direct naar inhoud van 4.1 Systematiek bestemmingsplan Empel
Plan: Empel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002142-1401

4.1 Systematiek bestemmingsplan Empel

Bestemmingsplan Empel bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de verbeelding en de regels. De regels zijn als volgt ingedeeld:

  • 1. Inleidende regels. De inleidende regels lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten die moet worden gehanteerd (hoogte, diepte et cetera). Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid:
    • a. artikel 1 Begrippen: in het eerste artikel worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd.
    • b. artikel 2 Wijze van meten: in het tweede artikel is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten.
  • 2. Bestemmingsregels. De bestemmingsregels (artikel 3 tot en met 24) geven voor elke bestemming een omschrijving van de bestemming, (afwijkingen van) bouwregels, nadere eisen, (afwijkingen van) specifieke gebruiksregels en soms wijzigingsbevoegdheden. In paragraaf 4.3 tot en met 4.10 worden de bestemmingsregels thematisch toegelicht.
  • 3. Algemene regels. De algemene regels (artikel 25 tot en met 30) bevatten algemene - voor alle of meerdere bestemmingen geldende - regels:
    • a. artikel 25 Anti-dubbeltelregel: grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
    • b. artikel 26 Algemene bouwregels: naast de bouwregels in de bestemmingen geldt als algemene bouwregel dat ondergeschikte bouwdelen buiten beschouwing worden gelaten, mits de overschrijding van bouw- c.q. bestemmingsgrenzen niet meer bedraagt dan 1 meter. Voorbeelden van ondergeschikte bouwdelen zijn plinten, pilasters, kozijnen, gevelversieringen, ventilatiekanalen, liftschachten, gevel- en kroonlijsten, luifels, uitbouwen, balkons en overstekende daken.
    • c. artikel 27 Algemene gebruiksregels: het is in het algemeen verboden om gronden en bouwwerken te (laten) gebruiken in strijd met de bestemmingen. Voor het geval dat uit een bestemmingsomschrijving de bestemming van een seksinrichting zou kunnen worden begrepen is als algemene gebruiksregel expliciet bepaald dat het gebruik ten behoeve van een seksinrichting in elk geval in strijd is met de bestemmingsomschrijving van alle bestemmingen in dit bestemmingsplan. Een seksinrichting wordt in lid 1.51 nader gedefinieerd.
    • d. artikel 28 Algemene aanduidingsregels: ter bescherming van de ecologische verbindingszone is een strook van 10 meter breed langs de wetering onderlangs Emplina aangeduid als 'ecologische verbindingszone'. Ter bescherming van de dijk als primaire waterkering is de beschermingszone ervan als zodanig aangeduid.
    • e. artikel 29 Algemene afwijkingsregels: het bevoegd gezag - meestal burgemeester en wethouders - kan conform de algemene afwijkingsregels afwijken van het algemeen gebruiksverbod als bedoeld in artikel 27 en van de bouwregels in de bestemmingen. De algemene afwijkingen van bouwregels betreffen onder meer vermeerdering dan wel vermindering van de voorgeschreven maten en normen met niet meer dan 10% en vergroting van de bouwhoogte van gebouwen ten behoeve van plaatselijke verhogingen, zoals schoorstenen. Steeds geldt dat hiervoor alleen toestemming kan worden verleend als de afwijking het straat- en bebouwingsbeeld, de woonsituatie, de milieusituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden niet onevenredig aantast.
    • f. artikel 30 Algemene wijzigingsregels: op basis van deze wijzigingsregels kunnen burgemeester en wethouders binnen het aangeduide wijzigingsgebied de bestemming van de woonwagenstandplaats en de omliggende groenbestemming wijzigen in de bestemming Wonen ten behoeve van één vrijstaande woning.
  • 4. Overgangs- en slotregels. De laatste twee artikelen (artikel 31 en 32) betreffen achtereenvolgens het overgangsrecht en de slotregel:
    • a. artikel 31 Overgangsrecht: de overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die weliswaar afwijken van de bouwregels in dit plan maar die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan waren gebouwd of nog konden worden gebouwd, dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning of een omgevingsvergunning is verleend of nog te verlenen is. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.
    • b. artikel 32 Slotregel: dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald, bijvoorbeeld in een omgevingsvergunning of in andere bestemmingsplannen: Regels van het bestemmingsplan Empel.