direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Voorburg en omgeving
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01

2.3 Functionele structuur

2.3.1 Deelgebied 1: wonen

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0011.jpg"

afbeelding 8: deelgebied 1, wonen

De hoofdfunctie in dit deelgebied is wonen. De woningen (overwegend uit de 70er jaren van de vorige eeuw) liggen rondom groene plantsoenen. Het gebied wordt zowel aan de noordzijde (Glorieuxlaan/Akkerstraat) als aan de zuidzijde (begrenzing voormalig Rentexterrein) begrensd door een groene buffer.

Voor het gedeelte Vlashoek is indertijd een afzonderlijk plan ontwikkeld. Door afbraak van de Sint Janskerk kwam in de 90er jaren ruimte vrij voor bebouwing ten behoeve van maatschappelijke functies en wonen. Op de hoek van de Repelweg en Hoogstraat bevinden zich nu enkele maatschappelijke voorzieningen waaronder een politiebureau, een kinderopvang, en een consultatiebureau. Aan de Vlashoek staat een cluster patiowoningen met een opvallend ontwerp, onder meer door de gesloten bebouwing aan de zijde Laagstraat en de lichte kleurstelling. De onderlinge hoofdbouwmassa’s zijn door terrassen van elkaar gescheiden. Ook de carports maken deel uit van het ontwerp.

Binnen dit deelgebied bevindt zich ook het gebouw van de teams verkeershandhaving van de politieregio's Brabant-Noord en Zuid-Oost. Bij deze organisatie zal als gevolg van een interne verschuiving van diensten een tekort aan parkeerplaatsen ontstaan. In paragraaf 5.1 wordt beschreven hoe de plannen eruit zien.

2.3.2 Deelgebied 2: bedrijven

In de jaren 1980-1990 bestond behoefte aan het aanleggen van bedrijventerreinen, specifiek voor Vughtse bedrijven die zich niet of slecht verdragen met de woonfunctie. Daartoe zijn bedrijventerreinen langs de Kettingweg-Laagstraat aangelegd, in aansluiting op de bedrijventerreinen aan de westzijde van het spoor langs de Industrieweg/Baarzenstraat en de bedrijven aan de Kempenlandstraat. De hoofdfunctie in dit deelgebied is bedrijvigheid. De bedrijvenzone is door de Laagstraat gescheiden in:

2A bedrijventerrein De Schakel
2B bedrijventerrein De Ketting

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0012.jpg"

afbeelding 9: deelgebied 2, bedrijven

De Schakel

Onderdeel van het bedrijventerrein De Schakel vormt het voormalige Rentexterrein, genoemd naar de wasserij Rentex Lincare die in 2000 door brand werd verwoest. In de afgelopen jaren zijn twee procedures (herontwikkeling Rentexterrein fase 1 en 2) doorlopen, zie onderstaande afbeelding. Deze ontwikkelingen zijn opgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0013.jpg"

afbeelding 10: Rentex fase I (rechts) en Rentex fase II (links)

De Ketting

Op de bedrijventerreinen zijn volgens het vigerende bestemmingsplan bedrijven tot en met categorie 3.1 toegestaan. De bestaande bedrijven op dit bedrijventerrein zijn gemengd van aard. Langs de Kettingweg liggen de gemeentelijke voorzieningen: het gebouw van de afdeling beheer openbare ruimte, de brandweer en de milieustraat. Het bedrijventerrein is bijna geheel bebouwd, behoudens het noordelijke perceel. Voor dit perceel is eind 2010 een procedure (projectbesluit 'De Ketting, locatie noord') afgerond. Dit projectbesluit is in voorliggend bestemmingsplan opgenomen.

In de huidige situatie zijn er problemen met de ontsluiting, het parkeren en het keren van vrachtauto's. Zoals in paragraaf 5.2.2 beschreven wordt het wegprofiel van de Kettingweg aangepast, waardoor deze problemen worden opgelost.

2.3.3 Deelgebied 3: voorzieningen

Het deelgebied voorzieningen bestaat uit drie verschillende delen waar diverse instellingen actief zijn zoals weergegeven op afbeelding 11:

3A. zorgpark Voorburg
3B. conferentieoord Huize Bergen
3C. locatie Kentalis

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0014.jpg"

afbeelding 11: deelgebied 3, voorzieningen

2.3.3.1 zorgpark Voorburg - deelgebied 3A

Binnen het deelgebied 3A zorgpark Voorburg zijn een vijftal instellingen actief:

  • I. Reinier van Arkelgroep
  • II. Van Neynselgroep
  • III. De Zwengel
  • IV. Novadic-Kentron
  • V. Cello

De oppervlakte van het Zorgpark bedraagt circa 78,7 ha inclusief Cello.

  • I. Reinier van Arkelgroep

De Stichting Reinier van Arkelgroep biedt gespecialiseerde zorg en diensten op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg en daaraan gerelateerde zorgvormen. De Reinier van Arkelgroep richt zich op mensen met een complexe psychische/psychiatrische problematiek met ingrijpende gevolgen voor het sociaal functioneren.

De Reinier van Arkelgroep is gespecialiseerd in ziekenhuispsychiatrie, traumaverwerking, behandeling en begeleiding van mensen met psychiatrische problematiek die daarnaast doof of slechthorend zijn en is samen met Cello specialist op het gebied van cliënten met een licht-verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problematiek.

Ter ondersteuning van de Reinier van Arkelgroep functioneert een servicebedrijf met een breed aanbod van producten en diensten op het gebied van facilitaire- en zorgondersteuning.

De gronden van Reinier van Arkel hebben een oppervlakte van circa 72 ha.

  • II. Van Neynselgroep

De Van Neynselgroep is een zorgorganisatie die al lange tijd een bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van ouderen in ’s-Hertogenbosch en omgeving. De ouderen die van deze diensten gebruik maken zijn veelal kwetsbaar en geïndiceerd om de diensten van de Van Neynselgroep af te nemen. Producten worden geleverd in de vorm van wonen, zorg en individuele dienstverlening.

De Van Neynselgroep is gehuisvest aan de Laan van Voorburg.

  • III. De Zwengel

De Zwengel is een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs aan langdurig zieke kinderen van 3 tot en met 20 jaar. Kerntaak van De Zwengel is het geven van onderwijs aan leerlingen met onderwijsbeperkingen in relatie tot (of met een vermoeden van) een psychiatrische problematiek.

Doel is de leerling weer goed te laten functioneren op de school van herkomst, een andere vorm van onderwijs of een plek binnen de arbeidsmarkt. De meeste leerlingen van deze school zijn afkomstig van de kliniek en dagkliniek van het naastgelegen Herlaarhof. Er zijn ook leerlingen die een behandeling via de polikliniek van Herlaarhof volgen.

De Zwengel is gehuisvest op een perceel grond van 9200 m², dat door Reinier van Arkel aan De Zwengel in erfpacht is gegeven.

  • IV. Novadic-Kentron

Novadic-Kentron biedt hulp bij problemen door gebruik van of verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, internetten of gamen e.d. al dan niet in combinatie met een psychische ziekte of stoornis. Deze hulp geschiedt zowel klinisch als in dagbehandeling en poliklinisch. Ook biedt Novadic-Kentron woonruimte (beschermd wonen, woontraining) aan mensen met chronische verslavingsproblematiek.

Novadic-Kentron is gehuisvest aan de Hogedwarsstraat, de Laan van Voorburg, de Booglaan en een beuken/eikenlaan (zonder naam).

  • V. Cello

Het terrein Groote Cingels, grenzend aan Zorgpark Voorburg, is eigendom van de Stichting Cello. Hier staan woningen en worden voorzieningen geboden voor dagbesteding bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 2006 is middels een ruimtelijke onderbouwing 'De Groote Cingels Cello' de herontwikkeling van deze locatie mogelijk gemaakt, zoals weergegeven op onderstaande afbeelding. Dit plan is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen. Voor deze locatie zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0015.jpg"

afbeelding 12: inrichting terrein Cello

2.3.3.2 Conferentieoord Huize Bergen - deelgebied 3B

In 1950 is het landgoed Huize Bergen overgegaan van de familie Van Beuningen - Fentener van Vlissingen naar het Bisdom ’s-Hertogenbosch en ondergebracht in de Stichting Huize Bergen. Deze stichting heeft als doelstelling het exploiteren van Landgoed Huize Bergen conform de wens van de vroegere eigenaresse van het landgoed, met name:

  • het mogelijk maken en bevorderen van vormingswerk onder jongeren; en
  • ruimte scheppen voor samenkomsten en cursussen op godsdienstig, charitatief, sociaal en cultureel gebied.

