Plan: | Boschveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002120-1402 |
Beleid inzake externe veiligheid is gericht op beperken en beheersen van risico's voor de omgeving vanwege het gebruik, de opslag, de productie of het transport van gevaarlijke stoffen. Uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de richtlijnen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vloeit de verplichting voort om in ruimtelijke plannen met betrekking tot (beperkt) kwetsbare objecten in te gaan op de risico's van handelingen met gevaarlijke stoffen. (Beperkt) kwetsbare objecten zijn onder andere woningen, scholen, ziekenhuizen, hotels en restaurants. Bestemmingsplan Boschveld is een beheerbestemmingsplan en maakt geen nieuwe (beperkt) kwetsbare objecten of andere ontwikkelingen mogelijk die een nadelige invloed kunnen hebben op de externe veiligheid in de wijk.
Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)
Op grond van het Bevi moet voldoende afstand worden gehouden tussen kwetsbare objecten en een risicovolle inrichting. Het plaatsgebonden risico (PR) is 'het risico op een plaats buiten een inrichting, uitgedrukt als de kans per jaar dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is'. De norm voor het PR is een kans van 1 op 1.000.000 per jaar (10-6). Deze norm is een grenswaarde en moet daarom in acht worden genomen. Het PR wordt vertaald naar aan te houden afstanden tot kwetsbare objecten.
Ook buiten de plaatsgebonden risicocontour kunnen groepen mensen slachtoffer worden van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. Daarom moet op grond van het Bevi in de directe omgeving (het invloedsgebied) van een risicovolle activiteit het aantal aanwezige personen worden beperkt: de oriënterende waarde voor het groepsrisico (GR). Het GR betreft de 'cumulatieve kansen per jaar dat ten minste 10, 100 of 1000 personen overlijden als rechtstreeks gevolg van hun aanwezigheid in het invloedsgebied van een inrichting en een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof of gevaarlijke afvalstof betrokken is'. Het GR is gekoppeld aan een personendichtheid binnen het invloedsgebied van een calamiteit met gevaarlijke stoffen. In tegenstelling tot het PR is het GR geen grenswaarde maar een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag moet het GR verantwoorden en mag er gemotiveerd van afwijken.
Na de verhuizing van de Afvalstoffendienst van de Paardskerkhofweg naar Treurenburg bevindt zich in het plangebied nog één inrichting met mogelijke risico's vanwege activiteiten met gevaarlijke stoffen: het gasdrukregelstation aan de Paardskerkhofweg 30. Op deze inrichting is niet het Bevi van toepassing maar het Activiteitenbesluit bij de Wet milieubeheer (Wm). Het gasdrukregelstation voldoet aan de eisen die daarin worden gesteld ten aanzien van de afstand tot (beperkt) kwetsbare objecten en vormt dan ook geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb)
Voor buisleidingen ten behoeve van het transport van gevaarlijke stoffen regelt het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) onder andere welke afstand moeten worden aangehouden tot (beperkt) kwetsbare objecten. De normstelling in het Bevb is in lijn met die van het Bevi. Door het plangebied loopt een ondergrondse hogedrukgasleiding met een maximale druk van 40 bar. Het Bevb bevat een verplichting om bij aardgasleidingen met druk van 16 tot 40 bar de ligging van de leiding en de bijbehorende belemmeringenstrook van ten minste 4 meter aan weerszijden van de leiding vast te leggen in bestemmingsplannen. Voor zover de leiding in het plangebied ligt, wordt dan ook een belemmeringenstrook bestemd ten behoeve van de bescherming en het beheer van de leiding. De breedte van deze strook is 4 meter aan weerszijden van de leiding. Binnen deze afstand is in beginsel geen bebouwing toegestaan (zie paragraaf 7.3). Voor wat betreft het PR bezit de aardgasleiding geen 10-6 contour. Voor wat betreft het GR zijn met inachtneming van het Bevb in het vastgestelde 'Uitvoeringskader externe veiligheid gemeente 's-Hertogenbosch' de bestaande buisleidingen in 's-Hertogenbosch beschouwd. Voor de bestaande buisleidingen worden geen knelpunten verwacht. Het groepsrisico van de buisleidingen in 's-Hertogenbosch ligt daarbij onder de oriëntatiewaarde en de beheersbaarheidsituatie is bij deze risicobronnen over het algemeen in orde. Binnen het plangebied zijn (beperkt) kwetsbare objecten aanwezig noch mogelijk binnen de belemmeringstrook van 4 meter aan weerszijden van de leiding. Omdat het gaat om een beheersbestemmingsplan wijzigt de waarde van het GR niet. In de directe nabijheid van het plangebied bevinden zich geen andere leidingen voor het transport van gevaarlijke stoffen, waarvan de PR-contour relevant zou kunnen zijn.
