Plan: | Thienbunder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1883.Thienbunder-VA01 |
Grontmij Nederland B.V. heeft een waterparagraaf opgesteld. Onderstaand beschrijft beknopt de meest relevante aspecten; de volledige waterparagraaf is opgenomen als bijlage 7.
Op 17 januari 2012 heeft Waterschap Roer en Overmaas een positief wateradvies afgegeven.
Uit de waterparagraaf blijkt de waterdoorlatendheid van de bodem 3,0 m –mv circa 0,1 tot 0,5 m/d, dit betreft een matige waterdoorlatendheid. Ter hoogte van de diepere infiltratiemetingen lijkt de doorlatendheid beter te zijn dan bij de ondiepere.
Op basis van het DINOLoket en geohydrologisch bodemveldwerk kan geconcludeerd worden dat de grondwaterstand binnen het plangebied dieper ligt dan 5,0 m –mv. De precieze diepte is niet vastgesteld vanwege de (erg) diepe grondwaterstand.
Het plangebied valt binnen het beheergebied van het waterschap Roer en Overmaas. Binnen het gebied komen geen oppervlaktewateren voor. Wel ligt ten westen van het gebied op het bedrijventerrein Fortuna een regenwaterbuffer. Op circa 450 m ten oosten van het gebied loopt de Geleenbeek.
Binnen en rondom het plangebied is een gemengd rioolstelsel aanwezig. Dit betekent dat het afvalwater van de woningen gezamenlijk met het hemelwater, dat afstroomt van de wegen, daken en andere terreinverhardingen, wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Afgaand op de gegevens van de bodem en grondwaterstand lijkt het plangebied matig geschikt voor de infiltratie van hemelwater in de bodem. Voor de uitwerking van de hemelwaterbehandeling binnen het plangebied wordt uitgegaan van volledige opvang van hemelwater op de kavels. Het openbaar gebied kan wel op gemeentelijk hemelwater- en rioleringssysteem worden aangesloten.
Ondanks de matige infiltratiemogelijkheden hebben de ontwikkelende partijen, waaronder de gemeente Sittard-Geleen, de voorkeur uitgesproken voor het opvangen en hergebruik van hemelwater op de kavels. Door het hemelwater binnen de kavels op te vangen en te gebruiken kan het gebruik van drinkwater worden teruggebracht. Daarnaast komt minder hemelwater tot afvoer, waarmee binnen het openbaar gebied minder grote afvoer- en opvangvoorzieningen nodig zijn. Hiermee zijn de voorzieningen beter inpasbaar, kunnen kosten worden bespaard en is de kans op waterproblemen en onveilige situaties kleiner. In deze waterparagraaf wordt enkel ingegaan op de opvang van hemelwater. Eventueel hergebruik van hemelwater is op initiatief van de toekomstige gebruikers.
In paragraaf 3.4.5 is de uitwerking van het watersysteem voor het plangebied beknopt omschreven en schematisch weergegeven.