Plan: | 's-Gravenweg 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpGravenweg2013-Va01 |
Meer en meer wordt onderkend dat goed werkende ecosystemen voor mensen verschillende onmisbare functies hebben. Ter bescherming van deze eigenschappen van de natuurlijke omgeving en vanuit de gedachte dat alle levende wezens een intrinsieke waarde hebben, geldt een drietal landelijke wetten en beleidsplannen: de Flora- en Faunawet, de Natuurbeschermingswet en het Natuurbeleidsplan 1990 (Nota Ruimte met daarin de Ecologische Hoofdstructuur). Daarnaast geldt provinciaal beleid, te weten: Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland en Provinciaal Compensatiebeginsel (Rode lijst).
Bij een ruimtelijke ontwikkeling dient middels een quickscan (combinatie van bureauonderzoek en één veldbezoek) te worden vastgesteld of:
Nu hier sprake is van een conserverend plan wordt voornamelijk inzicht geboden in de aanwezigheid van beschermde gebieden in (de omgeving van) het plangebied, zodat kan worden bepaald of vanwege het plangebied externe effecten op de beschermde gebieden plaatsvinden.
In dit verkennend ecologisch onderzoek is onderzocht welke wetten en welk provinciaal beleid van toepassing is voor onderhavig bestemmingsplan. Vanwege het voornamelijk conserverend karakter van het plan is geen veldbezoek aan het plangebied gebracht.
Het bestemmingsplangebied maakt geen onderdeel uit van beschermde gebieden in het kader van Natura 2000 of de EHS. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied is 'Broekvelden, Vettenbroek en polder Stein'. Dit ligt op een afstand van ongeveer 10 kilometer.
In de directe omgeving van het plangebied liggen gebieden die zijn opgenomen in de EHS:
In het Natuurbeheerplan 2012 zijn de EHS en de weidevogelgebieden nader begrenst. Deze nadere begrenzing van het Natuurbeheerplan 2012 is weergegeven in onderstaande figuur 5.7. Hieruit blijkt dat het plangebied in het oosten deel uitmaakt van belangrijk weidevogelgebied (Natuurbeheertype A01.01).
Figuur 5.7: Begrenzingen Natuurbeheerplan 2012. De rode contour geeft de globale ligging van het plangebied weer [www.zuid-holland.nl]
Omdat er geen wijzigingen plaatsvinden aan de 's-Gravenweg zijn de activiteiten in overeenstemming met huidige aangewezen wezenlijke kenmerken en waarden van de EHS, zoals vastgesteld in Natuurbeheerplan 2012. Van aantasting van de EHS is geen sprake. Het bestemmingsplan is uitvoerbaar binnen het beschermingsregime van de EHS.
Omdat het plangebied niet in een Natura 2000-gebied ligt, is van directe aantasting geen sprake. Het Natura 2000-gebied Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van het plangebied. De vogelsoorten die zijn aangewezen voor dit Natura 2000-gebied foerageren op grasland en in sloten en rusten op plassen en weilanden. Het gebied ten oosten van het plangebied is hiervoor geschikt. Omdat er geen wijzigingen plaatsvinden aan de 's-Gravenweg zijn de activiteiten in overeenstemming met het huidige bestaand gebruik, waarbij geen significante effecten worden verwacht van dit voornamelijk conserverende bestemmingsplan in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998.
Omdat in het conserverend deel van het bestemmingsplan 's-Gravenweg 2013 geen ruimtelijke ontwikkelingen zijn voorzien, kunnen effecten in het kader van de Flora- en faunawet met zekerheid worden uitgesloten.
Deze wijziging maakt nieuwbouw mogelijk die nadelige effecten kan hebben voor ecologische waarden. Het is daarom noodzakelijk nieuwe ontwikkelingen te toetsen aan de Flora- en faunawet. Daartoe is in de wijzigingsregels een expliciete onderzoeksverplichting opgenomen.
De volledige toetsing aan flora- en faunawet dient uitgevoerd te zijn bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor slopen en bouwen.
Vanuit het aspect ecologie zijn er geen beperkingen omdat er geen feitelijke wijzigingen plaats gaan vinden. De woningen zijn reeds aanwezig en er vinden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaats in dit kader.
Vanuit het aspect ecologie zijn er geen beperkingen omdat er geen feitelijke wijzigingen plaats gaan vinden. De bedrijfsopstallen zijn reeds aanwezig en er vinden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaats in dit kader.
Vanwege de wijziging worden ook geen externe effecten op beschermde gebieden verwacht.
Vanuit het aspect ecologie zijn er geen beperkingen omdat er geen feitelijke wijzigingen plaats gaan vinden. De bedrijfsopstallen zijn reeds aanwezig en er vinden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen plaats in dit kader.
Vanwege de wijziging worden ook geen externe effecten op beschermde gebieden verwacht.
Er zijn geen beperkingen voor de vaststeling van het bestemmingsplan, inclusief wijzigingen en wijzigingsbevoegdheden, vanwege ecologie of flora en fauna.