direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijk concept
Plan: Geerpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01

4.2 Ruimtelijk concept

Algemeen

Het masterplan Geerpark gaat uit van duurzame integratie van stad en landschap. Het ontwerp respecteert het open karakter van het landschap naar de abdij Mariënkroon en naar Haarsteeg en reageert met één grote boomomrande parkkamer op grote groene eenheden in het landschap zoals:

  • het sportcomplex;
  • het crematorium Maaslanden;
  • begraafplaats Onsenoort.

De oorspronkelijke karakteristieke orthogonale structuur met houtwallen en watergangen vormt de basis voor het ontwerp van de nieuwe wijk. De waterstructuur bepaalt de kwaliteit en belevingswaarde en wordt functioneel en ruimtelijk verankerd in het landschap en de stad.

De groen-, en waterstructuur bieden een uitstekende basis voor het continueren van bestaande flora en fauna en het ontwikkelen van nieuwe biodiversiteit in het toekomstige woonmilieu. De integratie van Geerpark en omgeving wordt in de toekomst verder versterkt met een nadere uitwerking van de waterstructuur en het landgebruik in het omringende landschap.

Hoofdstructuur

De hoofdstructuur (het raamwerk) van het ruimtelijk planconcept bestaat uit de volgende elementen.

  • Een met bomen omrande centrale parkkamer. De parkkamer vormt het hart van de wijk en is (op termijn) een uitgelezen plek voor aanvullende voorzieningen en functies. Groenstructuur, waterslinger en langzaam verkeer komen hier bijeen.
  • Bomenrijen in noord-zuidrichting.
  • De waterslinger, een orthogonaal slingerende groenblauwe strook, variërend in breedte van 14 tot 40 meter. In deze waterslinger is een gevarieerd bodemreliëf, waartussen een waterstroom met wisselende waterstanden een dynamische belevingswaarde creëert.
  • De hoofdverkeerstructuur.

Het contrast tussen de rationele orthogonaliteit van het landschap (bomenrijen, orthogonale waterslinger) en de bevrijding ervan in dynamiek en vorm (waterstroom) geeft Geerpark een extra belevingswaarde.

Woonmilieus

Het masterplan gaat uit van een aantal onderscheidende woonmilieus( zie ook paragraaf 4.7).

  • In de oksels van de waterslinger ligt in hoven gesitueerde bebouwing. De hofbebouwing is grotendeels omringd door water. De hoven vormen herkenbare eenheden die zich in ordening onderscheiden van de overige bebouwing.
  • Tussen de hoven liggen te verkavelen stroken. De stroken bestaan uit een verzameling individuele bebouwing van bescheiden omvang.
  • Ter plaatse van Mommersteeg is een ensemble voorzien van het monument daarnaast gesitueerd met gestapelde bebouwing van drie tot vier lagen hoog, afgewisseld met grondgebonden woningen. De parkeeropgave kan zowel bovengronds als ondergronds worden ingevuld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01_0003.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0797.BPgeerpark-OH01_0004.png"  
Indicatieve verkaveling Hoven   Indicatieve verkaveling Stroken  

Figuur 4.1. Indicatieve verkaveling in hoven en stroken

Speelplaatsen

Voor de jongsten zijn speelplaatsen voorzien in de hoven. Deze autoluwe pleinen, omgeven door woningen zijn veilig en geven de kleinsten geborgenheid en toezicht. Voor de oudere kinderen is een speciale locatie gereserveerd aan de Priemsteeg in een zijlob van de waterslinger. Deze natuurspeelplaats maakt deel uit van de waterslinger en varieert mee met de waterstand. Zo ontstaan er bij flinke neerslag eilanden. Het thema bereikbaarheid wordt zo een fantastisch spelthema.