direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Bestemmingsplan Centrumgebied Roden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Ligging en bereikbaarheid

Roden (en daarmee ook het centrumgebied) is vanuit omliggende dorpen bereikbaar via onder meer de N372 (Leek-Roden-Peize), de N373 (Norg-Roden) en de Roderweg (Zevenhuizen-Roden).

Aan de noordoostzijde van het plangebied liggen bedrijventerreinen (Bitseveld). Aan de noord- en westzijde van het plangebied liggen de woonwijken van Roden. De zuidzijde van het plangebied, waar de Havezathe Mensinge is gelegen, grenst aan het landelijk gebied.

2.2.2 Deelgebieden

Het centrumgebied van Roden kent een aantal deelgebieden die stedenbouwkundig specifiek van aard en structuur zijn. De volgende deelgebieden binnen het totale plangebied zijn te onderscheiden:

  • Oorspronkelijke brink en omgeving;
  • Centrumwinkelgebied;
  • Havezathe Mensinge;
  • Gemeentehuis;
  • Nieuwbouwinvullingen;
  • Overige gebieden.

Op navolgend kaartje zijn deze gebieden aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0003.jpg"

Kaart 2: Deelgebieden binnen het plangebied

  • Oorspronkelijke brink en omgeving

De Brink plus omgeving contrasteert sterk met het winkelgebied. Hier is de losse bebouwingsstructuur van het oude Drentse esdorp, gedomineerd door (voormalige) boerderijen en bomen, nog intact. In dit gebied staat ook de 13e eeuwse Catharinakerk.

De cultuurhistorische waarde van dit gebied is groot (zie paragraaf 4.6.2 Cultuurhistorie).

  • Centrumwinkelgebied

De Heerestraat, Wilhelminastraat en Albertsbaan vormen samen een circuit waar de detailhandel en aanverwante functies in redelijke mate geconcentreerd zijn. Het vormt daarom een gemakkelijk beloopbaar gebied.

Het type bebouwing in het centrumwinkelgebied is erg wisselend met grote en kleinere, nieuwe en oude panden. In een enkel geval wordt er alleen gewoond, maar in het overgrote deel betreft het woonwinkelpanden.

De parkeerterreinen in het centrumgebied zijn goed bereikbaar vanaf de uitvalswegen, zoals de Nieuweweg, de Leeksterweg, de Groningerweg en de Brink. Ook langs de wegen in het centrumwinkelgebied kan worden geparkeerd.

  • Havezathe Mensinge

Havezathe Mensinge (Huis te Roden) is een voormalige havezathe op een omgracht terrein en omringd door een parkbos. Het gaat om een cultuurhistorisch waardevol gebied. Door de aanwezigheid van laanbeplanting en houtsingels heeft het gebied een besloten karakter. In paragraaf 4.6.2 Cultuurhistorie wordt nader ingegaan op de cultuurhistorische waarden van deze buitenplaats.

  • Gemeentehuis

Het gemeentehuis staat aan de oostzijde van het centrumwinkelgebied, aan de Raadhuisstraat. De bebouwing vormt vanwege de functie en vorm een afzonderlijk stedenbouwkundig element in het centrumgebied.

  • Nieuwbouw invullingen

Diverse locaties in het centrumgebied zijn in de afgelopen decennia heringevuld. Het gaat om appartementencomplexen (waarvan enkele gecombineerd gaan met een zorgfunctie) en inbreidingen in de vorm van (geschakelde) eengezinswoningen.

  • Overige gebieden

Langs de uitvalswegen (de Kanaalstraat, Leeksterweg, Nieuweweg en de Groningerstraat) en de Schoolstraat is sprake van overwegend vrijstaande bebouwing. Aan de oostzijde van de Kanaalstraat heeft een deel van de panden een detailhandelsfunctie. Een menging van functies is typisch voor dergelijke (van oorsprong) uitvalswegen.

De navolgende foto's geven een beeld van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.1699.2012BP037-vg01_0004.jpg"