijven uit de gemeente Giessenlanden wordt verwezen naar het convenant in bijlage 1. Bij de beschrijving van het stedenbouwkundig plan voor dit bedrijventerrein in paragraaf 4.3 wordt nader ingegaan op de ruimtelijke consequenties van bovengenoemde marktpotentie.