direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Centrum, stationsgebied e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0753.BPcentrumstationeo-VG01

2.3 Functionele structuur

2.3.1 Bedrijvigheid

Voorliggend plan is mede gericht op het behoud van de bestaande bedrijven binnen het gebied. In voorliggend plan is onderscheid gemaakt in locaties bestemd voor horeca, dienstverlening en detailhandel. Daarnaast is een gemengde bestemming en een centrum bestemming opgenomen, waar diverse functies zijn toegestaan.

Rondom het Raadhuisplein en de Boterhoek, met uitlopers naar de Nieuwstraat en via de Hoofdstraat naar de Oirschotseweg, bevindt zich een hoge concentratie winkels. Er is, op normale dagen, voldoende parkeergelegenheid voor zowel bewoners als winkelend publiek. In het plangebied is verder een bioscoop aanwezig en er zijn vele horecagelegenheden, allen met een lokale en bovenlokale functie. Ook zijn er tal van stedelijke voorzieningen, zoals het gemeentehuis, banken en een kerk. Daarnaast zijn is aan de rand van het centrum, tegenover het spoor, het Tapijtcentrum Nederland en de Boerenbond gevestigd.

In het bestemmingsplan 'Spoorzone, correctieve herziening I' zijn het Tapijt Centrum Nederland en de Boerenbond niet positief bestemd. Beide panden zijn bestemd voor "Centrumdoeleinden, uit te werken door de gemeenteraad". Binnen de vigerende bestemming is detailhandel niet toegestaan. Beide panden vallen onder de overgangsbepalingen van het vigerende bestemmingsplan. Na beƫindiging van het huidig gebruik mogen deze panden niet worden gebruikt voor een andere vorm van detailhandel. Er is inmiddels sprake geweest van een herijking van de centrumontwikkeling en er is voor gekozen om de centrumfuncties vooral te concentreren rondom het Raadhuisplein. Daarom is besloten om de feitelijke situatie, van de functies welke onder der uit te werken bestemming vielen, positief te bestemmen. In dit kader hebben beide bedrijven een zogenaamde maatbestemming gekregen. Voor beide bedrijven is een aanduiding aangegeven waarmee het huidige gebruik is toegestaan. Voor het Tapijt Centrum Nederland betekent dat, dat de aanduiding 'specifieke vorm van detailhandel - tapijtcentrum' is opgenomen waardoor uitsluitend detailhandel in volumineuze goederen ten behoeve van woninginrichting, zoals tapijten, vloeren, raamdecoratie, vinyl, karpetten en meubelen is toegestaan. Voor de Boerendbond betekent dat, dat de aanduiding 'detailhandel volumineus', is opgenomen waardoor naast reguliere detailhandel tevens detailhandel in volumineuze goederen is toegestaan. Omdat voor beide bedrijven een uitbreiding van het bedrijf gelet op de locatie en functie ongewenst is en in strijd is met het gemeenlijke beleid (Basisplan Centrumontwikkeling) wordt geen ruimere bestemming toegekend aan de bedrijven.

2.3.2 Evenementen

In het kader van voorliggend plan worden de (jaarlijks terugkerende) evenementen, die mogelijk strijdig kunnen zijn met de bestemming van de betreffende gronden, jurisich-planologisch mogelijk gemaakt. Dit betreft onder andere de volgende evenementen: markt, carnaval, Koninginnedag, Best lekker en kermis. De mogelijkheden voor evenementen worden geboden binnen de bestemmingen "Groen" en "Verkeer". Deze gebieden zijn aangeduid op de verbeelding. Dit betreft het Raadhuisplein, de Koetshuistuin en de hoek Spinnerstraat en Bleker.

2.3.3 Wonen

De woonfunctie is een belangrijke functie in het gebied en blijft in stand. Alle reguliere woningen zijn als zodanig bestemd. Op de voor centrum, dienstverlening, gemengd en horeca bestemde gronden is het wonen uitsluitend toegestaan op de verdieping. Er wonen relatief veel gezinnen met kinderen en weinig eenpersoonshuishoudens. Door het grote aantal seniorenwoningen en plaatsen in verzorgingstehuizen wonen er ook relatief veel ouderen in de wijk.

2.3.4 Seksinrichtingen

Vestiging van seksinrichtingen wordt binnen het plangebied uitgesloten.

2.3.5 Verkeer en parkeren

Gebieden met de bestemming Verkeer dienen zoveel mogelijk ingericht te zijn volgens de principes van Duurzaam Veilig. Deze principes zijn omschreven door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De CROW heeft hier richtlijnen voor opgesteld onder de naam Duurzaam Veilig Verkeer. In de gemeente dienen deze richtlijnen van het CROW gevolgd te worden (zie ook 3.3.2). Bij verkeerskundige ontwikkelingen in het plangebied dient men zich hieraan te conformeren. Parkeren in het plangebied vindt zowel plaats op eigen terrein als op de openbare weg.