direct naar inhoud van 3.3 Rood-met-groen-koppeling of groenfonds
Plan: Steegsche Velden-oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0753.bpSteegscheV2011-VG01

3.3 Rood-met-groen-koppeling of groenfonds

Deze paragraaf dient een verantwoording te bevatten over de wijze waarop financieel, juridisch en feitelijk is verzekerd dat de realisering van de stedelijke ontwikkeling gepaard gaat met een wezenlijke en uitvoerbare verbetering van de bestaande of potentiële kwaliteiten van natuur, water, landschap of cultuurhistorie of van de recreatieve mogelijkheden van die omgeving, voor zover gelegen buiten bestaand stedelijk gebied. Indien een kwaliteitsverbetering niet is verzekerd, wordt het bestemmingsplan slechts vastgesteld indien een adequate financiële bijdrage in een groenfonds is verzekerd.

Inleiding

In de vigerende "verordening Ruimte Fase 1" van de provincie Noord-Brabant is het volgende vastgelegd: Het plangebied is gelegen binnen de rode contour van de 'Stedelijke regio' en is aangeduid als 'Zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling'.

Binnen het bestaand stedelijk gebied van Best ontbreken de mogelijkheden om de beoogde vorm van stedelijke ontwikkeling te situeren, in het bijzonder door middel van inbreiden, herstructureren, intensiveren, meervoudig ruimtegebruik of enige andere vorm van zorgvuldig ruimtegebruik.

De ontwikkeling van het totale plangebied Aarle-Steegsche Velden sluit aan bij het bestaand stedelijk gebied van Best; Steegsche Velden-oost sluit aan op de wijk Salderes en ligt als woonlocatie relatief dichtbij het centrum (ca. 1 km).

Bij de stedenbouwkundige en landschappelijke inrichting van Aarle-Steegsche Velden en in onderhavig plan Steegsche Velden-oost wordt rekening gehouden met de bestaande ruimtelijke kwaliteiten en structuren in het gebied zelf en in de naaste omgeving, waaronder mede begrepen de ontwikkeling van een groene geleding ten behoeve van ecologische en landschappelijke verbindingen.

Rood-met-groen koppeling

Bij de rood-met-groen koppeling wordt concreet gedacht aan het ontwikkelen of versterken van de natuur en het landschap in het buitengebied van de gemeente Best of in de naaste omgving van deze gemeente. Waar mogelijk wordt uitgegaan van multifunctioneel gebruik, waarbij naast aandacht voor natuur en landschap ook aandacht is voor onder andere water, cultuurhistorie en recreatie. Dit alles voor zover dat niet in strijd is met de zorgplicht voor kwetsbare natuur of afbreuk doet aan de bestaande landschappelijke kwaliteit.

Investeren in projecten uit LOP

In stedelijke regio's is het zinvol een koppeling te leggen met landschapsontwikkeling, ook kan een koppeling gelegd worden met de verbreding van ecologische verbindingszones. Ook kan in het kader van de rood-met groen koppeling de aanleg van substantieel openbaar groen/natuur worden meegenomen in de planontwikkeling. De waardevermeerdering van stedelijke functies (bv. woningen) ten gevolge van de ontwikkelde, waardevolle, groene omgeving wordt ingezet voor de financiering van groene omgevingskwaliteit.

De aanleg van diverse houtsingels met waterbergingsfunctie in het plangebied passen binnen deze regeling. De gemeente Best heeft ter uitvoering van de rood-met-groen regeling reeds in 2005 een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld. Deze invulling is schriftelijk voorgelegd aan de provincie Noord-Brabant middels de brief van de gemeente Best van 10 januari 2007 (opgenomen in bijlage 1).

Middels de brief van de gemeente Best van 13 oktober 2010 aan de provincie Noord-Brabant heeft de gemeente de provincie over de invulling van rood-met-groen inzake 3 lopende projecten geïnformeerd en toegelicht (de betreffende brief is opgenomen in bijlage 1).

Op deze locatie geldt voor de rood-met-groenkoppeling een oppervlakte van 80.500 m².

De gemeente hanteert een vast bedrag van € 1,50 per m² om te investeren in projecten uit het Landschapsontwikkelingsplan.