direct naar inhoud van 3.3 Bestemmingsregels
Plan: Den Hoorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1842.bp11DH01-va02

3.3 Bestemmingsregels

Agrarisch (Artikel 3)

In het plangebied ligt één agrarische bedrijfswoning. Deze is bestemd als 'Agrarisch'.

Bedrijf (Artikel 4)

De bedrijven in het plangebied hebben de bestemming Bedrijf. Binnen de bestemming Bedrijf is het toegestaan om bedrijfsmatige activiteiten uit te oefenen.

In het plangebied zijn verschillende bedrijven al dan niet in combinatie met een woning gevestigd. Een aantal bedrijven past niet binnen de algemene toelaatbaarheid en is daarom specifiek bestemd. Dit betekent dat deze bedrijven een aanduiding hebben gekregen, die een afwijking van het algemene toelatingsbeleid voor de huidige bedrijfsactiviteiten toestaat. Bij een eventuele bedrijfsbeëindiging kan er zich op de betreffende locatie alleen nog een gelijkwaardig bedrijf vestigen of een bedrijf dat past in het geformuleerde toelatingsbeleid. Detailhandel, geluidshinderlijke en zogenaamde risicovolle bedrijven zijn niet toegestaan.

Bedrijfswoningen

Daar waar bedrijfswoningen zijn toegestaan, is de aanduiding 'bedrijfswoning' op de kaart ingetekend. Per bedrijf is ten hoogste één bedrijfswoning inclusief aan- en uitbouwen toegestaan. De totale inhoud mag ten hoogste 650 m³ bedragen.

Gemengd (Artikel 5)

Aan het Prins Willen Alexanderhof is het appartementencomplex met bibliotheek, kantoor en kinderdagopvang bestemd als Gemengd. Binnen de bestemming Gemengd is horeca tot en met categorie 1b toegestaan. Detailhandel is mogelijk, maar wel beperkt tot een maximum oppervlak van 300 m². Alle functies op Wonen na, zijn alleen mogelijk in de eerste bouwlaag (begane grond).

Groen (Artikel 6)

De bestemming Groen is gegeven aan beeld- of structuurbepalend groen. Het gaat dan om gronden die in gebruik zijn als plantsoenen, bermen en voet- en fietspaden. Daar waar speelvoorzieningen aanwezig zijn worden deze aangeduid met een aanduiding. Ook de kinderboerderij aan de Oranjelaan is toegestaan binnen de bestemming Groen met een aanduiding.

Maatschappelijk (Artikel 7)

Aan gronden met daarop instellingen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, zorg en welzijn, religie, jeugd-/kinderopvang, sociaal-culturele instellingen en verenigingsleven is de bestemming Maatschappelijk toegekend. In beginsel is bij het toekennen van het bouwvlak het huidige oppervlak van de bebouwing als uitgangspunt genomen. Daarbij wordt een beperkte ruimte gegeven voor uitbreiding om te kunnen inspelen op ontwikkelingen. Daar waar het gaat om specifieke voorzieningen, zoals een begraafplaats, is een aanduiding opgenomen.

Op diverse plekken is verder de aanduiding Wonen opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de schoolwoningen aan de Goudappel. De gebouwen functioneren nu als school, maar kunnen wanneer die functie niet meer nodig is, als woning worden ingezet.

Tuin (Artikel 8)

De tuinbestemming is gelegd op de bij een woning behorende gronden waarop in principe geen bebouwing is toegestaan. Dit betreffen de gronden gelegen aan de voorzijde van de woning en - bij hoeksituaties - ook delen van het zijerf.

Verkeer (Artikel 9)

De Hoornseweg en in het verlengde de Woudseweg zijn als Verkeer bestemd. Voor verkeersgerelateerde bouwwerken geldt geen maximum hoogte, voor alle overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt een bouwhoogte van maximaal 3 m.

Verkeer - Verblijfsgebied (Artikel 10)

Daar waar het openbaar gebied een verblijfs- en verplaatsingsfunctie heeft, zijn de gronden bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied. Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, het verzamelen van huisvuil, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke.

