Plan: | 't Woudt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1842.bp12BG04-vs01 |
In deze paragraaf worden de individuele bestemmingen toegelicht. De bestemmingen bestaan uit gebruiks- en bouwregels. Ten behoeve van de bescherming van de aanwezige waarden, gelden in veel bestemmingen aanlegverboden. Tenzij er sprake is van de in de bestemmingen genoemde uitzonderingsgevallen, kan alleen omgevingsvergunning worden verleend voor het uitvoeren van deze werken of werkzaamheden, indien de Commissie beschermd dorpsgezicht is gehoord omtrent de vergunning, en indien de werken of werkzaamheden de historische karakteristieken van 't Woudt niet aantasten.
Een adviesorgaan voert de taken van de Commissie beschermd dorpsgezicht uit op basis van de relevante gemeentelijke verordening en adviseert over het beschermd dorpsgezicht, in die gevallen die in het betreffende bestemmingsplan zijn bepaald. Ten tijde van het vaststellen van het bestemmingsplan is dit de Commissie Welstand en Erfgoed, die is ingesteld op basis van de Erfgoedverordening Midden-Delfland 2011 en de Verordening op de commissie Welstand en Erfgoed Midden-Delfland 2011.
Deze commissie heeft als taak het college op verzoek of uit eigen beweging te adviseren over de toepassing van de Monumentenwet 1988, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de verordening en het monumentenbeleid.
Agrarisch met waarden (Artikel 3)
De agrarische gronden om 't Woudt hebben de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Deze gronden zijn bestemd voor de agrarische bedrijfsvoering. De agrarische percelen zijn hierin mogelijk gemaakt met specifieke aanduidingen op de verbeelding. Daarbij zijn de dienstwoning en de schuren specifiek aangegeven. De uitbreiding van de agrarische bebouwing op de percelen 't Woudt 2 en 7 is bij recht mogelijk gemaakt, met als voorwaarde dat deze uitbreidingen pas gerealiseerd mogen worden indien in voldoende watercompensatie is voorzien en de uitbreiding landschappelijk ingepast wordt.
Binnen de bestemming zijn twee specifieke aanduidingen opgenomen. Op het perceel 't Woudt 5 ligt de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - plattelandswoning'. Dit betreft een woning, die voorheen behoorde tot het naastgelegen agrarisch bedrijf. Voor deze woning gelden lichtere milieunormen als voor reguliere burgerwoningen. Hierdoor wordt de bedrijfsvoering van het naastgelegen bedrijf niet gehinderd door de aanwezigheid van de woning.
Een tweede specifieke aanduiding ligt in het gebied achter 't Woudt 15. Hier vindt momenteel het parkeren plaats voor het koffiehuis De Hooiberg. Dit gebruik is hier geregeld met een aanduiding 'parkeerterrein'.
Binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden' geldt een omgevingsvergunningenstelsel voor het aanleggen. Voor onder meer het bestraten en verharden van de gronden, het geheel of ten dele vergraven of dempen van waterlopen, en het wijzigen, veranderen of aanbrengen van beschoeiingen en het ontginnen, bodemverlagen of afgraven, ophogen of egaliseren van gronden is omgevingsvergunning vereist. Doel hiervan is om de waarden van het gebied te beschermen.
Groen (Artikel 4)
Het structurele, openbare groen in en rondom 't Woudt heeft de bestemming Groen. Deze gronden zijn primair bedoeld voor plantsoen, bermbeplantingen en andere groenvoorzieningen. Binnen deze hoofdbestemming mogen ook voetpaden worden gerealiseerd. Qua bebouwing mogen alleen ondergeschikte elementen, zoals zitbanken, worden opgericht.
Binnen deze bestemming geldt een aanlegverbod voor het bestraten en verharden van deze gronden.
Horeca (Artikel 5)
Het perceel van koffie- en theehuis 'De Hooiberg' heeft de bestemming 'Horeca'. Hierin is het bestaande gebruik, dat wil zeggen het koffiehuis en de bed & breakfast, specifiek geregeld. De aanwezige woning en de schuur die nu gebruikt wordt voor opslag, zijn specifiek bestemd.
