Plan: | Tilligte, woningbouwlocatie 'Ten Dam' |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.TILBPTENDAM-0401 |
Belangrijk instrument om waterbelangen in ruimtelijke plannen te waarborgen is de watertoets, die sinds 1 november 2003 wettelijk is verankerd. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast, tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater, lozingen op oppervlaktewater).
Op 3 december 2012 is de digitale watertoets uitgevoerd, zie bijlage 5. Uit deze toets bleek dat de normale procedure van toepassing is. Bij deze procedure dient rekening gehouden te worden met de volgende uitgangspunten. Voor alle inbreidingen en uitbreidingen gelden in principe onderstaande beleidsregels.
Algemeen
Bij de keuze voor de locatie van het plangebied wordt rekening gehouden met de wateropgave en de eigenschappen van het watersysteem. Bij het stedenbouwkundig plan moet notie worden genomen van het feit dat water van hoog naar laag stroomt. Water is daarmee ordenend voor het plan. Per project moet in het overleg tussen gemeente en waterschap worden bezien of maatwerkoplossingen nodig en/of wenselijk zijn.
Afvalwater
Het afvalwater (het zwarte afvalwater van toilet, het grijze afvalwater van keuken, wasmachine en douche en het eventuele bedrijfsafvalwater) wordt afgevoerd naar de RWZI door middel van riolering.
Hemelwater
Grondwater
Oppervlaktewater
Planrealisatie
Bij de realisatie van het plan wordt rekening gehouden met bovenstaande uitgangspunten. De woningen zullen voor de verwerking van het afvalwater d.m.v. nieuwe riolering worden aangesloten op de bestaande voorzieningen in Tilligte. Dit betekent dat het vuile water via deze bestaande voorzieningen wordt afgevoerd. Het hemelwater wordt gescheiden van het vuile water ingezameld. Voor het opvangen van hemelwater is de gebruikelijke volgorde gevolgd (vasthouden, bergen, afvoeren). Het nieuwe verhard oppervlak is ca. 2500 m² en bestaat uit de daken van de nieuwe woningen en bestrating. In het vooroverleg heeft het waterschap aangegeven dat in principe 40 mm aan bergingscapaciteit moet worden gerealiseerd, maar dat gezien de beperkte omvang van deze inbreidingslocatie dit erg veel ruimtebeslag met zich meebrengt. Daarom kan worden volstaan met minimaal 20 mm berging binnen het plangebied. Bij dit plan wordt daarom 50 m³ aan waterberging gerealiseerd door de aanleg van infiltratiekratten en een Infiltratie Transportriool. Deze infiltratievoorziening geeft het regenwater geleidelijk af aan de omliggende grond. Naast het infiltreren heeft de voorziening ook een bergende functie om bij hevige regenval het toestromende regenwater tijdelijk op te kunnen vangen.
Hiermee wordt voldaan aan de uitgangspunten van het waterschap.