Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Zederik
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0707.BPKernenZederik-VA01

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Structuurvisie Alblasserwaard & Vijfheerenlanden 'Authentiek & Vernieuwend'
In maart 2004 hebben de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik de Regionale Structuurvisie Alblasserwaard & Vijfheerenlanden 'Authentiek & Vernieuwend' vastgesteld. Met de titel "authentiek & vernieuwend" geven de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kernachtig hun gezamenlijke visie weer op de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkeling. 'Authentiek' staat voor de inzet van de regio om het eigen karakter van de regio zorgvuldig te bewaren en te versterken. 'Vernieuwend' duidt op de ambities voor het duurzaam verbeteren en vernieuwen van de ruimtelijke kwaliteit van zowel het landelijk als het stedelijk gebied. Langs deze grote lijnen wil men werken aan de vorming van een vitale regio. Daarin kunnen bewoners, bedrijven en bezoekers zich nu en in de toekomst thuis voelen en verder ontplooien.
 
Een belangrijk element in de visie is de kernenprofilering. De differentiatie tussen de diverse kernen biedt een belangrijk ruimtelijk ontwikkelingskader voor de vitaliteit van de regio. Onderscheid is gemaakt in primaire knooppunten, secundaire knooppunten, verzorgingskernen en kleine woonkernen.
 
Planspecifiek
In de gemeente Zederik zijn zowel verzorgingskernen als kleine woonkernen aanwezig.
 
De kernen Ameide, Lexmond en Meerkerk worden gezien als verzorgingskernen. Dit zijn kernen waarin winkel-, zorg-, educatieve- en vrijetijdsvoorzieningen in redelijke mate aanwezig zijn. Tevens hebben deze kernen voor de langere termijn goede perspectieven voor vernieuwing en versterking. In deze kernen is nog uitbreidingsruimte mogelijk tot de huidige contour. Ook na het benutten hiervan is een beperkte groei functioneel gewenst en ruimtelijk mogelijk. Het zijn tevens de kernen waar educatieve voorzieningen en vrijetijdsvoorzieningen ruimer bemeten zijn en samen zorgen voor een leefbaar platteland.
 
De kernen Hei- en Boeicop, Leerbroek, Nieuwland en Tienhoven worden gezien als kleine woonkernen. Dit zijn kernen waar weinig tot nauwelijks winkelvoorzieningen en zorgvoorzieningen aanwezig zijn. Deze kernen zijn dusdanig kleinschalig of gelegen nabij grotere bevolkingsconcentraties, dat versterking of terugkeer van winkelvoorzieningen niet realistisch is. Ruimtelijke groei kan daarom het beste plaatsvinden in grotere kernen, waardoor de bijdrage aan de instandhouding van de voorzieningen aldaar groter is.
3.3.2 Integraal LandschapsKader 'Landschap in Beeld - Giessen, Linge, Zouwe'
De gemeenten Giessenlanden, Leerdam en Zederik hebben in 2011 een gezamenlijk landschapsplan opgesteld en vastgesteld, het Integraal Landschapskader 'Landschap in Beeld - Giessen, Linge, Zouwe'. Met dit landschapsplan willen de betrokken gemeenten de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van het gebied versterken. Hiermee kan ook een impuls aan het recreatieve medegebruik worden gegeven. Het gebied heeft een fraai landschap en heeft veel kwaliteiten die bijdragen aan het Nationaal Landschap van het Groene Hart, waarbij de oorspronkelijke karakteristiek van het gebied nog grotendeels herkenbaar is. Het is van belang nieuwe ontwikkelingen zo te sturen dat de kwaliteiten van het gebied niet worden aangetast maar worden verbeterd. Uitgangspunt van de visie is dan ook het behoud en de versterking van de kernkwaliteiten van het Groene Hart.
 
Planspecifiek    
Vanuit het Integraal Landschapskader ligt voor Zederik de nadruk op:
  • behouden van de ruimtelijke kwaliteit van de bebouwingslinten en randvoorwaarden stellen aan ontwikkelingen;
  • streven naar kwalitatieve overgangen tussen de kernen en het buitengebied;
  • behouden en herstellen van oorspronkelijke erfindeling;
  • behouden en versterken van cultuurhistorische, archeologische en landschappelijke kwaliteiten;
  • voorlichting en stimulering aanleg, herstel en beheer van gebiedseigen beplanting;
  • versterken van erfbeplantingen;
  • herstel van cultuurhistorische elementen met een educatieve functie.