Plan: | Kom Vlierden, 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201010-C001 |
Binnen de kern liggen enkele ontwikkelingslocaties waar in de planperiode een verandering in de functionele en/of ruimtelijke structuur aan de orde is. Op kaart 2, Ontwikkelingsschets zijn de betreffende locaties aangeduid. De ontwikkelingen op de locaties worden hierna kort toegelicht.
Een belangrijke ontwikkeling in het dorp betreft het realiseren van een multifunctionele dorpsaccommodatie (MFA) in combinatie met de bestaande café- zaal Thijssen.
mogelijke inrichtingsschets MFA-locatie
Voor ontwikkelingslocatie O1 MFA gelden de volgende uitgangspunten:
De opzet van de ontwikkeling houdt in:
Het gemeentelijke monument Huize De Vliert fungeert momenteel als dagverblijf voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap voor St. ORO. Het gebouw voldoet echter niet meer en daarom vertrekt St. ORO uit dit pand. Het pand met de aangrenzende grond heeft de bestemming "Centrum" met de aanduiding 'maatschappelijk'. Om ook een andere invulling van het pand met aangrenzende grond mogelijk te maken, is het als ontwikkelingslocatie opgenomen.
Belangrijke stedenbouwkundige uitgangspunten voor de ontwikkeling van deze locatie zijn:
Daarnaast dient er een ontwikkelingsplan, bestaande uit inrichtingsschets en haalbaarheidsstudie opgesteld te worden.
Het JAV-gebouw, Schooteindseweg 2, komt voor herontwikkeling in aanmerking, omdat de nieuwe MFA ook ruimte gaat bieden als jeugdaccommodatie. De mogelijke verkaveling is onderstaand afgebeeld.
mogelijke inrichtingsschets JAV-gebouw
Het ontwerp is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Omdat de bestaande sportzaal in het MFA-complex wordt opgenomen, komt er op die locatie ruimte beschikbaar voor woningbouw.
Een en ander kan leiden tot een ontwikkelingsplan zoals onderstaand weergegeven.
mogelijke inrichtingsschets Keesomstraat
Dit plan is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Aan de Hoge Zijdeweg is sprake van een afronding van het plan Dorpsakkers, conform onderstaande afbeelding.
mogelijke inrichtingsschets
De uitgangspunten voor dit plan zijn:
De gemeente heeft de gronden van het stucadoorsbedrijf Van den Heuvel verworven. De grote gestucte bedrijfsbebouwingd die, zoals eerder opgemerkt, niet aansluit op het kleinschalige karakter van het dorpslint wordt gesloopt. Deze locatie wordt herontwikkeld en op deze gronden, met een aansluitend perceel van de gemeente, wordt een kleine woningbouwlocatie ontwikkeld. Het verkavelingsplan is hierna afgebeeld. Tezamen met de hiervoor genoemde ontwikkelingslocaties is voldoende ruimte beschikbaar gekomen om in de woningbehoefte in de komende planperiode te voldoen.
mogelijke inrichtingsschets binnengebied Vlierdenseweg
De verkaveling is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
Het algemene beleid voor zuinig ruimtegebruik - eerst verdichten en daarna pas uitbreiden - heeft ook gevolgen voor het bouwen binnen de oude lintstructuren. Binnen het dorpscentrum en de dorpslinten is een verdere verdichting in principe aanvaardbaar.
In de zo genaamde buitenlinten wordt als algemeen uitgangspunt gekozen daar geen nieuwbouwlocaties te situeren.
Op verspreide kavels binnen de bestaande bebouwingsstructuur is ruimte voor de bouw van enkele woningen. Deze bouwlocaties zijn op de kaart 'ontwikkelingsschets' aangeduid als 'individuele bouwkavel'.
Voor een drietal kavels waar in het thans geldende bestemmingsplan al de mogelijkheid voor één nieuwe woning (in vigerend plan aangeduid met 1 extra woning (-1w-)) is opgenomen, wordt deze mogelijkheid in het nieuwe bestemmingsplan overgenomen. Dit betreft de adressen:
Daarnaast zijn op het volgende adres twee nieuwe woningen opgenomen:
Tot slot is op twee plaatsen nog een mogelijkheid voor een nieuwe woning opgenomen via een wijzigingsbevoegdheid; dit betreft de percelen:
Aanvullend op bovengenoemde locaties voor de reguliere woningbouw zijn in potentie in de kom Vlierden twee locaties aanwezig voor de bouw van woningen in het kader van het provinciale 'Rood voor groen beleid'. Dit zijn de zogenaamde Ruimte voor Ruimte-woningen en de BiO-woningen. Het rendement van deze woningen komt ten goede aan de ruimtelijke kwaliteit, in de vorm van de sloop van (agrarische) stallen en de aanleg van groenelementen, alsmede aan het financieel mogelijk maken van verplaatsing.
Binnen voorliggend plan komen de volgende twee locaties voor een dergelijke ontwikkeling in aanmerking.
De locatie Belgerenseweg 4-6 is thans een agrarisch bedrijf (intensieve veehouderij). De gemeente is voornemens dit bedrijf te verplaatsen en te bezien of deze locatie in aanmering komt voor de 'ruimte-voor-ruimte-regeling'. Daardoor vervalt de milieucontour van dit bedrijf. Dit zal leiden tot een belangrijke verbetering van het woonmilieu in dat deel van Vlierden.
De locatie aan de Waagweg betreft het perceel waarop eerder het bedrijf Driessen was gevestigd. Deze locatie is door het bedrijf nu nog in gebruik voor opslag. Over de aankoop van deze gronden door de gemeente is overeenstemming bereikt. Hierdoor verdwijnt bedrijvigheid uit het centrum en de verkeersveiligheid neemt toe ten gevolge van de vermindering van het aantal vrachtauto's.
Tevens spant de gemeente zich in om van het voormalige agrarische bedrijf Waagweg 3 gronden aan te kopen en de hierop nog staande bedrijfsstallen te slopen. Verkend wordt of deze locatie (op termijn) ook in aanmerking kan komen voor Ruimte voor Ruimte- en/of BiO-woningen. Een dergelijke ontwikkeling zou leiden tot een aanzienlijke ruimtelijke verbetering van de zuidrand van Vlierden. Thans is sprake van een verrommeld gebied.
Win-win situatie
Uit bovenstaande toelichting blijkt dat ontwikkeling van de twee locaties voor Ruimte voor Ruimte- en/of BiO-woningen goed is voor:
Apart bestemmingsplan
Voor beide locaties is de stand van de planvorming nog in een te prematuur stadium om in voorliggend plan reeds een regeling voor de genoemde ontwikkeling op te nemen. Te zijner tijd zal voor de twee locaties een aparte bestemmingsplanprocedure worden gevolgd.