Plan: | Buitengebied Doorn 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1581.bpDOObuitengebied-va02 |
Natuur- en bosgebieden
In de looptijd van dit bestemmingsplan wordt ingestoken op het behoud en het herstel van de aanwezige botanische en faunistische waarden, de bestaande natuurgebieden (zoals het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug) en de al aanwezige ecologische verbindingszones. Daarnaast komen in de bosgebieden over het algemeen ook natuurwaarden voor. Bestaande natuur- en bosgebieden hebben daarom alle de bestemming 'Natuur' gekregen. Hieronder valt het overgrote deel van de natuur- en bosgebieden, die gelegen zijn binnen de provinciale groene contour. Het geldt onder andere voor de natuur- en bosgebieden, die in eigendom en beheer zijn van de natuurbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap, maar ook voor een aantal gebieden die bij particuliere boseigenaren in eigendom en beheer zijn. Binnen de bestemming 'Natuur' is bosbouw mogelijk.
Diverse werkzaamheden, die niet inherent zijn aan de natuurbestemming en de kwaliteiten van het natuur- of bosgebied kunnen schaden, worden aan een omgevingsvergunning gebonden.
EHS
Een aanzienlijk gedeelte van het plangebied is aangewezen als zijnde kerngebied van de EHS. Het gaat in dezen om EHS-bestaande natuur, EHS-nieuwe natuur, EHS-overig en ecologische verbindingszones. Middels de door de Provincie Utrecht vastgestelde groene contour is de EHS concreet begrensd.
Van belang is daarbij dat de groene contour ook juridisch bindend is: indien een ontwikkeling voorzien is in de EHS, geldt dat er aan het 'Nee, tenzij'-regime getoetst dient te worden. Om die reden is de concrete begrenzing van de EHS op de plankaart aangeduid, in de vorm van de dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie'. Via de regels van de dubbelbestemming wordt de bescherming van de wezenlijke waarden en kenmerken van de EHS bij ontwikkeling(en) veilig gesteld. Voor de volledigheid is de EHS ook ingetekend op de Ontwikkelingskaart (zie paragraaf 5.12) die als bijlage in deze toelichting opgenomen is.
Wijzigingsbevoegdheden ten behoeve van natuurontwikkeling en ecologische verbindingszones
Zoals in paragraaf 3.4 is toegelicht, wordt in een aantal gebieden gestreefd naar het ontwikkelen van nieuwe natuur, in het kader van de EHS. De EHS omvat bestaande natuurgebieden, maar ook ecologische verbindingszones en gebieden waar de ontwikkeling van natuurwaarden nagestreefd wordt.
Door middel van een wijzigingsbevoegdheid kunnen agrarische gronden omgezet worden naar nieuwe natuur of worden ingericht als ecologische verbindingszone. Het omzetten van agrarische gronden naar een ecologische verbindingszone of nieuwe natuur, om zo tot een verdere invulling van de EHS te komen, kan enkel op basis van vrijwillige medewerking van de grondeigenaar.
Water
De primaire watergangen (inclusief onderhoudspaden en dijklichamen) en andere waterpartijen zijn met de bestemming 'Water' in het bestemmingsplan opgenomen. De bestemming 'Water' beoogt ook in en direct langs het water (oevers) voorkomende natuurwaarden te beschermen.
Afstemming met de keur van het waterschap vindt plaats door in de keurstroken van 5 m langs de watergangen het bouwen alleen toe te staan na overleg met het waterschap.
Het in het plangebied voorkomende waterwingebied heeft de gebiedsaanduiding 'milieuzone – waterwingebied' gekregen. In de regels is bepaald dat ter plaatse van deze aanduiding uitsluitend ten behoeve van het waterwingebied gebouwd mag worden.
De begrenzing van het grondwaterbeschermingsgebied en het 100-jaarsaandachtsgebied is niet op de plankaart opgenomen. In de regels is geen directe juridische koppeling met die gebieden opgenomen, nu zij reeds beschermd worden door de regels uit de Provinciale Milieuverordening.