Water (Artikel 11)

Waterpartijen, structuurbepalende watergangen en locaties die van belang zijn voor de waterberging zijn bestemd voor Water. Binnen de bestemming Water zijn watergerelateerde bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals bruggen, keermuren, duikers etc., toegestaan.

Wonen (Artikel 12)

De woonfunctie is de belangrijkste functie in het plangebied. Het beleid is erop gericht de kwaliteit van de woonomgeving te behouden en waar mogelijk te versterken. Rekening houdend met dit uitgangspunt, is een regeling geformuleerd die het resultaat is van de afweging tussen enerzijds een maximaal woongenot voor de bewoners en anderzijds de opgave om de bestaande ruimtelijke kwaliteit te waarborgen.

Naast de bestaande situatie en de bestaande mogelijkheden welke voortvloeien uit de vigerende regeling, is bij het toekennen van de bestemmingen het bieden van voldoende erfbebouwingsmogelijkheden voor de bestaande woningen het uitgangspunt. De basis voor de regeling van de bestaande woonfunctie wordt gevormd door een regeling die uit twee bestemmingen bestaat: Wonen en Tuin.

Vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit is het bouwen aan de voorkant in het algemeen kwetsbaarder dan het bouwen aan de achterkant. Dit heeft als resultaat dat voor het bouwen aan de achterkant in principe geen omgevingvergunningsvereiste geldt voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen, carports, dakkapellen en erfafscheidingen (mits ze aan bepaalde afmetingen voldoen), tenzij deze binnen 1 m van het erf van de buren, de weg of het openbaar groen worden gerealiseerd. Ook op een zijerf, dat niet grenst aan een weg of openbaar groen, kunnen dergelijke bouwwerken vergunningsvrij worden opgericht, indien een afstand van minimaal 1 m tot de voorgevellijn en het erf van de buren in acht wordt genomen. De betreffende gronden hebben in het algemeen de bestemming Wonen gekregen.

Aan de voorkant van de woning is voor de bovengenoemde bouwwerken in de meeste gevallen een omgevingsvergunning vereist. Er geldt een uitzondering voor erfafscheidingen tot een hoogte van maximaal 1 m. Omdat gebouwen en overkappingen aan de voorkant niet wenselijk zijn, zijn voortuinen bestemd tot Tuin. Datzelfde geldt voor zijerven die grenzen aan een weg of openbaar groen.

Het bovenstaande leidt tot de volgende regeling. De woning mag uitsluitend binnen het bouwvlak worden gebouwd. Aan- en uitbouwen en bijgebouwen zijn toegestaan op de overige gronden. Op de gronden met de bestemming Tuin zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan.

Ondernemerschap

De gemeente Midden-Delfland wil het ondernemerschap stimuleren. Om die reden is in het artikel Wonen een aantal flexibiliteitsbepalingen opgenomen om dit mogelijk te maken. Deze zijn opgenomen onder de noemer beroep-aan-huis, kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten en bed & breakfast.

Beroepen-aan-huis en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten

Om de woonfunctie te versterken en een aantrekkelijk woongebied te creëren waar ruimte is voor meerdere activiteiten, wordt een toename van de menging met kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten voorgestaan. Het uitgangspunt is dat zogenaamde vrije beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten, waarvoor geen meldings- of vergunningsplicht op grond van het Besluit omgevingsrecht geldt, zonder meer vanuit de woning kunnen worden uitgeoefend, mits de woonfunctie gehandhaafd blijft. Er wordt van uitgegaan dat de woonfunctie gehandhaafd blijft bij een gebruik van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten van ten hoogste 25% van het gezamenlijk vloeroppervlak van de woning tot ten hoogste 40 m². Internetverkoop is toegestaan, mits deze voldoen aan de voorwaarde dat er geen uitstalling van goederen plaatsvindt en waarbij de goederen via internet worden aangeboden en overwegend per post worden geleverd. Webwinkels zijn derhalve niet toegestaan.