Besluit transportroutes externe veiligheid (Btev)
In 2012 treedt het Besluit transportroutes externe veiligheid (Btev) in werking. Tot die tijd wordt bij ruimtelijke plannen de 'Circulaire Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen' gehanteerd. In dat kader is voor het plangebied de doortrekking van de Parallelweg van belang (zie paragraaf 3.3.13). De nieuwe Parallelweg wordt in het verlengde van de Magistratenlaan, evenwijdig met het spoor aangelegd en door middel van een nieuwe auto- en fietsbrug over de Dieze verbonden met de Zandzuigerstraat. De nieuwe weg biedt niet rechtstreeks toegang tot bedrijvigheid of activiteiten waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt of waar ze worden opgeslagen. De weg komt ook niet in aanmerking als kortste en veiligste route voor doorgaand transport van gevaarlijke stoffen vanaf het rijkswegenstelsel. Nota bene: hoewel dit uitgangspunt ook voor de Randweg geldt, wordt ten aanzien van de Parallelweg overwogen om het vervoer van gevaarlijke stoffen expliciet uit te sluiten.
Ook over het spoor worden gevaarlijke stoffen vervoerd, in de toekomst naar verwachting meer. Voor wat betreft het PR zal in de toekomst geen sprake zijn van een PR buiten het spoor, zodat ter plaatse van Boschveld zal worden voldaan aan de wettelijke norm hiervoor. Voor wat betreft de oriëntatiewaarde voor het GR moet het belang van herstructurering en transformatie en een intensivering van functies als gevolg daarvan, worden afgewogen tegen een hogere oriëntatiewaarde voor het GR. Bij een hogere oriëntatiewaarde voor het GR zijn stedenbouwkundige en bouwtechnische maatregelen belangrijk. In de hele zone langs het spoor (Paleiskwartier, 't Zand, Boschveld) wordt de oriëntatiewaarde van het GR overschreden. Hierom is bij de ontwikkeling van Wijkplan Boschveld Beweegt gekozen voor bufferachtige bebouwing langs de rand van Boschveld. Niet alleen ter beperking van veiligheidsrisico's maar ook om geluidafscherming wordt aan de rand van de wijk een zoveel mogelijk aaneengesloten wand beoogd waarvan de bouwhoogte met circa vijf à zes bouwlagen in elk geval één à twee bouwlagen hoger zal zijn dan die van de achterliggende bebouwing. Ook de openingen tussen de bouwblokken moeten in de toekomstige plannen zodanig worden ontworpen dat optimale afscherming plaatsvindt. Gevoelige bestemmingen kunnen achter deze buffer worden geprojecteerd op een ruime afstand (circa 85 meter) van het doorgaand spoor. De 'extra kwetsbare groepen' die in het 'Uitvoeringskader externe veiligheid gemeente 's-Hertogenbosch' worden genoemd, zoals scholen en voorzieningen voor gehandicapten en ouderen, zullen op een nog grotere afstand worden geplaatst. In een stedenbouwkundig plan voor een concrete ontwikkeling moeten voldoende vluchtwegen vanaf het spoor worden gewaarborgd. Met de Parallelweg en het onderliggend wegennet wordt de bereikbaarheid van de hulpdiensten binnen Boschveld en nabij het spoor voldoende gegarandeerd. Om met de toekomstige ontwikkelingen in het kader van het Wijkplan Boschveld Beweegt een hogere waarde van het GR te kunnen verantwoorden zal dan tevens de zelfredzaamheid worden beschouwd en geoptimaliseerd. In dit bestemmingsplan daarentegen worden geen (beperkt) kwetsbare objecten of andere ontwikkelingen mogelijk gemaakt: als gevolg van dit plan is geen sprake van een (significante) toename van het GR.