Plan: | Kom Warmond 2009, 2e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1525.BP2012WAR10008-0401 |
In dit hoofdstuk worden de aanpassingen weergegeven die tot doel hebben de uitspraak van de Raad van State van 11 januari 2012 (zie Bijlage 1) over het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 te verwerken. Daarnaast is gebleken dat het bestemmingsplan ambtshalve nog een aantal aanpassingen behoeft.
1. Herenweg 50 (Liduïna)
De herontwikkeling van het zorgcentrum Liduïna aan de Herenweg 50 in Warmond is mogelijk gemaakt in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009. Hierdoor wijzigt het aantal voorzieningen van het woonzorgcomplex. In de huidige situatie bestaat het woonzorgcomplex uit 25 aanleunwoningen en 60 appartementen.
Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State van 11 januari 2012 (zie Bijlage 1) is het betreffende plandeel vernietigd, aangezien het plan op een aantal punten onzorgvuldig is gemotiveerd. Zo bevond zich onder de stukken geen onderzoek naar de gevolgen van het plan voor de verkeersveiligheid.
Daarnaast was in de plantoelichting niet vermeld hoeveel parkeerplaatsen ten behoeve van het woonzorgcomplex benodigd zijn en hoeveel parkeerplaatsen gerealiseerd zullen worden. Daarnaast bleek uit de plantoelichting, het verweerschrift en het verhandelde ter zitting niet wat de norm is waar het aantal parkeerplaatsen voor het woonzorgcomplex aan dient te voldoen. Ook was niet inzichtelijk gemaakt dat met het plan wat betreft het woonzorgcomplex aan deze norm kan worden voldaan. Met het ter zitting ingenomen standpunt dat toetsing aan de parkeernorm in de procedure omtrent verlening van de bouwvergunning aan de orde zal komen, wordt er volgens de Raad van State ten onrechte aan voorbij gegaan dat reeds ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan inzichtelijk dient te zijn of met het bestemmingsplan aan de parkeerbehoefte vanwege het woonzorgcomplex voldaan kan worden.
In de voorliggende herziening worden de bovengenoemde omissies hersteld. Het bouwplan is opnieuw in de herziening opgenomen door middel van de bestemming 'Maatschappelijk' met de nadere aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - wooncomplex'. In paragraaf 4.2 is een aanvulling op de ruimtelijke onderbouwing opgenomen. Voor de overige onderzoeken wordt verwezen naar de opgestelde ruimtelijke onderbouwing (zie Bijlage 2).
2. Herenweg 27
Op het perceel Herenweg 27 is een aannemersbedrijf gevestigd. Dit bedrijf was hier al lange tijd gevestigd, maar niet in overeenstemming met het vigerende bestemmingsplan.
Het perceel is vervolgens in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 bestemd voor Wonen met de aanduiding 'aannemersbedrijf'. Aangezien het naar aanleiding van de uitspraak op de gevraagde voorlopige voorziening de verwachting was dat hier door de Raad van State in de bodemprocedure goedkeuring aan zou worden onthouden, was in de 1e herziening een aanvullend geluidsonderzoek opgenomen om alsnog tot legalisatie over te kunnen gaan. De Raad van State heeft bij uitspraak van 11 januari 2012 (zie Bijlage 1) geoordeeld dat ook in de 1e herziening niet voldoende is aangetoond dat ter plaatse sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Daarnaast heeft het bedrijf zich ter plaatse in strijd met het geldend planologische regime gevestigd en is er dus geen sprake van verworven rechten.
De uitspraak van de Raad van State leidt er toe dat in de voorliggende herziening de vigerende bestemming 'Wonen' (Erf) uit het bestemmingsplan 'Bebouwde Kom' wordt overgenomen.
3. Lockhorstlaan 1 en 7
Ter plaatse van de percelen Lockhorstlaan 1 en 7 was in het voorgaande bestemmingsplan 'Bebouwde Kom' de bestemming 'Woondoeleinden en detailhandel' toegekend. Op deze gronden was naast het wonen ook detailhandel en ambachtelijke bedrijvigheid toegestaan. In het vigerende bestemmingsplan 'Kom Warmond, 2009' zijn deze rechten niet geheel overeenkomstig de bovengenoemde bestemming overgenomen. Op deze gronden geldt uitsluitend de bestemming 'Wonen'. Op de onderstaande afbeelding is dit weergegeven.
Uitsnede bestemmingsplan 'Bebouwde Kom' en 'Kom Warmond, 2009'
In de voorliggende herziening is deze omissie hersteld en zijn de oude gebruiksmogelijkheden overgenomen.
