Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kernen Zederik
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0707.BPKernenZederik-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Bouwstenen voor de structuurvisie - Zicht op Zederik
In 2001 zijn de uitgangspunten voor de gemeentelijke structuurvisie vastgelegd in de 'Bouwstenen voor de structuurvisie - Zicht op Zederik'. 
 
In de zogenaamde Bouwstenennota wordt een korte ruimtelijke strategische positiebepaling gegeven, gevolgd door een sterkte-zwakteanalyse van de hele gemeente. Vervolgens worden de bouwstenen voor de visie gegeven met een analyse van de groene, blauwe en cultuurhistorische kwaliteiten, alsmede de dynamische ruimtevragers, met name op het gebied van wonen, werken en water. Alle onderwerpen worden steeds afgesloten met een aantal programmavoorstellen, als sectorale bouwsteen voor de structuurvisie. Tevens wordt een stedebouwkundige analyse gegeven van de belangrijkste kernen met ontwikkelingsvoorstellen. Tot slot worden in de Bouwstenennota een tweetal strategische scenario's gegeven voor de ontwikkeling op hoofdlijnen tot 2015.
 
Planspecifiek
Vanuit de Bouwstenen voor de structuurvisie zijn voor de kernen de volgende punten van belang:
  • streven naar een veerkrachtig watersysteem. Waterkwaliteits- en kwantiteitsproblemen in eigen gebied oplossen;
  • benutten van inbreidingslocaties, herstructureren en vernieuwen bestaande voorraad;
  • versterking economische structuur door stimulering dienstverlenende bedrijvigheid;
  • behoud en zo mogelijk versterking van winkelvoorzieningen;
  • terugdringen van doorgaand (sluip)verkeer;
  • bevorderen duurzame verkeersveiligheid, bevorderen fietsverkeer en gebruik van openbaar vervoer;
  • geen vestiging nieuwe bedrijven (categorie 2 of hoger) in de kernen en verplaatsen van milieuhinderlijke bedrijven naar het bedrijventerrein;
  • voorkomen van ontwikkeling van gevoelige functies in de omgeving van milieuhinderlijke functies;
  • voldoende woningbouw.
3.4.2 Nota Economie
Op 2 november 2009 heeft de Raad van de gemeente Zederik de Nota Economie vastgesteld. In deze nota wordt een antwoord gegeven op de vragen op welke manier richting moet worden gegeven aan het economisch beleid en welke rol de gemeente Zederik hierin kan en moet spelen. Daarnaast wordt door een economische analyse in beeld gebracht op welke economische aspecten de aandacht gericht moet worden. Doelstelling van de Nota Economie is uiteindelijk het creëren van een concreet maatregelenpakket waarmee op praktische wijze invulling wordt gegeven aan het economisch beleid van de gemeente Zederik.
 
Planspecifiek
Vanuit de Nota Economie spelen voor voorliggend bestemmingsplan de volgende punten:
  • Optimale inzet voor een acceptabel winkelbestand in de drie grote kernen Meerkerk, Lexmond en Ameide;
  • Stimuleren bedrijfsverplaatsing van hinderlijke bedrijven uit de bebouwde kom naar bedrijfsterreinen ten behoeve van woningbouw en verbetering van het woonklimaat;
  • Kansen voor recreatie en toerisme binnen gemeente Zederik dienen te worden benut.
3.4.3 Notitie 'gewenst detailhandelsniveau gemeente Zederik'
In de hiervoor genoemde Nota Economie is de ontwikkeling van de detailhandel in de gemeente Zederik een belangrijk onderdeel. Het beleidsuitgangspunt 'Optimale inzet voor een acceptabel winkelbestand in de drie grote kernen: Meerkerk, Lexmond en Ameide' is hierin leidend. In het maatregelenpakket wordt dit beleidsuitgangspunt door twee maatregelen geconcretiseerd:
  1. In beeld brengen van de gewenste winkelcapaciteit in Zederik;
  2. Oprichten werkgroepen detailhandel in de kernen Ameide, Lexmond en Meerkerk.
In de notitie 'gewenst detailhandelsniveau gemeente Zederik' wordt uitvoering gegeven aan het eerste punt. Dit gebeurt aan de hand van een uitgevoerd distributie planologisch onderzoek (DPO). In het DPO wordt duidelijk gemaakt welke maatregelen noodzakelijk zijn om ook in de toekomst een acceptabel winkelbestand in de drie grote kernen te behouden.
 
