direct naar inhoud van 5.2 Gehanteerde bestemmingen
Plan: Recreatieparken Banjaard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1695.BPparkenBanjaard-VA01

5.2 Gehanteerde bestemmingen

Artikel 1 Begrippen

In dit artikel zijn de relevante begrippen gedefinieerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel toegekende betekenis van woorden.

Artikel 2 Wijze van meten

In dit artikel is aangegeven hoe (hoogte)maten, die bij het bouwen in acht dienen te worden genomen, worden gemeten.

Artikel 3 Groen

De bestemming 'Groen' is toegekend aan de openbare groenvoorzieningen, afschermende beplanting en speelvoorzieningen.

Artikel 4 Horeca

Voor hotel Kamperduinen is de bestemming 'Horeca' opgenomen. In de bestemmingsomschrijving zijn een hotel en ondergeschikte additionele voorzieningen toelaatbaar gesteld. De specifieke gebruiksregels bevatten een specificatie van de soort voorzieningen met een begrenzing van de oppervlakte. De regels zijn ontleend aan het geldende bestemmingsplan, met toevoeging van de zaalaccommodatie.

Door middel van een bouwvlak is aangegeven waar het gebouw staat. Buiten het bouwvlak zijn overeenkomstig het geldende bestemmingsplan uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. De extra ruimte voor de zaalaccommodatie wordt geboden door de hogere bouwhoogte voor het middendeel en de vermelding hiervan in de regels.

Artikel 5 Recreatie - Verblijfsrecreatie - 1

Recreatiepark De (oude) Banjaard is bestemd tot 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - 1'. In totaal zijn er 141 recreatiewoningen op dit park aanwezig. Hiervan zijn 130 recreatiewoningen vrijstaand gebouwd en 10 recreatiewoningen twee-aaneen. In de bouwregels is de maatvoering van de toelaatbare bebouwing vastgelegd: oppervlakte, afstand tot de weggrens en de perceelsgrens en goot- en bouwhoogte. Deze zijn voornamelijk afgestemd op de vigerende regels in combinatie met de beleidsregels voor toepassing van de bevoegdheid ex artikel 3.23 Wro.

In individuele situaties kan er aanleiding bestaan tot afwijken van de bouwregels. Hiervoor zijn bepalingen opgenomen; de daaraan verbonden voorwaarden zijn gericht op het behoud van het karakter van het gebied.

In de specifieke gebruiksregels is vastgelegd dat permanent bewonen van recreatiewoningen niet is toegestaan. Het is tevens niet toegestaan om te recreëren in het bijgebouw. Gelet op de bestaande situatie van individuele woningen, is niet voorgeschreven dat de verhuur van de recreatiewoning plaats dient te vinden via bedrijfsmatige exploitatie.

Artikel 6 Recreatie - Verblijfsrecreatie - 2

Voor Recreatiepark Noordzee Résidence De Banjaard (nieuw) is de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - 2' opgenomen. Op dit park zijn 505 recreatiewoningen toegestaan. Per recreatiewoning zijn een aangebouwd en een vrijstaand bijgebouw toegestaan. Het aangebouwde bijgebouw heeft een maximale oppervlakte van 22 m² en het vrijstaande 12 m².

Het recreatiepark is in twee zones opgedeeld. Een zone met structuurondersteunende bebouwing en een zone erbuiten.

  • De zone met structuurondersteunende bebouwing is op de verbeelding voorzien van de specifieke bouwaanduiding - 1. Ter plaatse van deze aanduiding mogen recreatiewoningen tot 150 m² worden uitgebreid en zowel vrijstaand als twee-aaneen gebouwd. De goot- en bouwhoogte van de woningen is op de verbeelding weergegeven: 7 m respectievelijk 10,5 m.
  • In de zone buiten de structuurondersteunende bebouwing mogen recreatiewoningen van maximaal 140 m² worden gebouwd. De goot- en bouwhoogte van de recreatiewoningen tot 4 en 8 meter.

Voor de centrumvoorzieningen is een specifieke aanduiding 'specifieke vorm van gemengd - 1' opgenomen.

