Plan: | ELSPEET DORP 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01067-vg02 |
Ten westen van de Nachtegaalweg en ten noorden van de Staverdenseweg is een aantal agrarische bedrijven gevestigd. Deze zijn onder de bestemming 'Agrarisch' gebracht. Een aantal agrarische percelen ten noorden van de Sluiterweg valt ook onder deze bestemming. De agrarische bestemming is op deze percelen gelegd om de nog aanwezige open doorkijken naar het omliggende gebied daar waar mogelijk te behouden.
Verspreid over het dorp bevindt zich een groot aantal bedrijfslocaties. Binnen deze bestemming zijn in principe alleen bedrijven toegestaan die worden vermeld onder categorie 1 van de bedrijvenlijst in de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering. Daar waar bedrijven uit een hogere categorie zijn toegestaan is dat expliciet, door middel van een aanduiding, aangegeven. Met de aanduidingen is aangesloten bij de gemeentelijk systematiek. De verschillende vormen van bedrijvigheid zijn, samen met de nummers op de verbeelding, opgenomen in artikel 4.1.
Binnen het plangebied zijn enkele gebieden bestemd als 'Bos'. Deze gronden zijn bedoeld voor houtproductie, instandhouding en ontwikkeling van bos ten hoeve van natuur- en landschapswaarden en extensieve openluchtrecreatie.
Voor bepaalde werken en werkzaamheden, waaronder het aanleggen van wegen en paden, is een omgevingsvergunning vereist.
Op een aantal plaatsen in het dorp is een detailhandel gevestigd. Deze bedrijven zijn onder de bestemming 'Detailhandel' gebracht. Perifere detailhandel, waaronder tuincentra, bouwmarkten en meubelzaken, wordt alleen mogelijk gemaakt ter plaatse van de aanduiding 'detailhandel perifeer' (dhp). De detailhandelsfunctie is alleen toegestaan op de begane grond. Met een afwijking kan ook detailhandel op de verdieping mogelijk gemaakt worden. Aangetoond moet worden dat eventueel omliggende woningen niet belemmerd worden. Ook mag de uitbreiding niet ten koste gaan van andere detailhandelsfuncties in het dorp.
Dienstverlenende instellingen en bedrijven, inclusief kantoren, zijn bestemd als 'Dienstverlening'. Een bedrijfswoning is mogelijk ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning'. Per bestemmingsvlak is ten hoogste één bedrijfswoning toegestaan. De dienstverlenende functie is alleen op de begane grond toegestaan. Met een afwijking kan dit ook op de verdieping mogelijk gemaakt worden. Aangetoond moet worden dat eventueel omliggende woningen niet belemmerd worden. Ook mag de uitbreiding niet ten koste gaan van andere dienstverlenende functies in het dorp.
In het centrumgebied rondom de brink van Elspeet is dienstverlening en detailhandel samengebracht onder de bestemming 'Gemengd'. De functies dienstverlening en detailhandel zijn uitsluitend op de begane grond mogelijk. Daarnaast wordt wonen mogelijk gemaakt. Per bedrijfsvestiging is ten hoogste één woning toegestaan.
Een aantal parken en andere beeldbepalende groenelementen zijn onder de bestemming 'Groen' gebracht. Binnen deze bestemming is het oprichten van bebouwing niet toegestaan. Fiets- en voetpaden, groen- en speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waterpartijen en waterhuishoudkundige voorzieningen maken deel uit van de bestemming.
De horecavoorzieningen die zich in het dorp bevinden hebben een horecabestemming gekregen. Automatenhallen, dancings en discotheken zijn niet toegestaan.
Kerkgebouwen, het buurthuis, de bibliotheek en andere maatschappelijke voorzieningen zijn bestemd als 'Maatschappelijk'. Bedrijfswoningen zijn als zodanig aangeduid.
De met 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen. Binnen deze bestemming is het oprichten van bebouwing niet toegestaan. Met een afwijkingsbevoegdheid kan het bouwen van een erker of een ingangspartij worden mogelijk gemaakt. Erf- en terreinafscheidingen vóór de voorgevel van een woning mogen maximaal 1 m hoog zijn.
De doorgaande (verbindings)wegen in het plangebied zijn onder de bestemming 'Verkeer' gebracht. Binnen deze bestemming mogen bouwwerken, zoals bushaltes en verkeerstekens, worden opgericht. Bermen, watergangen en voorzieningen zoals fietspaden, taluds, ongelijkvloerse kruisingen, faunapassages, carpoolplaatsen, parkeer- en groenvoorzieningen maken deel uit van de bestemming. Tot slot zijn op grond van deze bestemming standplaatsen voor ambulante handel mogelijk.
Woningen zijn onder de bestemming 'Wonen' gebracht. Het uitoefenen van een aan huis gebonden beroep is toegestaan. Binnen de bestemming is er -door middel van een aanduiding- onderscheid gemaakt tussen:
Recreatiewoningen
Binnen de woonbestemming komen enkele recreatiewoningen voor. De vergunde recreatiewoningen zijn positief bestemd, maar uit ruimtelijk oogpunt is het gewenst om verdere uitbreiding van de recreatieve functie zoveel mogelijk te beperken. Het gaat om de recreatiewoningen op de volgende adressen:
De maatvoering van recreatiewoningen is specifiek vastgelegd op de verbeelding. Ook de uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt, alleen de recreatiewoning aan de Sluiterweg 8b mag met ongeveer 8 m² worden vergroot. De recreatiewoningen zijn aangeduid als 'recreatiewoning'. De gronden behorende bij de recreatiewoningen zijn aangeduid als 'verblijfsrecreatie', hiermee is geborgd dat ook de gronden ten behoeve van de recreatiewoning mag worden gebruikt.
Voor de laatste twee recreatiewoningen is daarnaast een regeling opgenomen waarin een bijbehorend bouwwerk van maximaal 6 m² mag worden gerealiseerd. Omdat de eerste recreatiewoning zelf een bijbehorend bouwwerk is op een perceel waarop ook een reguliere woning staat zijn hier geen extra bouwmogelijkheden toegestaan. Het perceel Vierhouterweg 27 bestaat uit meerdere kadastrale percelen. Voor het bestemmingsplan wordt dit evenwel aangemerkt als één perceel.
De buffer rondom bekende vindplaatsen wordt bestemd als 'Waarde - Archeologie 2'. Wat inhoudt dat archeologisch onderzoek nodig is als er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 120 m². De gemeente kan hier overigens van afwijken.
De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3' wordt gebruikt voor gebieden met een middelmatige archeologische verwachting. Voor deze gebieden is archeologisch onderzoek nodig als er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor bouwwerken met een oppervlakte groter dan 500 m². De gemeente kan hier overigens van afwijken.
De waardevolle boombeplanting in het plangebied heeft de dubbelbestemming 'Waarde - Monumentale bomen' gekregen. Voor bepaalde werken en werkzaamheden, waaronder het vellen en rooien van bomen, is een omgevingsvergunning vereist.