Plan: | Voorburg en omgeving |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0865.vghBPvoorburgeo-OH01 |
Dit hoofdstuk bevat de analyse van de ruimtelijke structuur van het plangebied. Binnen het plangebied zijn een aantal deelgebieden onderscheiden zoals op navolgende afbeelding is weergegeven.
afbeelding 5: ruimtelijk-functionele structuur plangebied
Achtereenvolgens worden beschreven de:
Binnen het plangebied zijn de volgende wegen van belang voor de ontsluiting:
Het noordwestelijk deel van het plangebied - het woongebied (nr. 1) - wordt vanaf de Laagstraat ontsloten door de Repelweg. Vanaf deze weg bestaat via de Molenstraat een directe relatie met het Moleneindplein en via de Hoogstraat en de Vlasmeersestraat naar het centrum van Vught.
Het zuidwestelijk deel - het werkgebied (nr. 2) - wordt vanaf de Laagstraat ontsloten via de bedrijventerreinen De Schakel en De Ketting. In beide gevallen gaat het om een lusvormige ontsluiting die de gedeelten aan weerszijden van de Laagstraat afzonderlijk ontsluiten. De aansluiting van de Kettingweg op de bocht in de Laagstraat is verkeersonveilig. Tevens is hier sprake van parkeeroverlast. Het wegprofiel van bedrijventerrein De Ketting wordt aangepast. De gemeente heeft in overleg met de bewoners en bedrijven een nieuw ontwerp gemaakt, dat in voorliggend bestemmingsplan is opgenomen, zie paragraaf 5.2.2.
Het Zorgpark Voorburg - (nr. 3A) - wordt vanaf de Laagstraat ter plaatse van de rotonde ontsloten via de Parklaan. Deze verbinding vormt de hoofdontsluiting van het Zorgpark en loopt over het gehele terrein, tot aan Villa Voorburg, Laan van Voorburg 1. Centraal in het gebied verbindt de Carillonlaan de Parklaan met de Laan van Voorburg. Samen vormen deze wegen de ontsluitingsstructuur van het zorgpark. De wegen binnen het zorgpark Voorburg zijn particuliere wegen die opengesteld zijn ten behoeve van de voorzieningen op het zorgpark. Hier geldt een 30 km-regime.
Het noordelijke deel van het plangebied - bestaande uit Huize Bergen en Kentalis, (nrs. 3B en 3C) - wordt rechtstreeks ontsloten op respectievelijk de Glorieuxlaan en de Laagstraat. Voor de Laagstraat geldt dat de verwachting is dat deze op termijn heringericht dient te worden om de afwikkeling van het verkeer te borgen, hiervoor is binnen het huidige profiel geen ruimte.
De zone Boxtelseweg - (nr. 4) - wordt rechtstreeks ontsloten via de Boxtelseweg. Deze weg loopt parallel aan de rijksweg A2.
De Laagstraat en Glorieuxlaan - (nr. 5) - maken onderdeel uit van de hoofdwegenstructuur Vught. Vanuit die functie ontsluiten zij dagelijks een grote hoeveelheid verkeer. Berekeningen uit het verkeersmodel laten zien dat in de toekomst de huidige inrichting van beide wegen niet voldoende is om deze (groeiende) hoeveelheid verkeer af te kunnen blijven wikkelen.
Ten behoeve van een goede en veilige afwikkeling van het verkeer is uitbreiding van de infrastructuur noodzakelijk. Het ruimtebeslag van deze uit te breiden infrastructuur moet worden gezocht aan de oostzijde van de Laagstraat, op het huidige terrein van Kentalis. Om ruimte te bieden voor een mogelijke oplossing is op een deel van het terrein van Kentalis met de bestemming 'Groen' direct gelegen aan Laagstraat, een wijzigingsbevoegdheid geprojecteerd. Hiermee heeft het college de mogelijkheid om, onder voorwaarden, de bestemming te wijzigen van 'Groen' naar 'Verkeer'. Om deze wijzigingsbevoegdheid toe te passen dient een procedure doorlopen te worden.
De bebouwing in het plangebied kent een grote verscheidenheid. Het betreft grote en kleine bouwvolumes in de vorm van woningen, bedrijven en zorgcomplexen.
De woningen zijn overwegend geschakeld gebouwd in twee bouwlagen met kap. Aan de Vlashoek ligt een cluster patiowoningen. Langs de A2 ligt een aantal vrijstaande woningen.
De bedrijven bestaan overwegend uit reguliere naoorlogse bedrijfshallen. Deze gebouwen hebben aan de voorzijde vaak een representatief deel met een receptie c.q. kantoorgedeelte dan wel showroom. De verschijningsvorm is industrieel van karakter: eenvoudige volumes met metalen gevelbekleding tot een hoogte van ongeveer 10 meter.
De bebouwing op het zorgpark Voorburg geeft een gevarieerd beeld. De cultuurhistorische bebouwing wordt afgewisseld met bebouwing uit de 70er en 80er jaren van de vorige eeuw en recente, moderne bebouwing. Het schaalverschil is duidelijk waarneembaar. De bebouwing ligt geclusterd in open parkgebied. De bebouwing varieert daarbij qua hoogte van één en twee bouwlagen met schuine kappen, tot meer lagen met platte daken. De bebouwing van Cello is naoorlogs en bestaat uit één en twee lagen in een dorpse baksteenarchitectuur.