Bed & breakfast

In overeenstemming met het gemeentelijke 'beleidskader recreatieve verblijfsvoorzieningen' (zie paragraaf 5.3 Gemeentelijk beleid) is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om een bed & breakfastvoorziening aan huis toe te staan mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zo mag de vloeroppervlakte die wordt aangewend voor de bed & breakfast activiteiten ten hoogste 50% van de totale vloeroppervlakte van de woning, bijgebouwen meegerekend bedragen.

Dakopbouwen

Dakopbouwen zijn alleen toegestaan op die bouwblokken waar reeds een of meerdere dakopbouwen aanwezig zijn. Dit is met een aanduiding (sba-1) en op de kaart weergegeven.

Dakterrassen

Dakterrassen zijn in de meeste gevallen in verband met privacy overwegingen onwenselijk. Toch komen dakterrassen regelmatig voor in Den Hoorn. Daar waar ze aanwezig zijn, zijn dakterrassen aangeduid met een aanduiding (sba-2 of sba-3). Bij de aanduiding 'sba-2' zijn dakterrassen toegestaan waarbij de maximale bouwhoogte mag worden overschreden door afscheidingen. De aanduiding 'sba-3' is specifiek bedoeld voor de situatie aan de Oude Veiling. Hier kan op de tweede bouwlaag of een dakterras worden aangelegd of de woning kan volledig worden opgetrokken tot de maximale bouwhoogte. Het is dan niet de bedoeling dat daar bovenop nog een dakterras kan worden aangelegd.

Erfbebouwing

Op de gronden buiten het bouwvlak wordt de mogelijkheid geboden om de gronden achter en deels naast het hoofdgebouw c.q. de woning te gebruiken voor uitbreiding van het hoofdgebouw of voor de bouw van vrijstaande bijgebouwen. Het gezamenlijk oppervlak aan aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag ten hoogste 50% van het bij het hoofdgebouw behorende gronden buiten het bouwvlak bedragen, tot een maximum van 50 m². Ten minste 25 m² van die gronden dient altijd onbebouwd en onoverdekt te blijven. Op deze manier worden er voldoende erfbebouwingsmogelijkheden geboden, terwijl de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast. De genoemde 50 m² mag worden vermeerderd tot 80 m² indien de oppervlakte van de bij het hoofdgebouw behorende gronden buiten het bouwvlak ten minste 250 m² bedraagt.

Ter plaatse van de locatie Tanthofkade 1 is de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - 1' opgenomen. Op deze locatie is detailhandel toegestaan waarbij een deel van de gronden mag worden gebruikt als ondergeschikte horeca (categorie 1a van SvH) met een terras.

Waarde - Archeologie 1, 2 en 3 (Artikel 13, Artikel 14 en Artikel 15)

Het plangebied kent drie archeologische verwachtingswaarden. Twee van die waarden zijn dusdanig hoog dat, om deze waarden te waarborgen, een bestemming Waarde - Archeologie is opgenomen. Deze bestemming fungeert als dubbelbestemming. Bouwwerken op gronden met deze dubbelbestemming en andere samenvallende bestemmingen kunnen weliswaar worden gerealiseerd, maar dan met inachtneming van de in de regels opgenomen voorwaarden. Het verschil tussen 1, 2 en 3zit in het maximum oppervlak van het te bouwen bouwwerk. Is er volgens onderzoek geen sprake van archeologische waarden, dan kunnen de werken en bouwwerken via de flexibiliteitregelingen worden gerealiseerd.

In het kader van de bescherming van de archeologische waarden is voor een aantal werken, niet zijnde bouwwerken, en werkzaamheden een vergunningenstelsel voor het uitvoeren van werkzaamheden opgenomen.

Waterstaat - Waterkering (Artikel 16)

De in het plangebied aanwezige gronden die zijn aangewezen voor waterstaatkundige doeleinden worden beschermd via de dubbelbestemming Waterstaat. Het oprichten van bouwwerken binnen deze bestemming is in principe niet toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan verlenen van deze bepaling. Voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning wint het college advies in bij de waterbeheerder. Daarnaast moet er ontheffing op basis van de Keur aangevraagd worden bij de waterbeheerder.