In juli 2010 is de 'Visie op Zuid-Holland' vastgesteld. Eén van de onderdelen van deze visie is de Structuurvisie 'Ontwikkelen met schaarse ruimte'. In deze structuurvisie beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen.
De kern van de structuurvisie is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. De provincie noemt in de structuurvisie vijf integrale en ruimtelijk relevante hoofdopgaven:
- Aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
- Duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
- Divers en samenhangend stedelijk netwerk;
- Vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
- Stad en land verbonden.
Naast het bieden van ruimte aan en het ordenen van functies richt de visie zich nadrukkelijk ook op de ruimtelijke kwaliteiten. Dit komt tot uitdrukking in de provinciale belangen. Deze hebben zowel betrekking op functionele als kwalitatieve aspecten. Deze aspecten worden in beeld gebracht op een functiekaart en een kwaliteitskaart. De functiekaart geeft de gewenste ruimtelijke functies weer die in de structuurvisie zijn geordend, begrensd en vastgelegd als ruimtelijk beleid tot 2020. Op de kwaliteitskaart staan daarnaast zowel de bestaande als gewenste kwaliteiten benoemd op een globale, regionale schaal.
Planspecifiek
Voorliggend bestemmingsplan betreft bestaand stedelijk gebied en heeft overwegend een conserverend karakter. Op dit gebied zijn de hoofdopgaven 1 en 4 uit de structuurvisie van toepassing (zie voorgaande tekst).
Aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel
De provincie wil in 2020 de woon-, werk- en leefomgeving voor haar inwoners hebben versterkt. Zij streeft naar een aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel. Versterken van de economische positie staat centraal. Voor Zuid-Holland is het belangrijk om werkgelegenheid en bedrijvigheid te behouden en aan te trekken. Het accent ligt hierbij op kennisontwikkeling en handel.
Vitaal, divers en aantrekkelijk landschap
Binnen de grenzen van Zuid-Holland liggen omvangrijke delen van de open ruimte van de Randstad, waaronder het grootste deel van het Groene Hart. De combinatie van diverse landschappen dicht bij elkaar is uniek in Europa. In de grote landschappelijke eenheden zet de provincie zich in voor behoud van leefbaarheid en economische vitaliteit van het landelijk gebied. De landbouw is voor die vitaliteit een belangrijke factor, zowel economisch gezien als wat betreft landschappelijke kwaliteit. De belangrijkste kernkwaliteiten in deze gebieden zijn diversiteit, openheid, rust en stilte.
De afbeeldingen 3.1 en 3.2 tonen daarnaast uitsneden van de functiekaart en de kwaliteitskaart uit de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte'.
Afbeelding 3.1: Uitsnede functiekaart structuurvisie
Afbeelding 3.2: Uitsnede kwaliteitskaart structuurvisie
De verschillende kernen van Zederik zijn op de functie- en kwaliteitskaart grotendeels aangewezen als 'stads- en dorpsgebied' en als 'dorpskern', een kleinschalig stads- en dorpsgebied omgeven door landelijk gebied. Een stads- en dorpsgebied is een aaneengesloten bebouwd gebied, waarin de functies wonen, werken en voorzieningen gemengd en gescheiden voorkomen.