Planspecifiek
Van de drie verzorgingskernen in Zederik (Ameide, Lexmond en Meerkerk) vraagt de ruimtelijk-functionele kwaliteit van de kern Lexmond om de meeste aandacht. In deze kern is sprake van een verspreid winkelbestand en ondermaatse parkeermogelijkheden bij de supermarkt. Ook is de supermarkt te klein voor een dorp van de grootte van Lexmond. De supermarkt ligt ten opzichte van het winkelaanbod in de Dorpsstraat enigszins verstopt aan De Laak en heeft daardoor weinig samenhang met de winkels in de Dorpsstraat. Hierdoor kan de supermarkt de belangrijke rol van klantentrekker niet optimaal vervullen. Ook is er veel concurrentie van het dichtbij gelegen Vianen. Sterk punt van Lexmond is de aanwezigheid van een goede bakker en slager. Deze hebben een belangrijke rol in het in stand houden van de detailhandel in Lexmond.  
 
De situatie in de kern Ameide was, met een zeer versnipperd winkelaanbod, verre van ideaal. Met de komst van het Centrumplan is de situatie in Ameide sterk verbeterd. Ameide is daarmee klaar voor de komende jaren. Er is voldoende bevolkingsperspectief in combinatie met een mooi, nieuw winkelcentrum. Aandachtspunt is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de achterblijvende winkellocaties.
 
In de kern Meerkerk is de basis goed; er is sprake van een duidelijke hoofdwinkelkern. De supermarkt kan daardoor de belangrijke rol van klantentrekker vervullen. Daarnaast heeft Meerkerk enkele interessante bedrijven in de niet-dagelijkse sector. Deze bieden mogelijkheden om Meerkerk op de kaart te zetten. De knelpunten liggen met name op het gebied van het parkeren op het Raadhuisplein en de verkeerssituatie (inclusief parkeren) aan de Tolstraat. In de toekomst zal moeten worden bekeken hoe de koppeling Tolstraat - Raadhuisplein versterkt kan worden.  
3.4.4 Woonvisie: impuls aan vitaliteit en kwaliteit
Op 26 maart 2007 is de 'Woonvisie: impuls aan vitaliteit en kwaliteit' vastgesteld door de gemeenteraad van Zederik. Belangrijke opgaven in Zederik rond het wonen hebben betrekking op het op gang brengen van de woningproductie, het voorzien in de woningbehoefte van verschillende groepen, het waarborgen van de kwaliteit van woon- en leefomgeving in de kernen, het werken aan een levensloopbestendige gemeente en levensloopbestendige kernen met een passen aanbod van welzijns- en zorgvoorzieningen. Om dit te bereiken zijn in de Woonvisie twee hoofddoelstellingen geformuleerd:
  1. zorg dragen voor een kwalitatief hoogwaardige woon- en leefomgeving en leefbare kernen;
  2. duurzaam voorzien in de woningbehoefte van inwoners en economisch gebonden en, op basis van migratiesaldo 0, daarbij rekening houdend met het inhalen van opgelopen achterstanden.
Planspecifiek
De hoofddoelstellingen komen onder andere naar voren in het bewaken van het dorpse karakter en leefmilieu, de bouw van woonzorgcomplexen en een bereikbare en kwalitatief goede woningvoorraad.
 
In de Woonvisie wordt daarnaast onderscheid gemaakt tussen de drie hoofdkernen en de overige (kleine) woonkernen. In de hoofdkernen Meerkerk, Ameide/Tienhoven en Lexmond is het streven naar een voldoende draagvlak om de voorzieningen te behouden en zonodig te versterken. Dat betekent een keuze voor concentratie van woningbouw in de drie hoofdkernen, mede ter ondersteuning van het voorzieningenniveau.
 
In de overige woonkernen Leerbroek, Hei- en Boeicop en Nieuwland, waar winkelvoorzieningen nagenoeg ontbreken en waar de woningbouwmogelijkheden verhoudingsgewijs beperkt zijn, wordt ingezet op organische groei (kleinschalige woningbouwprojecten, herstructurering en kleinschalige afrondende uitbreidingen) en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit ter ondersteuning van voorzieningen zoals de basisscholen en de dorpshuizen.