Plan: | Buitengebied Liesveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1927.BuitengebiedLSV-VG01 |
In alle beleidsstukken wordt duidelijk dat het buitengebied van Liesveld wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van grote landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Deze waarden hebben te maken met het ontstaan van het landschap en het grondgebruik. Behoud van de verschillende landschapstypen en daarmee ook de bescherming van de waarden staat in al het beleid voorop. Ook wordt geconstateerd dat de agrarisch bedrijven een belangrijke rol spelen in het behoud van dit landschap. Zelfs wordt aangegeven dat ontwikkelingsmogelijkheden moeten worden geboden zodat de agrarische bedrijven kunnen blijven voortbestaan.
In het vigerende bestemmingsplan zijn ten aanzien van de landschappelijke waarden enkele beleidslijnen opgenomen. In de tabel in Bijlage 1 is aangegeven op welke wijze de beleidslijnen zijn uitgewerkt in de regels en verbeelding van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat bij flexibiliteitsbepalingen in het bestemmingsplan zoals afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden de mogelijke effecten op de ter plaatse aanwezige waarden in de afweging worden meegenomen.
Daarbij moet worden opgemerkt dat het instrument bestemmingsplan slechts beperkte mogelijkheden biedt om de gewenste beleidslijnen uit te voeren. Bij nieuwe ontwikkelingen kan het bestemmingsplan wel als toetsingskader dienen.
Cultureel erfgoed kroonjuweel/topgebied
Binnen gebieden die zijn aangewezen als Cultureel erfgoed kroonjuweel of Cultureel erfgoed topgebied moet sterk worden ingezet op de bescherming van de ter plaatse aanwezige cultuurhistorische waarden.
Om die reden wordt in de bestemmingsomschrijving aangegeven dat de gronden tevens bestemd zijn voor de instandhouding en bescherming van de cultuurhistorische waarden. Meestal hangen deze waarden sterk samen met de landschappelijke waarden (slagenverkaveling) en zorgt het behoud van landschappelijke waarden tevens voor het behoud van de cultuurhistorische waarden. De landschappelijke en cultuurhistorische waarden worden in de bestemmingsomschrijving zo concreet mogelijk benoemd.
Bij nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden (afwijken door middel van omgevingsvergunning, wijzigingsbevoegdheden) moeten de mogelijke gevolgen voor de landschappelijke en cultuurhistorische waarden worden meegewogen.
Archeologisch waardevolle gebieden
De archeologisch waardevolle gebieden worden beschermd door middel van een dubbelbestemming. Voor nieuwe ontwikkeling binnen deze gebieden moet ter bescherming van deze waarden een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd.