Plan: | Kraaijenbergse Plassen, Waterpark Dommelsvoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1684.17BPwpdommelsvoort-VA01 |
Hierna wordt de typering van de deelgebieden nader beschreven.
Het recreatiewoongebied De Boomgaard ligt in de zuidwestelijke hoek van het plangebied. De uitstraling van dit gebied is gebaseerd op het huidige gebruik van dit deel van het plangebied als boomkwekerij en gras- en akkerland. De openbare ruimte is vormgegeven als grasland, begrensd door bomenrijen. Hierdoor ontstaan 'kamers' binnen het woongebied en ontstaat een besloten karakter. Wegen en paden worden aangelegd met gebakken materiaal, grind en boomschors. Er is gekozen voor een architectuur met een landelijke uitstraling: één bouwlaag met (rieten) kap met veel baksteen en houten accenten. Wel wordt hier een eigentijdse invulling aan gegeven. Hagen, houtopstanden of houten hekwerken worden gebruikt als erfafscheiding tussen de vakantiewoningen. Dit woongebied zal door de dichtere verkaveling 'dorps' aandoen.
In dit deelgebied worden ca 150 kavels gerealiseerd.
Ten noorden van het gebied De Boomgaard wordt het recreatiewoongebied De Natuureilanden gerealiseerd. Rust, ruimte en water zijn hier de belangrijkste kenmerken. Het woongebied bestaat uit kleine eilanden die door middel van smalle landtongen zijn verbonden met het vaste land.
De eilanden zijn overwegend opgedeeld in vier kavels, waardoor iedere kavel een fysieke relatie heeft met het omringende water. De kavels zijn zo laag mogelijk gelegen om zoveel mogelijk binding met het water te bewerkstelligen. Hierbij is vanzelfsprekend wel rekening gehouden met de conclusies uit het geohydrologisch model. Rietkragen vormen de overgang van land naar water, waardoor tevens privacy ontstaat binnen de tuinen bij de vakantiewoningen.
Iedere kavel is voorzien van een eigen aanlegplaats voor kleine boten met geringe diepgang. Tussen de kavels wordt de kavelgrens gevormd door gevlochten hekwerken of struwelen.
De architectuur van de vakantiewoningen is modern en transparant, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van glas en hout. De woningen bestaan uit één bouwlaag met kap. De gebouwen zijn duidelijk ondergeschikt aan het water en het landschap.
De bestaande woonboerderij Kerkeveld 10 blijft behouden ten behoeve van een groepsaccommodatie met 60 bedden.
Op de koppen van de landtongen zijn laaggelegen eilanden met natuurlijke begroeiing aangelegd. Deze eilanden schermen de bewoonde eilanden af van het open water en beschermen deze tegen golfslag vanaf de Kraaijenbergse Plassen. De mogelijkheid bestaat om hier aparte woonmilieus te creëren, volledig aangepast aan de natuurlijke overgang van land naar water.
Het gebied De Natuureilanden biedt ruimte aan ca 200 recreatiewoningen.
Ten oosten van de weg Dommelsvoort ligt het recreatiewoongebied De Cultuureilanden, bestaande uit langgerekte landtongen. De landtongen binnen dit gebied hebben een meer stedelijke sfeer, vergelijkbaar met de woonwijk Heeswijkse Kampen aan de oostzijde van de autosnelweg A73. Zij vormen daarmee de overgang tussen de woongebieden De Boomgaard en De Natuureilanden enerzijds en de zone grenzend aan de snelweg anderzijds.
In tegenstelling tot het gebied De Natuureilanden is de overgang tussen land en water abrupt, doordat steile taluds zijn toegepast. Deze taluds worden afgewerkt door middel van damwanden, kademuren of schanskorfconstructies. Ook binnen recreatiewoongebied De Cultuureilanden heeft iedere kavel zijn eigen aanlegplek voor boten, zodat de kavels vanaf de Kraaijenbergse Plassen bereikbaar zijn. Doordat de taluds hier tamelijk steil zijn, kunnen de kavels bereikt worden met grotere boten met meer diepgang.
Ook hier is gekozen voor moderne architectuur. Binnen dit woongebied worden woningen met twee bouwlagen met kap gerealiseerd, waarbij de koppen van de landtongen geaccentueerd worden met bebouwing bestaande uit drie woonlagen in een afwijkende vormgeving. Vanaf de Kraaijenbergse Plassen gezien, vormen de landtongen ieder een eenduidig front, waarbij variatie in materiaal- en kleurgebruik wordt toegepast.
De erfafscheidingen tussen de kavels worden gevormd door strakke hagen of modern vormgegeven hekwerken. Ook in de openbare ruimte zijn strak vormgegeven materialen en meubilair toegepast.
De meest noordelijk gelegen eilanden vormen de overgang tussen De Cultuureilanden en het wellnesscentrum op het schiereiland. Hier wordt dan ook gedacht aan het realiseren van strandwoningen.
In het gebied De Cultuureilanden worden ca 250 recreatiekavels ingericht.