Door middel van specifieke gebruiksregels is vastgelegd dat permanent bewonen van recreatiewoningen niet is toegestaan. Het is tevens niet toegestaan om te recreëren in het bijgebouw. De verhuur van de recreatiewoning dient plaats te vinden via bedrijfsmatige exploitatie, overeenkomstig de oorspronkelijke opzet en bestaande situatie.

Artikel 7 Recreatie - Verblijfsrecreatie - 3

Artikel 8 Recreatie - Verblijfsrecreatie - 4

In de zuidelijke randzone van het plangebied bevinden zich twee klein(schalig)e kampeerterreinen. Op het kampeerterrein 'Vredenhof' zijn maximaal 35 standplaatsen toegestaan, op 'De Strandjutter' 40 standplaatsen, met daarbij behorende gebouwde voorzieningen, waaronder bedrijfswoningen en sanitaire voorzieningen. Tevens worden gebouwen gebruikt voor opslag/stalling van caravans en strandhuisjes. De kampeerterreinen hebben een andere bestemming gekregen om de verschillende maatvoeringen overzichtelijk te kunnen regelen.

Artikel 9 Verkeer

De hoofdtoegangswegen tot de parken hebben de bestemming 'Verkeer' gekregen. In deze bestemming zijn tevens fiets- en voetpaden en parkeerplaatsen toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in deze bestemming mogelijk. Over het algemeen mogen deze een hoogte krijgen van 3 meter. Uitsluitend lichtmasten mogen tot 9 meter worden gebouwd.

Artikel 10 Water

De bestemming 'Water' is toegekend aan het water bij het hotel. Binnen deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.

Artikel 11 Wonen

Voor de burgerwoning Vredenhofweg 3 is de bestemming 'Wonen' opgenomen. Hieraan zijn regels gekoppeld die ontleend zijn aan het bestemmingsplan Buitengebied.

Artikel 12 Waarde - Archeologie - 6

In het bestemmingsplan is in overeenkomstig het vastgestelde gemeentelijke archeologiebeleid een archeologische bestemming toegekend. Deze bestemming dient voor het behoud van eventuele archeologische waarden. Uitgangspunt van de bestemmingsregeling is dat voor projecten groter dan de vrijgestelde oppervlaktematen en verstoringsdiepte een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden nodig is.

In dit plangebied gaat het om de zone met een lage archeologische verwachting. Ingevolge het beleid en daarmee ook deze regeling volgt een onderzoeksplicht voor een bodemverstoring van meer dan 2.500 m2. In alle gevallen geldt een vrijstelling van archeologisch onderzoek wanneer niet dieper dan 40 cm onder het maaiveld werkzaamheden worden uitgevoerd. Een en ander is opgenomen in de bestemming Waarde - Archeologie - 6.

Artikel 13 Waterstaat - Waterkering

Ter plaatse van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering zijn de gronden mede bestemd voor de waterkering. Uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn hier toegestaan. Voorts is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen om het belang van de waterkering veilig te stellen.

Artikel 14 Anti-dubbeltelbepaling

Deze bepaling is verplicht voorgeschreven in het Bro en als zodanig onverkort overgenomen.

Artikel 15 Algemene bouwregels

Het eerste lid biedt een regeling voor bouwwerken die qua maatvoering afwijken van de planregels maar die reeds zijn opgericht bij het in werking treden van dit bestemmingsplan. Voor deze bouwwerken gelden, in afwijking van de overige bestemmingsbepalingen, de bestaande maten als minimaal of maximaal toelaatbaar.

Het tweede lid van dit artikel maakt het mogelijk om af te wijken van de bouwgrenzen voor ondergeschikte bouwdelen.

Artikel 16 Algemene aanduidingsregels

In dit artikel is de regeling opgenomen behorende bij de Vrijwaringszone - Dijk. Deze beschermingsbepalingen volgen uit het Barro (nationale regelgeving betreffende onder meer de bescherming van waterkeringen).

Artikel 17 Overgangsregels

In dit artikel zijn de overgangsregels ten aanzien van het bouwen en gebruik opgenomen.

Artikel 18 Slotregel

In dit artikel is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.