direct naar inhoud van Artikel 7 Agrarisch met waarden - Natuur en landschap
Plan: Tweede herziening bestemmingsplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201202-C002

Artikel 7 Agrarisch met waarden - Natuur en landschap

7.1 Bestemmingsomschrijving
7.1.1 Algemene bestemmingsomschrijving

De voor 'Agrarisch met waarden - Natuur en landschap' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. agrarisch grondgebruik;
  • b. behoud, herstel en ontwikkeling van landschappelijke, natuurwetenschappelijke en natuurwaarden;
  • c. behoud en bescherming van de archeologische en cultuurhistorische waarden;
  • d. behoud en bescherming van aardkundige waarden ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied';
  • e. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone / watersystemen' de instandhouding van waarden ten behoeve van de verwezenlijking, behoud en herstel van de ontwikkeling van een natuurlijk watersysteem, alsmede de instandhouding van waarden teneinde de toekomstige, via wijzigingsbevoegdheid te realiseren ecologische verbindingszones, niet onmogelijk te maken;
  • f. extensief recreatief medegebruik.

Een en ander met bijbehorende voorzieningen en overeenkomstig de in 7.1.2 opgenomen Nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving.

7.1.2 Nadere detaillering van de bestemmingsomschrijving
a Ontwikkeling en bescherming

Binnen deze bestemming is het beleid primair zowel gericht op het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor een duurzame en concurrerende landbouw als en verder ontwikkelen van de ecologische, landschappelijke, hydrologische en archeologische waarden en natuurwetenschappelijke kwaliteiten.

b Waterloop

De gronden binnen een strook van 5 m aan weerszijden vanaf de insteek van de als zodanig met Water bestemde watergangen zijn tevens bestemd voor waterhuishoudkundige doeleinden.

c Natuurwaarden

Gestreefd wordt naar behoud, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. Dit houdt in dat:

  • 1. binnen deze bestemming ruimtelijke ingrepen achterwege blijven, die natuurontwikkeling in de nabije of verdere toekomst kunnen frustreren. Het betreft hier EHS-gebieden die nog een regulier landbouwkundig gebruik kennen, maar die bijzonder geschikt zijn voor het ontwikkelen van nieuwe natuur;
  • 2. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone / watersystemen' het beleid is gericht op verbetering en herstel van het natuurlijke watersysteem van bovenregionaal belang. Het betreft de waterlopen met de functie waternatuur, de (natte) ecologische verbindingszones en de gebieden die in de reconstructie- en gebiedsplannen zijn aangeduid als ‘ruimte voor beek- en kreekherstel’. Maatregelen worden uitgevoerd op het gebied van de morfologie, zoals het laten hermeanderen van beken, het aanleggen van plas-draszones en het herstel van kwel. Naast de waterloop is ruimte nodig om de maatregelen goed te kunnen uitvoeren;
  • 3. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone / watersystemen' het beleid tevens is gericht op realisatie van een ecologische verbindingszone als onderdeel van de landelijke ecologische hoofdstructuur (EHS).
d Extensief recreatief medegebruik

Het gehele gebied mag worden gebruikt ten behoeve van extensief recreatief medegebruik. Ter ondersteuning van het recreatief medegebruik worden beperkte recreatieve voorzieningen toegestaan in het gehele gebied zoals paden, banken, picknicktafels, bewegwijzering e.d.; deze voorzieningen worden uitsluitend door middel van een afwijking dan wel omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden toegestaan.

e Cultuurhistorie

Ten aanzien van cultuurhistorie geldt het volgende:

  • 1. De cultuurhistorische waarde ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - rijksmonument' en 'specifieke bouwaanduiding - gemeentelijk monument' mag niet onevenredig worden aangetast.
  • 2. Ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning cultuurhistorisch waardevol gebied' is het beleid gericht op behoud en bescherming van de cultuurhistorisch waarden.
f Aardkundig waardevol gebied