4. Teylingerkade / Vennemeerstraat
Op een perceel gelegen aan de Teylingerkade is met het vaststellen van het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 een terrein bestemd als 'Tuin' en 'Wonen'. Het bedoelde stukje terrein tegenover Teylingerkade 2 t/m 4 (hierna genoemd: het perceel) is in het verleden echter aangelegd ten behoeve van openbare parkeerplaatsen, behorende bij de woningen aan de Teylingerkade en omgeving. De openbare parkeerplaatsen op dit terrein worden momenteel als zodanig gebruikt (zie hieronder).
Locatie Teylingerkade
Het perceel maakt deel uit van de gronden waarvoor in 1992 bouwvergunning is verleend voor de bouw van woningen aan de Vennemeerstraat, Norremeerstraat etc. in Warmond (ook bekend als het voormalige KPM terrein). Voor de realisatie van dit woningbouwproject was tevens een exploitatieovereenkomst van toepassing. Overeenkomstig die exploitatieovereenkomst zijn de gronden van het perceel bestemd als Verkeer (t.b.v. parkeren). Dit is gedaan tijdens de bestemmingsplanprocedure Bebouwde Kom 1e herziening (het bestemmingsplan dat van kracht was vóór de inwerkingtreding van bestemmingsplan Kom Warmond 2009). Tijdens de procedure om te komen tot het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 heeft de eigenaar van het perceel verzocht de bestemming van het perceel te wijzigen van Verkeer naar Tuin en Wonen. Hieraan is onterecht gehoor gegeven met de huidige geldende bestemming tot gevolg. Doordat het perceel al langer dan 10 jaar wordt gebruikt t.b.v. openbare parkeerplaatsen en doordat het beheer en onderhoud ook al langer dan 10 jaar voor rekening is van de gemeente, wordt het perceel volgens de Wegenwet aangemerkt als openbaar terrein.
Op de bestemming 'Wonen' is het op grond van het huidige bestemmingsplan Kom Warmond 2009 mogelijk om erfbebouwing te plaatsen zoals schuurtjes en overkappingen. Indien gebruik wordt gemaakt van de bestemmingsplanmogelijkheden wordt parkeren onmogelijk. Om dit te voorkomen is bij besluit 25 januari 2012 een voorbereidingsbesluit door de gemeenteraad genomen om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.
Gelet op het bovenstaande is in de voorliggende herziening de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' toegekend aan de parkeerplaats.
Daarnaast is een strook grond op hoek Teylingerkade en de Vennemeerstraat in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 bestemd als 'Tuin'. Gebleken is dat ook deze gronden tijdens de procedure Kom Warmond 2009 onterecht deze bestemming heeft gekregen. Ook voor deze strook geldt dat het onderdeel heeft uitgemaakt van de bouwvergunning van het woningbouwproject en de exploitatieovereenkomst. Ook hier is de grond in private eigendom maar moet het volgens de Wegenwet worden gezien als Openbaar. Gelet op de bouwvergunning, de exploitatieovereenkomst én het feitelijk gebruik wordt de bestemming van deze grond gewijzigd in Verkeer - Verblijfsgebied.
Locatie Vennemeerstraat
5. Dorpsstraat 19
Bij uitspraak van 11 januari 2012 (zie Bijlage 1) heeft de Raad van State goedkeuring onthouden aan de bestemming 'Wonen' op het perceel Dorpsstraat 19. Conform de uitspraak van de Raad van State is niet deugdelijk gemotiveerd waarom de afwijkende grotere oppervlakte van de vergunde loods op de gronden aan Dorpsstraat 19 niet in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 is opgenomen. De oppervlakte van de loods overschrijdt de maximum oppervlakte aan erfbebouwing van 250 m² ingevolge het artikel 'Wonen', waardoor het een gedeelte van het gebouw onder het overgangsrecht wordt geplaatst. Niet aannemelijk is gemaakt dat concreet zicht op verwijdering bestaat van de reeds opgerichte loods, voor zover de oppervlakte daarvan 250 m² overschrijdt. De enkele vrees voor precedentwerking is onvoldoende, zoals in de uitspraak van de Raad van State is te lezen.
In de voorliggende herziening wordt voor het perceel Dorpsstraat 19 opnieuw de bestemming 'Wonen' opgenomen voor de gronden waar goedkeuring aan is onthouden. Daarnaast wordt een specifieke bouwregeling opgenomen voor de loods, zodat deze in het geheel mogelijk is op grond van het bestemmingsplan en niet onder het overgangsrecht wordt geplaatst.