De oppervlakte van het perceel bedraagt circa 7,5 ha. Hierop staan een achttal gebouwen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0016.jpg"

afbeelding 13: villa Huize Bergen

Een deel van de bebouwing is te kenmerken als de historische bebouwing die deel uitmaakte van de oorspronkelijke bewoning. Het betreft vijf gebouwen verspreid in het park:

  • het hoofdgebouw - de Villa - in gebruik voor bijeenkomsten, zoals conferenties, seminars en feesten en partijen, zoals bruiloften;
  • het Koetshuis, in gebruik als dependance voor de activiteiten in het hoofdgebouw;
  • de Bloembinderij, in gebruik voor zakelijke activiteiten en overnachtingen;
  • de Eekhoorn, in gebruik als woning;
  • de Pauw, in gebruik door Kentalis.

Het andere deel betreft de nieuwbouw van na 1950. Deze bebouwing ligt geclusterd rond een gemeenschappelijk erf en bestaat uit de volgende panden:

  • de Zwaluw, alleen overnachten;
  • de Nachtegaal, alleen overnachten;
  • de Boomgaard, zakelijke activiteiten en overnachten.

De parkeerplaatsen liggen nabij de entree aan de Glorieuxlaan. De gemeente en Huize Bergen zijn in overleg over mogelijke alternatieven voor de ontsluiting en het parkeren. Dit vormt echter geen onderdeel van dit bestemmingsplan.

Het landgoed Huize Bergen bezit cultuurhistorische kwaliteiten, zoals beschreven in paragraaf 4.2.1.2.

Op dit moment zijn geen nieuwe ontwikkelingen voor Huize Bergen voorzien.

2.3.3.3 Stichting Kentalis - deelgebied 3C

De Stichting Kentalis is een brede organisatie voor beter horen, zien en communiceren. Zij biedt nu diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met spraak-/taalmoeilijkheden, mensen die slechthorend of doof zijn, of doofblind, eventueel met autisme of een verstandelijke beperking. In 2009 is het huidige Kentalis ontstaan door het samengaan van de Koninklijke Effatha Guyot Groep, Viataal en Sint Marie.

Op de locatie Kentalis is onder andere ook de Mariëllaschool gevestigd. Deze is eigendom van de gemeente. De activiteiten van deze school betreffen slechts een beperkt deel van de activiteiten van Kentalis.

De oppervlakte van het huidige perceel bedraagt circa 3,6 ha.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0017.jpg"

afbeelding 14: hoofdgebouw

In verband met het voorgenomen vertrek van Stichting Kentalis naar Sint-Michielsgestel wordt naar een nieuwe invulling van deze locatie gezocht. Dit wordt in paragraaf 5.4 beschreven.

Conclusie

Op de locatie is een herontwikkeling aan de orde.

2.3.4 Deelgebied 4: zone Boxtelseweg

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0018.jpg"

afbeelding 15: deelgebied 4, zone Boxtelseweg

In deelgebied 4, de zone tussen de Boxtelseweg en de rijksweg A2, zijn de aanwezige functies: kantoren, wonen en groen. Deze zone is in de 90er jaren ontstaan door de reconstructie van rijksweg A2. In deze zone staan 11 woningen op een gemiddelde afstand van 20 à 30 meter uit de rand van de rijksweg en ontsloten via de parallelweg van de Boxtelseweg. Omdat de afstand tot de rijksweg relatief gering is, kan het woonmilieu van deze woningen niet ideaal worden genoemd. Door de plaatsing van geluidwerende voorzieningen, tijdens de reconstructie van de rijksweg, is dit in akoestische zin verbeterd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01_0019.jpg"   In deze zone ligt ook Huize Weltevreden, Boxtelseweg 26a. Dit vroeg 19e eeuwse gebouw is een rijksmonument. Door de reconstructie van de rijksweg is het op een eiland tussen wegen komen te liggen. In het gebouw zijn thans kantoren gevestigd.  

afbeelding 16: Huize Weltevreden

Conclusie

In de zone Boxtelseweg zijn geen bijzondere stedenbouwkundige zaken aan de orde.