Plan: | Tilligte, woningbouwlocatie 'Ten Dam' |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.TILBPTENDAM-0401 |
De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat in het bestemmingsplan het maatschappelijk belang voldoende is meegenomen in de afweging.
Artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) schrijft voor dat het bestuursorgaan, dat belast is met de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg pleegt met instanties, zoals gemeenten, waterschappen, provinciale diensten en Rijk, die betrokken zijn bij de zorg voor ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.
Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing. In afdeling 3.4 Awb is bepaald dat het ontwerp van het bestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage zal liggen, waarbij informatie kan worden ingewonnen. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar maken aan burgemeester en wethouders omtrent hun voornemen om medewerking te verlenen aan het onderhavige bestemmingsplan.
Voorafgaand aan de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan wordt het plan voor inspraak ter inzage gelegd en vindt vooroverleg plaats met in ieder geval provincie, waterschap en de betreffende rijksdiensten.
Rijksdiensten
Op 1 januari 2012 is de Vrom-Inspectie samengevoegd met de Inspectie V&W tot de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT heeft in het nieuwe toezichtbeleid geen adviserende en coördinerende rol meer met betrekking tot de advisering over gemeentelijke ruimtelijke plannen. Dit betekent onder meer dat geen plannen voor vooroverleg naar de ILT gestuurd hoeven te worden. Omdat de coördinatierol vervalt, reageren andere rijksdiensten (Rijkswaterstaat, Defensie en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) afzonderlijk.
Rijkswaterstaat
Bij brief van 10 februari 2012 heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat zij tijdig betrokken wenst te worden bij plannen die betrekking hebben op de drie netwerken die bij Rijkswaterstaat in beheer zijn: het hoofdwegennet, het hoofdvaarwegennet en het hoofdwatersysteem. Aangezien geen van de belangen van Rijkswaterstaat in het plan betrokken zijn, is vooroverleg met deze dienst niet vereist.
Defensie
Bij brief van 16 februari 2012 wordt aangegeven dat binnen het Ministerie van Defensie de behartiging van ruimtelijke uitgevoerd door de Dienst Vastgoed Defensie. Het gaat hierbij om militaire terreinen (direct ruimtebeslag), het beheer van diverse zoneringen, brandstofleidingen, verstoringsgebieden, laagvliegroutes en -gebieden (indirect ruimtebeslag).
De belangen die door het Ministerie van Defensie worden bewaakt, spelen in het voorliggend plan geen rol. Vooroverleg met de Dienst Vastgoed Defensie (Directie noord) is niet vereist.
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
Bij brief van 6 maart 2012 wordt aangegeven dat gemeentelijke bestemmingsplannen die een relatie hebben met rijksinpassingsplannen op het terrein van energie-infrastructuur gemeld moeten worden bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het onderhavige bestemmingsplan heeft geen raakvlakken met de energie-infrastructuur, waardoor vooroverleg met dit ministerie niet vereist is.
Provincie Overijssel
De provincie Overijssel heeft een lijst opgesteld van categorieën (voor)ontwerpbestemmingsplannen en projectbesluiten van lokale aard waarvoor vooroverleg niet noodzakelijk is. Plannen voor woondoeleinden met bijbehorende voorzieningen als wegen en groen hoeven niet in het kader van vooroverleg worden voorgelegd, mits het plan in lijn is met de tussen de gemeente en provincie gemaakte prestatieafspraken. Het plan voldoet aan de prestatieafspraken, zie paragraaf 3.3.2.
Voor het onderhavige plan is geen vooroverleg noodzakelijk.
Waterschap Regge en Dinkel
Op 3 december 2012 is de digitale watertoets uitgevoerd, zie bijlage 5. Uit deze toets volgt dat de normale procedure van toepassing is. Naar aanleiding daarvan is contact opgenomen met het waterschap. In paragraaf 4.6 is hier nader op ingegaan. Hiermee is aan het wettelijk vooroverleg voldaan.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van 15 maart 2013 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Een publicatie hiervan is geplaatst in de Staatscourant en Dinkellandvisie van 14 maart 2013. Een kennisgeving is verzonden aan de provincie Overijssel en het waterschap Regge en Dinkel. Tijdens deze periode zijn geen zienswijzen ingediend. Wel is in goed overleg tussen een belanghebbende, de aanvrager en de gemeente besloten een wijziging op de verbeelding door te voeren. Op de verbeelding wordt het bouwvlak van de vrijstaande woning zeven meter naar achteren verplaatst.