6. Scheepmakersdam 6i
Het perceel Scheepmakersdam 6i in Warmond was in gebruik als bedrijfs- en opslagruimte voor een timmerbedrijf. Nu de bedrijfsvoering wordt beëindigd, is een verzoek ingediend om toestemming voor het verbouwen van de vrijkomende gebouwen en het in gebruik nemen van de gebouwen als zelfstandige wooonruimte.
In het vigerende bestemmingsplan Kom Warmond, 2009 is het betreffende perceel bestemd als 'Wonen'. Omdat de gebouwen op het perceel in gebruik zijn ten behoeve van bedrijfsmatige activiteiten, is er geen bouwvlak opgenomen.
Fragment vigerend bestemmingsplan met het betreffende perceel
In de directe omgeving van het perceel wordt hoodzakelijk gewoond. Het beëindigen van de bedrijfsmatige activiteiten en daarvoor in de plaats een woonfunctie toestaan, draagt bij aan het woon- en leefklimaat van de belendende percelen. Een woonfunctie levert een lagere belasting op en het aantal verkeersbewegingen blijft beperkt. Wel neemt de parkeerbehoefte toe en is er feitelijk 1 extra parkeerplaats benodigd, deze zal op het betreffende perceel gerealiseerd worden.
In de voorliggende herziening van het bestemmingsplan wordt een bouwvlak opgenomen binnen de bestemming 'Wonen' op het perceel Scheepmakersdam 6i, opdat de bedrijfsgebouwen verbouwd kunnen worden en vervolgens in gebruik genomen kunnen worden ten behoeve van het wonen.
7. Burgemeester Ketelaarstraat 27a
In de watergang de Hoflee langs het landgoed Huis te Warmont is een tweetal ligplaatsen voor woonboten bestemd. De eigenaar van de woonboot met een permanente ligplaats met het adres Burgemeester Ketelaarstraat 27a, heeft zijn boot verwijderd en een verzoek ingediend om de bestemming van de ligplaats te verwijderen. Met het verwijderen van de permanente ligplaats wordt bijgedragen aan een landschappelijke verbetering ter plaatse. Derhalve wordt het verzoek ingewilligd in voorliggende tweede herziening van het bestemmingsplan Kom Warmond, 2009.
De te verwijderen ligplaats voor een woonboot met een permanent karakter
8. Oranje Nassaulaan 2
Ter plaatse van het perceel Oranje Nassaulaan 2 is in het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 een stuk grond dat in gebruik is als tuin, bestemd voor 'Verkeer - Verblijfsgebied'. In de voorliggende herziening is deze omissie hersteld en is de bestemming 'Tuin' opgenomen.
9. Hagheweide 6 en Achttienhontpad 3
De eigenaar van het perceel Hagheweide 6 heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor het bouwen van een botenberging. De ligging van de nieuwe botenberging is op onderstaande afbeelding weergegeven.
Ligging nieuwe botenberging Hagheweide 6
In het bestemmingsplan Kom Warmond 2009 mag per bouwperceel één botenberging worden gebouwd. De gronden waarop de botenberging is gepland, zijn gelegen op gronden met de bestemming 'Bos'. De gemeente is voornemens medewerking te verlenen aan het verzoek. In de voorliggende herziening is om die reden de bestemming 'Bos' gewijzigd in 'Tuin'.
Om de bestaande botenberging van het perceel Achttienhontpad 3 aan te duiden, wordt daarnaast de figuur 'relatie' toegevoegd. Hiermee wordt het bouwperceel van Achtienhonttpad 3 aangeduid, omdat deze uit twee onafhankelijk van elkaar bestemmingsvlakken bestaat (hier tussen ligt de bestemming 'Bos'). Hierdoor is beter inzichtelijk dat het om het bouwperceel van Achttienhontpad 3 gaat.
10. Oranje Nassaulaan 3a
Bij de gemeente is een verzoek ingekomen om medewerking te verlenen aan het uitbreiden van de woning op het perceel Oranje Nassaulaan 3a. De uitbreiding past echter niet binnen het aangegeven bouwvlak in het vigerende bestemmingsplan Kom Warmond. Het betreffende perceel is ruim opgezet en met de uitbreiding van de woning wordt geen onevenredige afbreuk gedaan aan de (leef)omgeving. Om medewerking te kunnen verlenen aan het verzoek de woning uit te breiden is het bouwvlak middels onderhavige herziening van het bestemmingsplan vergroot.