In deze bestemming is een sloopverbod opgenomen, waarmee wordt voorkomen dat (delen) van bouwwerken die voorkomen op de geveltekening zoals opgenomen in Bijlage 1 bij de regels zonder vergunning gesloopt kunnen worden.
Maatschappelijk (Artikel 6)
De kerk van 't Woudt heeft de bestemming 'Maatschappelijk'. Naast de godsdienstuitoefening zijn binnen deze bestemming ook sociale en culturele doeleinden toegestaan. Hiermee is een ruimer gebruik van de kerk mogelijk.
De begraafplaats achter de kerk is binnen de bestemming 'Maatschappelijk' specifiek geregeld met een aanduiding.
Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' geldt het aanlegverbod voor bestraten en verharden van gronden, en het sloopverbod.
Tuin (Artikel 7)
De tuinbestemming is gelegd op gronden waarop in principe geen bebouwing is toegestaan. Dit betreft gronden bij de bestemming 'Wonen' en de bestemming 'Maatschappelijk'. Door het opnemen van deze bestemming wordt het open karakter voor deze delen van 't Woudt planologisch beschermd.
In het algemeen is binnen de bestemming 'Tuin' geen bebouwing toegestaan. Hierop zijn 2 uitzonderingen, die planologisch specifiek zijn geregeld. In de eerste plaats is dit het bestaande baarhuisje naast de kerk, dat geregeld is met de 'specifieke bouwaanduiding - 2', het beoogde bijgebouw bij de kerk heeft de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 3'.
Binnen deze bestemming geldt het aanlegverbod voor het bestraten en verharden van gronden, indien de verharding een groter oppervlak dan 30 m² beslaat.
Verkeer (Artikel 8)
De wegen, fiets- en voetpaden en de bijbehorende bermen, taluds en beplantingen, zijn geregeld binnen de bestemming 'Verkeer'. Binnen deze bestemming zijn alleen gebouwen van ondergeschikte betekenis toegestaan. Binnen de bestemming geldt ter bescherming van de huidige uitstraling van 't Woudt een aanlegverbod voor het bestraten, herstellen, verharden of anderszins inrichten, het aanbrengen van stoepen of stoepranden daaronder begrepen. Deze werkzaamheden zijn wel toelaatbaar, indien de Commissie beschermd dorpsgezicht is gehoord, en gebruik wordt gemaakt van materialen dat past binnen de historie en de karakteristiek van 't Woudt.
Water (Artikel 9)
De landschappelijk en waterhuishoudkundig relevante waterlopen hebben de bestemming Water.
Binnen deze bestemming mogen alleen ondergeschikte bouwwerken opgericht worden. Verder geldt een aanlegverbod voor het geheel of ten dele vergraven of dempen van waterlopen, het wijzigen of veranderen hiervan of het aanbrengen van beschoeiingen.
Wonen (Artikel 10 )
De woonpercelen in 't Woudt hebben de bestemming 'Wonen'. Binnen het bouwvlak mogen gebouwen worden opgericht. Indien de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - gevel' is opgenomen, geldt de hoogte zoals opgenomen in de geveltekening in Bijlage 1 van de regels. Voor de overige panden geldt, dat de hoogte geldt zoals opgenomen in de aanduiding 'maximale goothoogte (m)'.
Op gronden buiten met de bestemming 'Wonen', mag maximaal 30 m² aan bebouwing worden opgericht, met uitzondering van de gronden met de aanduiding 'bijgebouwen'. Hier mag maximaal 90 m2 aan bebouwing worden opgericht.
Binnen de bestemming 'Wonen' is het toegestaan een aan-huis-gebonden beroep uit te oefenen of diensten te verlenen op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig of hiermee te vergelijken gebied. Deze activiteiten mogen niet ten koste gaan van het woon- en leefklimaat in 't Woudt. Daarom worden hieraan voorwaarden gesteld.
Zo is als voorwaarde opgenomen, dat het gebruik zich beperkt tot maximaal 25% van de gezamenlijke inhoud van de woning of in daarbij behorende bouwwerken met een maximum van 40 m². Het bestaande kinderdagverblijf is specifiek aangeduid, omdat de oppervlakte hiervan de 25% of de 40 m² kan overschrijden. Daarnaast mogen deze activiteiten de verkeersafwikkeling in 't Woudt niet negatief beïnvloeden of leiden tot parkeeroverlast in 't Woudt.
