direct naar inhoud van 4.2 Waarden
Plan: Voorburg en omgeving
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01

4.2 Waarden

4.2.1 Archeologie en cultuurhistorie

Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de Cultuurhistorische Waardenkaart 2010 van de provincie Noord-Brabant weer. Onderhavig plangebied is hierop aangeduid. Het plangebied is op de Indicatieve Kaart Archeologische Waarde (IKAW) niet gekarteerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0030.jpg"

afbeelding 27: uitsnede Cultuurhistorische Waardenkaart

4.2.1.1 Archeologie

In de Wet op de archeologische monumentenzorg is onder meer opgenomen dat voor bouwwerkzaamheden gelegen binnen een hoge of middelhoge archeologische verwachtingswaarde én met een oppervlakte van meer dan 100 m² een archeologisch onderzoek uitgevoerd moet worden.

Onderzoeksbureau BAAC heeft een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd. Het rapport 'Archeologisch bureauonderzoek, plangebied Voorburg, Vught, d.d. december 2011, is bijgevoegd als bijlage 8.

Naar aanleiding van het onderzoek wordt aan het plangebied deels een hoge en deels een lage verwachting toegekend. Indien in gebieden met een hoge verwachting bodemverstorende activiteiten dieper dan 30 cm plaatsvinden wordt geadviseerd een archeologisch onderzoek uit te laten voeren.

Het archeologisch bureauonderzoek is, zoals het woord al zegt, uitgevoerd door middel van het raadplegen van de verschillende (literaire) bronnen en niet door middel van een veldonderzoek.

Op de verbeelding zijn de gebieden met hoge verwachtingswaarde, die binnen een bouwblok liggen, beschermd met een dubbelbestemming. Bouwen binnen deze gebieden is alleen mogelijk indien door middel van een archeologisch onderzoek is aangetoond dat er geen waarden in het geding zijn, dan wel de aanwezige waarden in onvoldoende mate zijn zekergesteld.

Conclusie

Het plangebied is deels een hoge en deels een lage verwachtingswaarde toegekend. In de gebieden met een hoge verwachtingswaarde geldt binnen de bouwvlakken een dubbelbestemming, waardoor eventueel aanwezige archeologische waarden worden beschermd.

4.2.1.2 Cultuurhistorie

Op de Cultuurhistorische waardenkaart staan binnen het plangebied de volgende aanduidingen weergeven:
- historische geografie (lijn);
- rijksmonumenten;
- overige bouwkunst;
- schootsveld kasteel Maurick (historische zichtrelatie);
- historische groenstructuur.

Historische geografie (lijn)

De Boxtelseweg is aangeduid als 'historische geografie (lijn)'. De gele kleur betekent dat sprake is van een 'redelijk hoge' waarde. Ter plaatse van de aanduiding zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien. Voorliggend bestemmingsplan is conserverend ten aanzien van de Boxtelseweg. Het wordt niet nodig geacht een planologische bescherming voor deze waarde op te nemen in het bestemmingsplan.

Rijksmonumenten / Gemeentelijke monumenten / Beeldbepalende panden

De cultuurhistorische waardenkaart volgt in grote lijnen het gemeentelijk overzicht van rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden (versie 24 november 2008). Hieronder volgt een overzicht van de voor het plangebied belangrijke panden.

De bescherming van de rijksmonumenten is reeds verzekerd via de Monumentenwet. In het bestemmingsplan wordt daarom geen extra (planologisch) beschermingsregime opgenomen voor de volgende panden:

  • Huize Weltevreden (Boxtelseweg 26, objectno. 46999, besluit van 17-01-1985, bouwdatum vroeg 19e eeuw);
  • Landhuis Huize Bergen met Koetshuis (Glorieuxlaan 1, complexno. 521319, besluit van 18-10-2001, bouwdatum 1915);
  • Watertoren (Boxtelseweg 48, complexno. 521292, besluit van 18-10-2001);
  • Zusterklooster Vijverhof (Boxtelseweg 48, complexno. 521292, besluit van 18-10-2001);
  • Broederklooster Zonnewijzer (Boxtelseweg 48, complexno. 521292, besluit van 18-10-2001);
  • Damesvilla (afd. Jozef) (Boxtelseweg 48, complexno. 521292, besluit van 18-10-2001);
  • Huize Voorburg (ook wel Villa Voorburg en vroeger Beukenhof genaamd) (Boxtelseweg 56, object no. 38156, besluit van 29-04-1975, bouwdatum eerste helft 19e eeuw, gerestaureerd in 1999).