Het noordelijk deel van Waterpark Dommelsvoort wordt gevormd door een schiereiland. In het westelijk deel van het schiereiland ligt de 'vesting', een verzameling geclusterde gebouwen rondom een kleinschalige binnenhaven.
De vesting vormt het hart van het waterpark. De bebouwing binnen de vesting is bedoeld voor vakantieappartementen met in de plint van een gebouw ruimte voor horeca en winkels gericht op de waterrecreatie. In het overige deel van de vesting worden grondgebonden recreatiewoningen opgericht. In de haven kunnen verschillende functies een plek krijgen, waaronder ligplaatsen voor verblijfsrecreanten in de appartementen in de vesting. De vesting is zowel via het water als het land goed bereikbaar. De overgang van land naar water is vormgegeven als een vestingwerk.
Het oostelijk deel van het schiereiland biedt ruimte voor het wellnesscentrum met een bijbehorend tuinlandschap. De tuin kijkt uit over het open water en wordt omzoomd door houtopstanden om rust en privacy van bezoekers van het wellnesscentrum te garanderen. Het gebouw wordt gekenmerkt door een landschappelijke architectuur, waarbij hout, natuursteen en glas de voornaamste bouwmaterialen zijn. Door de oriëntatie op het noorden kan binnen het wellnesscentrum efficiënt gebruik gemaakt worden van zonne-energie.
Het totaal aantal recreatiewoningen bedraagt ca 100. De voorzieningen hebben een gezamenlijk oppervlakte van 10.000 m² bvo. De haven biedt ruimte aan maximaal 120 ligplaatsen.
De gebieden met vakantiewoningen binnen Waterpark Dommelsvoort worden visueel en fysiek gescheiden van de snelweg A73 door een langgerekt hotel met een centrale hoogbouw dat parallel aan de snelweg wordt ontwikkeld.
De centrale hoogbouw vervult door de bijzondere constructie een belangrijke functie als landmark, die de passerende automobilist op het Waterpark Dommelsvoort attent maakt. Zoals vermeld vormt het hotel geen onderdeel van voorliggend bestemmingsplan, maar wordt daar een afzonderlijke ruimtelijke procedure voor doorlopen.
De jachthaven biedt plaats aan maximaal 500 vaartuigen, waarbij zowel vaste als tijdelijke ligplaatsen worden geboden. Bij de jachthaven is een aantal ondersteunende voorzieningen aanwezig, zoals een hellingbaan en een botenhuis. Ook worden parkeervoorzieningen voor bezoekers aangebracht.
De overgang tussen het hotel en het water wordt gevormd door een kade met een kleinschalige boulevard. Deze boulevard vormt tevens de koppeling tussen het hotel en de jachthaven, die ten zuiden van het hotel wordt aangelegd. Bezoekers van het hotel kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de jachthaven en vice versa. Hierdoor kunnen beide functies elkaar versterken.
Thans wordt de mogelijkheid onderzocht van het ontsluiten van het hotel via de bestaande fietstunnel onder de A73.
De fietstunnel faciliteert daarmee de samenwerking tussen de jachthaven en het hotel binnen Waterpark Dommelsvoort en het Van der Valkhotel aan de oostelijke zijde van de snelweg.
De uitstraling van de zone waarin de jachthaven en het hotel gelegen zijn, is meer stedelijk dan die van de overige delen van Waterpark Dommelsvoort. Dit is onder andere het gevolg van de harde overgang tussen land en water en de inrichting van de openbare ruimte. Er is gekozen voor moderne architectuur.
Voorts is in de zone langs de A73 een geluidwerende voorziening in studie. Op de inrichtingsschets zijn de mogelijke varianten weergegeven.
De bestaande agrarische functies en burgerwoningen binnen de ontwikkelingslocatie van het waterpark zullen gedurende de planperiode verdwijnen. In voorliggend bestemmingsplan zijn deze functies onder het overgangsrecht opgenomen. Dat betekent dat het huidige gebruik mag worden voortgezet en dat zelfs een uitbreiding van de bestaande bebouwing met maximaal 10% is toegestaan.
Zoals vermeld ligt in de zone tussen het waterpark en de provinciale weg N321 een aantal landelijke functies die worden voortgezet. Het betreffen agrarische en niet- bedrijven bedrijven en woningen zoals genoemd in paragraaf 2.2.3.1.
Deze zone vormt de entree tot het waterpark. Derhalve is het wenselijk dat de bebouwde percelen een representatief karakter hebben. Hoge bouwwerken zoals torensilo's, mestsilo's en windmolens zijn derhalve niet toegestaan. Ook is een landschappelijke inpassing van de bebouwing door middel van het aanbrengen van opgaande beplanting gewenst.
Het waterpark biedt ruimte aan:
In paragraaf 5.2.3 van het MER is het te verwachten aantal bezoekers berekend. Het betreffen maximaal ca 3000 personen per gemiddelde dag, hetgeen neerkomt op een bezoekersaantal van ruim 1.000.000 per jaar.