De bebouwing van Huize Bergen bestaat uit de cultuurhistorische bebouwing (villa en bijgebouwen) op het oorspronkelijke landgoed, en de naoorlogse toevoegingen ten behoeve van het conferentieoord. De naoorlogse cluster is op de kaart aangemerkt als 'village Huize Bergen'.
De bebouwing op de locatie Kentalis is van na 1950 en bestaat uit een hoofdgebouw in drie lagen, een school en grondgebonden zorgwoningen.
De kenmerken van het groen binnen het plangebied worden bepaald door:
Zorgpark Voorburg
afbeelding 6: landschappelijk raamwerk en bebouwingscompartimenten (bron: Buro Lubbers)
Het zorgpark is omkaderd door groene randen, behalve ter plaatse van het bedrijventerrein De Ketting, waar sprake is van een open overgang. Vanuit de groene randen ligt het groen in netwerkpatroon over het zorgpark.
De interne groenstructuur van het zorgpark wordt gekenmerkt door boscomplexen, lanen, boompartijen en open grasvelden. De lanen lopen als groene lijnen over het terrein. Tussen deze lijnen liggen vlakken / compartimenten die sterk in karakter verschillen. Naast beboste gebieden komen ook grote grasvelden voor met een diversiteit aan solitaire bomen en overige landschappelijke elementen, zoals de begraafplaats en waterelementen.
Ook komen op het terrein een aantal (zicht)lijnen voor, die deels samenvallen met de genoemde lanen. Deze lijnen hebben een belangrijke functie in de beleving van het gebied. Tevens verbinden de lanen verschillende sferen waardoor de zichtlijnen een gevarieerd ruimtelijk beeld bieden.
Huize Bergen - locatie Kentalis
De locaties Huize Bergen en Kentalis hebben dezelfde groene kenmerken als Voorburg. Beide locaties zijn omkaderd door groene randen waarbinnen open compartimenten liggen met de bebouwingsclusters in een parkachtige omgeving.
De huidige inrichting van het landgoed Huize Bergen is gebaseerd op de historische inrichtingsplannen zoals onderstaand weergegeven.
afbeelding 7: inrichtingsplan Huize Bergen en klooster Kentalis
Het landgoed is ontworpen in de romantische c.q. Engelse landschapsstijl door L.A. Springer. De bestaande villa uit 1916 is ontworpen door architect J.W. Hanrath, in 20e eeuwse baksteenarchitectuur. Daarvoor stond op die plek een villa in Hollandse neo-renaissancestijl.
Woongebied
Het woongebied is ontworpen volgens het naoorlogse tuinwijkmodel. De groenstructuur wordt gekenmerkt door buurtplantsoenen waaraan de woningen gelegen zijn. Deze groene ruimtes bestaan overwegend uit grasvelden met struiken en al dan niet solitaire bomen. Ieder plantsoen wordt afgebakend door de aangrenzende bebouwing in de vorm van geschakelde-/rijwoningen.
Bedrijventerrein
Aan de noordzijde van het bedrijventerrein De Schakel is sprake van afschermend groen als buffer tussen de woningen aan de achterkant van de Repelweg en het voormalige Rentexterrein. Op het bedrijventerrein De Schakel ontbreekt verder groen van betekenis. Ook op het bedrijventerrein De Ketting staat weinig groen. De Laagstraat wordt ter hoogte van de bedrijventerreinen begeleid door bomen in deels smalle groene bermen.
Boxtelseweg
De oostzijde van het plangebied, de Boxtelseweg, is overwegend groen, onderbroken door een aantal woningen met aan de voorzijde een plantsoen. Dit groen zorgt er samen met het groen op Voorburg, Huize Bergen en Park Reeburg voor dat de oostrand van Vught als geheel een in hoge mate groene uitstraling heeft.
Water is prominent aanwezig in het plangebied en vormt daarin een belangrijk onderdeel van de totale groenstructuur. De waterpartijen liggen overwegend aan de oostelijke rand van het zorgpark Voorburg en Huize Bergen. Ze bieden samen met de groene rand een zeer aantrekkelijk parkgebied. Binnen het zorgpark liggen voorts recent aangelegde waterpartijen langs de hoofdontsluiting (Parklaan), een aantal sloten en enkele solitaire waterpartijen.
Een waterloop van structurele betekenis ligt in de zuid- en zuidwestrand van het zorgpark Voorburg langs de Kettingweg en de Lagedwarsstraat.
In de zone tussen de Boxtelseweg en de rijksweg A2 ligt een groot aantal sloten.
In het westelijke deel van het plangebied komt geen water voor, met uitzondering van een afwateringssloot langs de spoorlijn. Deze heeft een waterhuishoudkundige functie. Voor een nadere beschrijving van de waterhuishouding voor het gehele plangebied wordt verwezen naar paragraaf 4.3