Plan: | Udenhout beschermd dorpsgezicht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008017-e001 |
Hoofdstuk 2 bevat de ´Bestemmingsregels´. In dit hoofdstuk komen de verschillende bestemmingen met bijbehorende bouwregels en gebruiksregels aan bod. Vaak is daarnaast sprake van een nadere eisen-regeling, een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden, wijzigingsbevoegdheden e.d.
Bestemmingen
In het plan komen de volgende bestemmingen voor:
Daarnaast zijn de volgende dubbelbestemmingen opgenomen:
De bestemming Bedrijf is gelegd op de (grotere) bedrijven die liggen aan de Kreitenmolenstraat, Slimstraat en Groenstraat. Deze bedrijven, die in het vigerende bestemmingsplan al een bedrijfsbestemming hadden, zijn positief bestemd.
De directe omgeving van het centrale kruispunt van het dorp heeft de bestemming Gemengd-Dorps. Deze bestemming ligt op de nabij het centrale kruispunt gelegen gedeeltes van de Groenstraat, Slimstraat, Schoorstraat en tevens op een groot gedeelte van de Kreitenmolenstraat. Binnen deze bestemming zijn onder andere wonen, bedrijvigheid, (kleine) kantoren, diverse maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening zonder meer mogelijk. Door een specifieke aanduidingen: 'horeca', 'detailhandel', 'kantoren' en 'bedrijven', zijn ook de bestaande horeca- en detailhandelsvestigingen, de bestaande (grotere) kantoren en enige bestaande bedrijven met een afwijkende milieucategorie binnen de bestemming Gemengd-Dorps toegestaan. Nieuwe horeca- en detailhandelsvestigingen kunnen door middel van een wijzigingsbevoegdheid mogelijk worden gemaakt.
Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn opgenomen de kerk en de pastorie, welke liggen aan de Slimstraat, vlakbij het centrale kruispunt van Udenhout. Ook de begraafplaats en een bestaande school zijn als zodanig bestemd. Tenslotte ligt deze bestemming ook op een zorgcomplex voor ouderen, gelegen aan de Slimstraat.
Het grote zorgcomplex Vincentius voor geestelijke en lichamelijke gehandicapten, dat ligt aan de Schoorstraat heeft de bestemming Maatschappelijk-1.
De bestemming Natuur ligt op twee locaties ten noordwesten van de Groenstraat - Schoorstraat (zie figuur) die binnen de EHS vallen.
Binnen de bestemmingen Wonen - 1 en Wonen - 3 liggen de verder van het centrale kruispunt gelegen delen van de Groenstraat (grotendeels), Kreitenmolenstraat, Slimstraat en zuidzijde Schoorstraat. Hier zijn uitsluitend kleinschalige grondgebonden woningen toegestaan. Met een aparte bouwaanduiding is gestapeld wonen eveneens mogelijk.
De bestemmingen Bedrijf, Groen en Recreatie zijn beperkt tot een aantal specifieke locaties waar deze als een verbijzondering van de functionele en ruimtelijke structuur van het gebied voorkomen.
Alle wegen binnen het plangebied zijn voor het plaatselijk verkeer bedoeld. De vier betreffende straten hebben in totaal twee rijbanen voor verkeer in twee richtingen. Aan weerszijden liggen er parkeerplaatsen en inritten langs. Daarom krijgen alle straten in het plangebied de bestemming Verkeer-Verblijf.
Op alle gronden met een middel en hoge archeologisch verwachting ligt een dubbelbestemming Waarde - Archeologie (dubbelbestemming). Deze dubbelbestemming brengt een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken met zich mee.
Daarnaast geldt ten aanzien van de onderliggende enkelbestemming een beperking van de bouwmogelijkheden.
Waarde - Cultuurhistorie (dubbelbestemming)
Deze dubbelbestemming omvat bijzondere (beperkende) bouwregels en gebruiksregels. Er is vastgelegd of sprake is van een rijks- of gemeentelijk monument dan wel van een beeldbepalend pand. De rijks- en gemeentelijke monumenten zijn beschermd op grond van monumentenregelgeving. In deze gevallen zijn de goot- en bouwhoogte evenals de dakvorm en gevelbreedte in het bestemmingsplan ´hard´ vastgelegd zonder marges.
Door de mogelijkheid voor afwijken van de bouwregels en het stellen van nadere eisen, waarbij de gemeentelijke Monumentencommissie om advies wordt gevraagd, kunnen bouwinitiatieven op perceelsniveau worden afgestemd.
Bouwregels
De bouwregels van de bestemmingen bevatten een uitgebreide regeling ten aanzien van het oprichten van gebouwen en overige bouwwerken in het plangebied (bouwvlak, erf, bouwhoogte, regeling bijgebouwen, etc.). Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt in bouwregels voor (hoofd)gebouwen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en bouwwerken van algemeen nut.
Om de bestaande openheid zo veel als mogelijk te kunnen behouden zijn er speciale regels voor het bouwen in de zij-erven en het bouwen in diepe achtertuinen opgenomen. Daarop is hiervoor in hoofdstuk 4 al nader ingegaan.
Nadere eisen en omgevingsvergunning voor het binnenplans afwijken van de bouwregels
Vaak heeft het college de bevoegdheid om met in achtneming van de daarvoor geldende voorwaarden en procedure nadere eisen aan bouwplannen te stellen of afwijking van de bouwregels toe te staan.
Gebruiksregels
Bij de meeste bestemmingen worden regels omtrent het gebruik van gronden en bouwwerken gegeven, al dan niet aangevuld met enkele afwijkingsmogelijkheden, wisselend per bestemming.
Omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en
werkzaamheden
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een vergunningplicht t.a.v. bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde.
In de planregels is o.a. een vergunningplicht opgenomen om de cultuurhistorische waarden van het dorpsgezicht te beschermen.
Wijzigingsbevoegdheid
Een aantal bestemmingsartikelen is aangevuld met een wijzigingsbevoegdheid t.a.v. bepaalde functies.