In deze bestemming is een sloopverbod opgenomen, waarmee voorkomen wordt dat (delen) van bouwwerken die voorkomen op de geveltekening zoals opgenomen in Bijlage 1 bij de regels zonder vergunning gesloopt kunnen worden.
Leiding - Gas (Artikel 11)
In het zuiden van het plangebied loopt een aardgastransportleiding. Deze in planologisch beschermd met de dubbelbestemming 'Leiding - Gas'. Binnen deze bestemming geldt een uitvoeringsverbod voor werkzaamheden, die de leiding zouden kunnen beschadigen. Deze werkzaamheden zijn toelaatbaar, als het leidingbelang niet onevenredig wordt geschaad.
Waarde - Archeologie 2 (Artikel 12)
Binnen de omgeving gelden diverse archeologische verwachtingswaarden. Binnen het plangebied geldt de archeologische verwachtingswaarde 2.
In het kader van de bescherming van de archeologische waarden is voor een aantal werken, niet zijnde bouwwerken, en werkzaamheden een vergunningenstelsel voor het uitvoeren van werkzaamheden opgenomen. Dit betreft werken en werkzaamheden die een oppervlakte groter dan 50 m² beslaan.
Deze werken of werkzaamheden zijn toelaatbaar, indien de aanvrager een rapport overlegd, waarin de archeologische waarde van de locatie naar het oordeel van het bevoegd gezag in voldoende mate is vastgesteld en deze waarden, niet worden geschaad door de activiteiten of dat mogelijke schade kan worden voorkomen door voorschriften en beperkingen te verbinden aan de omgevingsvergunning.
Waarde - Beschermd dorpsgezicht (Artikel 13)
Het hele plangebied is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Op het gehele plangebied ligt de dubbelbestemming 'Waarde - Beschermd dorpsgezicht'. Dat betekent dat de gronden, naast de andere bestemmingen, bestemd zijn voor het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de cultuurhistorische waarden zoals benoemd in het aanwijzingsbesluit. Bovendien hebben de in het plangebied aanwezige monumenten binnen deze bestemming een aanduiding gekregen. Deze aanduiding heeft een signaalfunctie, de monumenten zijn al via de Monumentenwet beschermd.
Binnen deze bestemming zijn extra bouwregels opgenomen voor hoofd- en bijgebouwen. Deze regels zijn met name gericht op de beeldkwaliteit. Zo worden eisen gesteld over de verschijningsvorm, de hellingshoeken van de kappen en de materialisering van de gevels en daken van hoofdgebouwen.
Binnen de dubbelbestemming is een aanlegverbod opgenomen, bovenop de aanlegverboden uit de andere bestemmingen. Dit voorziet in de eerste plaats in het aanbrengen van bovengrondse en ondergrondse transport-, energie- en-of telecommunicatieleidingen.
Daarnaast is een verbod opgenomen voor het rooien van bomen en andere opgaande beplanting voor zover deze voorkomen op de bomenkaart. Deze bomenkaart is het resultaat van een groeninventarisatie, die recent heeft plaatsgevonden. Ook het beplanten van gronden met bomen en andere opgaande beplanting is opgenomen in dit aanlegverbod. Zo wordt onder meer voorkomen dat belangrijke zichtlijnen naar het landschap verdwijnen als gevolg van nieuwe beplanting en de waardevolle landschappelijke setting van 't Woudt verdwijnt. Het gebied waar dit aanlegverbod betrekking op heeft, is opgenomen in Bijlage 1. Ook is een aanlegverbod opgenomen, om de bestaande landschappelijke waarden van de moestuin bij de Hofwoning te beschermen.
Waterstaat - Waterkering (Artikel 14)
Ter bescherming van de waterkering die parallel aan de Woudseweg ligt, is de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen. Op de gronden van deze bestemming mag bij recht alleen worden gebouwd ten behoeve van de Waterkering. Van deze bepaling kan worden afgeweken, indien het belang van de waterkering door de bouwactiviteiten niet onevenredig wordt geschaad.