De bescherming van gemeentelijke monumenten is reeds verzekerd door de Monumentenverordening Vught 2006, dit betreft:

  • het pand Boxtelseweg 42 (objectno. 232, besluit van 07-07-1998, bouwdatum 1916);

Beeldbepalende panden hebben geen beschermde status dit betreft:

  • Twee mortuaria (heren en dames) (Boxtelseweg 48, objectno. 218, besluit van 07-07-1998, bouwdatum 1932)

Schootsveld

Een klein deel van het plangebied ligt binnen het schootsveld van Kasteel Maurick.  Binnen deze aanduiding zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien. Deze cultuurhistorische waarde wordt dus niet geschaad door voorliggend plan.

Historische groenstructuur

Een deel van het plangebied is aangeduid als “historische groenstructuur”, en wel G861: Bos, houtwal, landgoed, park, tuin, Bergen, Herlaarhof, Voorburg, Steenwijk, Vught.
De omschrijving van dit groen luidt: “Een reeks landgoederen en buitenhuizen met een begroeiing, waaronder bijzondere monumentale bomen, van zomereik, beuk, rododendron, Amerikaanse eik, populier, bruine beuk, tulpenboom, amberboom, tamme kastanje, paardenkastanje en in de ondergroei adelaarsvaren en salomonszegel. Het merendeel van de begroeiing dateert uit 1850-1896.

De gemeente heeft alle waardevolle groenstructuren in een groenbeleidsplan beschreven, zie paragraaf 3.3.4. De bescherming van dit groen is geborgd via de Wabo.

Van cultuurhistorisch belang is voorts de oude begraafplaats van de Reinier van Arkelgroep.

Conclusie

Binnen het plangebied liggen objecten met cultuurhistorische waarden. Deze cultuurhistorische waarden zijn voldoende beschermd via sectorale wetgeving en beleidsstukken. In dit bestemmingsplan is derhalve geen aanvullend beschermingsregime opgenomen.

4.2.2 Flora en fauna

Staro natuur en buitengebied heeft een verkennend natuuronderzoek uitgevoerd. Het rapport 'Verkennend Natuuronderzoek, zorgpark e.o. te Vught, augustus 2011' is bijgevoegd als bijlage 9.

Ten aanzien van de bouwblokken wordt in het onderzoek geconcludeerd dat:

  • de herinrichting van het gebied geen effect zal hebben op beschermde gebieden;
  • bij kap van bomen binnen het deelgebied ‘zorgpark’ nader onderzoek naar eekhoorn noodzakelijk is;
  • bij sloop van gebouwen en kap van bomen nader onderzoek naar vleermuizen noodzakelijk is;
  • bij sloop van gebouwen nader onderzoek naar het gebruik door de huismus en gierzwaluw noodzakelijk is;
  • de aanbevelingen voor vogels in acht genomen dienen te worden;
  • de werkzaamheden voor de overige soortgroepen in het plangebied geen overtreding van de natuurwetgeving tot gevolg hebben;en
  • altijd rekening moet worden gehouden met de zorgplicht.

Op dit moment zijn er nog geen concrete bouwplannen. Vervolgonderzoek is dus niet mogelijk. Daarom worden bovengenoemde natuurwaarden door middel van een vergunningplicht beschermd.

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteiten kappen van bomen en slopen van gebouwen worden natuurwaarden in de beoordeling meegenomen. Bij toekomstige kap- en sloopwerkzaamheden wordt het noodzakelijke aanvullende onderzoek wordt dus uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunning. Deze waarden zijn dus voldoende beschermd. In dit bestemmingsplan wordt daarom geen (extra) beschermingsregime opgenomen.

Conclusie

Het benodigde aanvullende onderzoek bij kap- en sloopwerkzaamheden zal worden uitgevoerd bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning. De eventueel aanwezige natuurwaarden zijn hiermee voldoende beschermd. Het plan voldoet aan de natuurwetgeving.