Plan: | 's-Gravenweg 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpGravenweg2013-Va01 |
Het archeologisch erfgoed wordt binnen Nederland als zeer waardevol beschouwd. De Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) legt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het archeologische erfgoed bij de gemeente. De taken in het kader van de Wamz behelzen o.a. het integreren van archeologie in de RO-procedures (zoals vergunningen en Projectbesluiten) en de koppeling tussen bestemmingsplannen en archeologische waarden en verwachtingen (art. 38 en 41 Wamz).
De Wamz verplicht om bij de vaststelling van een bestemmingsplan of bij een omgevingsvergunning rekening te houden met in de bodem aanwezige of te verwachten archeologische waarden. De feitelijke bescherming daarvan krijgt gestalte door het opnemen van voorschriften in het bestemmingsplan ten aanzien van de afgifte van omgevings- en aanlegvergunningen in die gebieden die als archeologisch waardevol zijn aangemerkt. Aan de vergunning zelf kunnen aanvullende voorwaarden worden verbonden, met als uiterste de verplichting tot planaanpassing of het laten verrichten van een opgraving.
De gemeente Zuidplas heeft per 23 november 2010 vastgesteld beleid. Aan de hand van de hiervan onderdeel uitmakende archeologische verwachtingenkaart en beleidskaart is per gebied bepaald of en wanneer archeologisch (voor)onderzoek verplicht is.
In het kader van onderhavig bestemmingsplan wordt inzicht gegeven in de verwachtingswaarden en bijbehorend beleid in het bestemmingsplangebied.
Volgens de Verwachtingen- en Beleidsadvieskaart gelden er voor het plangebied vier typen archeologische verwachtingen (zie ook onderstaande figuur 5.6):
Daarvoor zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:
Figuur 5.6: Uitsnede van de beleidsadvieskaart, gemeente Zuidplas
Binnen de wijzigingsbevoegdheden komen zones voor met een zeer hoge, hoge, middelhoge en in mindere mate een lage archeologische verwachting. De bijbehorende onderzoeksplichten worden reeds in dubbelbestemmingen geregeld en dienen in wijzigingsplannen te worden doorgevoerd.
Binnen deze locaties komen zones voor met een zeer hoge, hoge, middelhoge en in mindere mate een lage archeologische verwachting. De bijbehorende onderzoeksplichten worden reeds in dubbelbestemmingen geregeld en dienen in wijzigingsplannen te worden doorgevoerd.
Binnen deze locatie geldt een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde. De bijbehorende onderzoeksplichten worden reeds in een dubbelbestemming geregeld.
Binnen deze locatie geldt een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde. De bijbehorende onderzoeksplichten worden reeds in een dubbelbestemming geregeld.
Voor de verschillende onderzoeksplichten is in het bestemmingsplan een dubbelbestemming opgenomen.
Voor het overige zijn geen beperkingen voor de vaststelling van het bestemmingsplan inclusief de wijzigingen en wijzigingsbevoegdheden.