Plan: | Kom Vlierden, 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0762.BP201010-C001 |
Grondwater
De grondwaterstroming is in hoofdzaak oost-west gericht. De gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) loopt van ca 23,00 m +NAP in het westen op naar ca. 23,50 m +NAP in het oostelijk deel van het plangebied.
Lokale geohydrologische onderzoeken in het gebied naar de mogelijkheden voor infiltratie van regenwater wijzen op een doorlatendheid van 0,1 m/d tot 0,5 m/d in de onverzadigbare zone. Op grotere diepte in de verzadigde zone is de verwachte doorlatendheid 0,5 m/d tot 1,2 m/d. De mogelijkheden voor infiltratie zijn op grond van die waarnemingen matig binnen het gebied.
Grondwaterwinning
Zoals reeds beschreven in paragraaf 2.3.5 ligt Vlierden binnen een boringsvrije zone.
Oppervlaktewater
Binnen het plangebied ligt de leggerwatergang 275059. Voorts lopen binnen het plangebied de reguliere ontwateringsloten. Verder is geen oppervlaktewater aanwezig.
Algemeen geldt de Keur. In de Keur staan gebodsregels, verbodsregels en gedoogplichten.
Riolering
Binnen het plangebied ligt zowel een gemengd riool als een gescheiden riolering als ook een gescheiden riolering ingericht voor de infiltratie van hemelwater van afvoerend verhard oppervlak.
De ontwikkelingslocaties liggen verspreid binnen het plangebied en per locatie kan een ander stelseltype aanwezig zijn waarop moet worden aangesloten. De gemeente Deurne heeft het beleid om bij vervanging van riolering het aanwezige stelsel te vervangen door een stelsel voor gescheiden inzameling van afvalwater en hemelwater. Uitgangspunt is dat mogelijkheden, om te infiltreren in de openbare ruimte, worden benut.
Nieuwe riolering binnen de ontwikkelingslocaties wordt gescheiden uitgevoerd. Perceelsriolering wordt tevens gescheiden uitgevoerd, ook indien er geen sprake is van aanleg van nieuw aan te leggen riolering in de openbare ruimte. De gemeente neemt binnen de ontwikkelingslocaties de zorg voor de afvoer en infiltratie van het hemelwater van particuliere percelen van woningen op zich.
Het hemelwater van het gerealiseerde deel van de Dorpsakkers en van de Vlierdenseweg en de daaraan gelegen woningen wordt deels geïnfiltreerd. Het deel dat niet kan worden geïnfiltreerd wordt afgevoerd naar de Oude Aa. Dit hemelwaterstelsel wordt onderbemalen door het regenwatergemaal aan de Vlierdenseweg nabij de Oude Aa.
Het gemengd rioolstelsel voert het afvalwater en het hemelwater van de aangesloten verharding af naar het gemaal van het waterschap Aa en Maas aan het Schooteind. Dit gemaal voert het afvalwater en een deel van het hemelwater af via een persleiding en vrijvervalleidingen naar de zuivering in Asten.
Binnen de ontwikkelingslocatie 6 ligt een perceelsaansluiting voor een woning. Deze perceelsaansluitleiding ligt langs de zandweg binnen het gebied en is aangesloten op de riolering in de Pastoriestraat. Aansluiting op de nieuw aan te leggen riolering binnen de ontwikkelingslocatie 6 is één van de mogelijkheden.