Deze bestemming strekt mede tot het instandhouden en beschermen van de aardkundig waardevolle gebieden ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied'. Binnen deze aanduiding zijn tevens de wijstgebieden opgenomen. Wijst betreft een unieke combinatie van hydrologische, aardkundige , landschappelijke en ecologische verschijnselen die zich voordoen langs breuken in de aardlagen die de in oost-Brabant gelegen Peelhorst flankeren. Dit manifesteert zich het duidelijkst op de lijn Liesel-Deurne-Bakel-Gemert-Boekel-Uden-Nistelrode.

g Solitair agrarisch bedrijfsgebouw

Voor het bestaande solitair agrarisch bedrijfsgebouw ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - solitair agrarisch bedrijfsgebouw', geldt dat dit bedrijfsgebouw mag worden gebruikt voor grondgebonden agrarische doeleinden.

7.2 Bouwregels
7.2.1 Algemeen

Op de binnen deze bestemming gelegen gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van de bestemming omschreven in 7.1.

7.2.2 Maatvoering bebouwing

Uitsluitend zijn toegestaan bouwwerken, geen gebouwen zijnde, alsmede het bepaalde onder c. Hiervoor geldt het volgende:

  • a. Uitsluitend mogen worden opgericht bouwwerken, geen gebouwen zijnde, met een maximale bouwhoogte van 2 m, met dien verstande dat het oprichten van:
    • 1. perceelsafscheidingen niet is toegestaan, behoudens voor zover het betreft open afrasteringen;
    • 2. sleufsilo's niet zijn toegestaan;
    • 3. nieuwe teeltondersteunende voorzieningen niet zijn toegestaan.
  • b. Voorzieningen ten behoeve van recreatief medegebruik zijn niet toegestaan. Ten behoeve van het recreatief medegebruik is voorts uitsluitend het oprichten van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan zoals banken, picknicktafels e.d. met een maximale bouwhoogte van 2 m, met dien verstande dat informatievoorzieningen, entreevoorzieningen en voorzieningen van bewegwijzering maximaal 3 m hoog mogen zijn.
  • c. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - solitair agrarisch bedrijfsgebouw' is de bestaande veldschuur toegestaan, waarbij de bestaande situering, de bestaande goot- en bouwhoogte en de bestaande inhoud als maximum geldt.
7.3 Nadere eisen

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen aan de situering, hoogte en uitvoering van teeltondersteunende voorzieningen met het oog op de landschappelijke, ecologische en hydrologische waarden.

7.4 Specifieke gebruiksregels
7.4.1 Strijdig gebruik

In ieder geval geldt als strijdig met de bestemming gebruik van gronden en/of opstallen voor:

  • a. het opslaan, storten of bergen van materialen, producten en mest, behoudens voor zover zulks noodzakelijk is voor het op de bestemming gerichte gebruik;
  • b. het bedrijfsmatig vervaardigen, opslaan, verwerken of herstellen van goederen en het opslaan en be- of verwerken van producten tenzij dit plaatsvindt ten behoeve van de agrarische productie binnen het bedrijf dan wel grotendeels (= minimaal 80%) uitsluitend betrekking heeft op agrarische producten van het eigen bedrijf;
  • c. het aanbrengen van teeltondersteunende voorzieningen;
  • d. het plaatsen van kampeermiddelen; met uitzondering van het plaatsen van kampeermiddelen ten behoeve van evenementen, die geen of slechts geringe planologische relevantie hebben;
  • e. het verwerken van mest.
7.5 Afwijken van de bouwregels
7.5.1 Omgevingsvergunning extensief recreatieve voorzieningen

