direct naar inhoud van 3.4 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Kern Graetheide
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1883.BPKernGraet-VA01

3.4 Cultuurhistorie en archeologie

Op grond van de nieuwe Monumentenwet worden gemeenten verantwoordelijk geacht voor de omgang met archeologische waarden in gemeentelijk grondgebied. Gemeenten moeten bijvoorbeeld bij de vaststelling van een bestemmingsplan rekening houden met in de grond aanwezige dan wel te verwachten archeologische resten.


Om een goed archeologisch beleid te kunnen formuleren is het belangrijk om inzicht te hebben in het archeologisch erfgoed van een gemeente. De gemeente Sittard-Geleen heeft in dit kader archeologische verwachtingskaarten en een archeologische beleidskaart laten opstellen. Deze archeologische beleidskaart maakt onderdeel uit van de beleidsnota archeologie en monumenten die op 13 september 2012 door de gemeenteraad van Sittard-Geleen is vastgesteld. De gemeente is van mening dat zo haar bodemarchief afdoende wordt beschermd. De archeologische verwachtingskaarten geven inzicht in de aanwezigheid en verwachte aanwezigheid van archeologische resten in de gemeente. De verwachtingskaarten zijn vervolgens omgezet naar één beleidskaart. Op de beleidskaart zijn gebieden waarvoor dezelfde beleidsuitgangspunten gelden samengevoegd. Zo zijn er 7 archeologische beleidscategorieën ontstaan (zie onderstaande tabel). De beleidskaart vormt een eerste praktisch handvat bij de inpassing van archeologie bij planvorming en uitvoering in de gemeente.


Categorie   Verwachting/waarde
 
1   AMK-terrein; terrein van zeer hoge archeologische waarde, beschermd
 
2   AMK-terrein; terrein van zeer hoge en hoge archeologische waarde
AMK-terrein; terrein van hoge archeologische waarde, kern Sittard
AMK-terrein; terrein van archeologische waarde
Zone rondom ARCHIS-waarneming/vondstmelding/vindplaats  
3   AMK-terrein; terrein van hoge archeologische waarde, historische kernen  
4   Hoge verwachting voor droge landschappen
Hoge verwachting voor droge landschappen, provinciaal aandachtsgebied
Middelhoge verwachting voor drige landschappen
Middelhoge verwachting voor droge landschappen, provinciaal aandachtsgebied
Hoge verwachting voor natte landschappen
Hoge verwachting voor natte landschappen, Maasafzettingen
Middelhoge verwachting voor natte landschappen
Onbekende verwachting voor droge en latte landschappen  
5   Lage verwachting voor droge landschappen, provinciaal aandachtsgebied  
6   Lage verwachting voor droge ontgronde gebieden  
7   Lage verwachting voor ontgronde gebieden
Lage verwachting voor vrijgegeven onderzoeksgebieden  

Van de mogelijke 7 beleidscategorieën zijn er in dit plan 2 aanwezig, namelijk beleidscategorie 2 en 4.

Uit de archeologische kaarten blijkt dat het bestemmingsplan is gelegen in een archeologisch interessant gebied. Uit het plangebied en de directe omgeving ervan zijn namelijk diverse archeologische vindplaatsen bekend. Het betreffen met name nederzettingsresten uit het Neolithicum, de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.


De meeste vindplaatsen liggen direct ten zuiden van het bestemmingsplan, maar één vindplaats bevindt zich in het noordwesten van het bestemmingsplan. De vindplaats behoort tot beleidscategorie 2, voor het overige deel van het plan geldt een hoge archeologische verwachting voor droge landschappen en is daardoor ingedeeld in beleidscategorie 4. Het gehele plangebied ligt daarnaast binnen het provinciaal aandachtsgebied Graetheide.


Aan de beleidscategorieën 2 en 4 worden in dit bestemmingsplan planregels gekoppeld.

  • Voor beleidscategorie 2 (= waarde archeologie -1) geldt dat er bij bodemingrepen groter dan 50 m2 en dieper dan 30 cm -Mv archeologisch vooronderzoek nodig is.
  • Voor beleidscategorie 4 (= waarde archeologie -2) geldt dat er bij bodemingrepen groter dan 500 m2 en dieper dan 30 cm -Mv archeologisch vooronderzoek nodig is.


Verbeelding

Op de verbeelding zijn de dubbelbestemmingen opgenomen.


Monumenten en karakteristieke bebouwing

In het plangebied zijn geen rijksmonumenten of gemeentelijke monumenten aanwezig. Wel is er een monumentale boom aanwezig die als zodanig is geregeld in dit bestemmingsplan (zie paragraaf 2.4.4 Inventarisatie monumentale bomen).