Het bevoegd gezag kan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in 7.2.2 onder c teneinde bouwwerken, geen gebouwen zijnde, in de vorm van extensief recreatieve voorzieningen toe te staan, zoals banken, picknicktafels e.d. met een maximale bouwhoogte van 2 m, met dien verstande dat informatievoorzieningen, entreevoorzieningen en voorzieningen van bewegwijzering maximaal 3 m hoog mogen zijn; een en ander mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • a. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone – wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone / watersystemen' mag het realiseren en toekomstig functioneren van de geprojecteerde ecologische verbindingszone, alsmede het toekomstig herstel van het natuurlijk watersysteem, niet worden geschaad;
  • b. de afwijking mag niet leiden tot een onevenredige aantasting van de waarden als omschreven in 7.1.
7.6 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
7.6.1 Omgevingsvergunningsplicht

Het is verboden op de in dit artikel bedoelde gronden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van het bevoegd gezag (omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden) de in het schema onder 7.6.4 opgenomen omgevingsvergunningplichtige werken en werkzaamheden uit te (doen) voeren.

7.6.2 Uitzonderingen vergunningenplicht

Het onder 7.6.1 vervatte verbod geldt niet voor werken en werkzaamheden:

  • a. waarvoor ten tijde van het van kracht worden van het bestemmingsplan aanlegvergunning of omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden is verleend;
  • b. welke ten tijde van het van kracht worden van het bestemmingsplan in uitvoering waren;
  • c. welke betreffen het normale onderhoud en/of landschapsbeheer;
  • d. die worden verricht in het kader van vruchtwisseling.
7.6.3 Toetsing aan aanwezige waarden

De in 7.6.1 bedoelde vergunning wordt slechts verleend indien na een belangenafweging blijkt dat er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de aanwezige waarden als opgenomen in 7.1.2. Ten behoeve van de belangenafweging zijn in het schema onder 7.6.4 de toetsingscriteria weergegeven.

7.6.4 Schema omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden
Omgevingsvergunningsplichtige werken/werkzaamheden   Criteria voor verlening van de omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden  
het verwijderen van houtopstanden   1. de activiteiten zijn noodzakelijk in het kader van bos- en/of natuurbeheer;
2. de verwijdering van houtopstanden mag geen onevenredige aantasting betekenen van de aanwezige natuurwaarden;
3. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied' mogen deze aardkundige waarden niet blijvend worden aangetast  
het diepploegen en diepwoelen van de bodem   1. de activiteiten zijn noodzakelijk voor een doelmatige agrarische bedrijfsvoering
2. de werkzaamheden mogen niet leiden tot een onevenredige aantasting van het reliëf
3. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied' mogen deze aardkundige waarden niet blijvend worden aangetast;
4. de aanwezige natuurwaarden mogen niet onevenredig worden aangetast;  
het afgraven, ophogen en egaliseren van de bodem   1. de activiteiten zijn noodzakelijk voor een doelmatige agrarische bedrijfsvoering
2. de werkzaamheden mogen niet leiden tot een onevenredige aantasting van het reliëf
3. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied' mogen deze aardkundige waarden niet blijvend worden aangetast
4. de aanwezige natuurwaarden mogen niet onevenredig worden aangetast;  
het aanbrengen van oppervlakteverhardingen en halfverhardingen   1. de verhardingen zijn noodzakelijk voor een doelmatige agrarische bedrijfsvoering;
2. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning laanbeplanting' mag er geen aantasting plaatsvinden van de aangegeven landschapselementen;
3. de verhardingen mogen geen onevenredige aantasting betekenen van de aanwezige natuurwaarden;
4. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning aardkundig waardevol gebied' mogen deze aardkundige waarden niet blijvend worden aangetast;  
het aanbrengen van (infrastructurele) ondergrondse leidingen   1. de aanwezige natuurwaarden mogen niet onevenredig worden aangetast;
2. ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning - aardkundig waardevol gebied' mogen deze aardkundige waarden niet blijvend worden aangetast  
en uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied zoekgebiedecologische verbindingszone / watersystemen':
- het aanleggen van paden;
- het aanbrengen van oppervlakteverhardingen groter dan 100 m2;
- het verlagen, vergraven, afgraven, ophogen of egaliseren van de bodem;
- het aanbrengen van (infrastructurele) ondergrondse leidingen;
- het beplanten van gronden met houtgewas (hoger dan 1 meter)
- vellen of rooien van houtgewas
- het dempen van poelen, sloten en greppels
- het omzetten van grasland in bouwland/scheuren van grasland
- het diepwoelen of -ploegen van de bodem met meer dan 60 cm  
- het realiseren en toekomstig functioneren van de geprojecteerde ecologische verbindingszone mag niet worden geschaad;
- er vindt geen onevenredige aantasting plaats van de mogelijkheid tot verwezenlijking, behoud en herstel van een natuurlijk watersysteem. Hiertoe vindt overleg plaats met het waterschap;
. de aanwezige natuurwaarden mogen niet onevenredig worden aangetast;  
en uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - omgevingsvergunning cultuurhistorisch waardevol gebied':
- het aanbrengen van gesloten oppervlakteverhardingen en het wijzigen van het profiel van wegen en paden;
- het wijzigen van het profiel van waterlopen, het dempen en uitdiepen ervan;
- het veranderen van de karakteristieke percelering;
- het diepploegen en diepwoelen van de bodem;
- aanleg van beplantingen;
- het afgraven, ophogen en egaliseren van de bodem;
- het aanbrengen van oppervlakteverhardingen en halfverhardingen;
- het aanbrengen van (infrastructurele) ondergrondse leidingen;  
er mag geen aantasting plaatsvinden van de cultuurhistorische waarden;
. de aanwezige natuurwaarden mogen niet worden aangetast;  
7.7 Wijzigingsbevoegdheid
7.7.1 Wijziging t.b.v. ecologische verbindingszone

Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone / watersystemen' de bestemming geheel of gedeeltelijk wijzigen in de bestemming Artikel 14 Natuur eventueel in combinatie met de bestemming Artikel 19 Water, danwel Artikel 20 Water - EHS ter realisatie van een ecologische verbindingszone, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • a. de ontwikkeling van deze gebieden geschiedt enkel op basis van vrijwillige medewerking van de grondeigenaren;
  • b. de inrichting dient zodanig te zijn dat de nabijgelegen agrarische bedrijven geen onevenredige overlast ondervinden in de bedrijfsontwikkeling;
  • c. de bestaande cultuurhistorische waarden worden niet onevenredig aangetast;
  • d. er vindt geen onevenredige aantasting plaats van de in geding zijnde belangen, waaronder die van omwonenden en omliggende (agrarische) bedrijven;
  • e. uit een onderzoek naar de bodemkwaliteit dient te blijken dat de bodem geschikt is voor de nieuwe functie;
  • f. advies dient te worden ingewonnen bij het Waterschap Aa en Maas;
  • g. er mag geen onevenredige aantasting plaatsvinden van de waarden die zijn geformuleerd binnen de in 7.1.2 opgenomen Nadere detaillering van deze bestemmingsomschrijving.
7.7.2 Wijziging t.b.v. Natuur

Burgemeester en wethouders kunnen deze gronden geheel of gedeeltelijk wijzigen in de bestemming Artikel 14 Natuur, indien en voor zover de gronden worden ingericht en beheerd als natuurgebied, mits wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • a. de inrichting dient zodanig te zijn dat de belendende agrarische bedrijven geen onevenredige overlast ondervinden in de bedrijfsontwikkeling;
  • b. de ontwikkeling van deze gebieden geschiedt enkel op basis van vrijwillige medewerking van de grondeigenaren;
  • c. de eigenaar is bereid en in staat om het terrein als natuurgebied in te richten;
  • d. uit een onderzoek naar de bodemkwaliteit dient te blijken dat de bodem geschikt is voor de nieuwe functie;
  • e. er vindt geen onevenredige aantasting plaats van de in geding zijnde belangen, waaronder die van omwonenden en omliggende (agrarische) bedrijven.