8.4 Ambtshalve wijzigingen bij het ontwerpbestemmingsplan
Nutsvoorziening Henry Dunantstraat
- Op de hoek Henry Dunantstraat 5 bevindt zich een nutsvoorziening. De wordt in het ontwerpplan juridisch-planologisch bevestigd met de bestemming 'Bedrijf' en de aanduiding (nv).
Aanpassen openbare ruimte
- In het woongebied zandweg is de langzaamverkeersverbinding (bestemming Verkeer) naar de Eendenpoelweg op de verbeelding verbreed.
Redactionele aanvullingen hoofdstuk 4 en 5 in de toelichting
- In hoofdstuk 4 zijn in verband met stagnatie op de woningmarkt passages over Zandweg en Kruseveer aangevuld. Aangegeven is dat blijvend ingezet wordt op de beoogde ontwikkeling en dat initiatieven voorzover deze passend zijn in de stedenbouwkundige opzet, maar niet passend zijn in de geldende regeling mogelijk door middel van een procedure voor afwijken van het bestemmingsplan zullen worden mogelijk gemaakt.
- Paragraaf 5.1 is aangevuld. In tabelvorm is in een oogopslag nu duidelijk welke archeologische dubbelbestemming bij welke maatregelcategorie hoort.
- Paragraaf 5.3 is aangevuld met de bodemkwaliteitskaart.
Kruseveer
- Gebleken is dat enkele aanduidingen ten behoeve van de ontsluiting van woningen in Kruseveer niet zijn opgenomen. Het betreft de aanduidingen ter plaatse van de zogenoemde dijkwoningen aan de straten Gatenisse en Schonewal. Dit is alsnog met de aanduiding (os) ontsluiting op de verbeelding gedaan.
- In het geldende bestemmingsplan Kruseveer is een regeling opgenomen voor maximaal 1 zorgvoorziening annex zorgsteunpunt en maximaal 1 horecagelegenheid (van elk maximaal 240 m²). Deze waren per abuis niet op de verbeelding van het voorontwerpbestemmingsplan overgenomen.
- In de planregels geldt ten aanzien van de geprojecteerde twee aaneen gebouwde woningen in Kruseveer een kortere afstand tot de zijdelingse perceelsgrens (2 m) en een afwijkingsbevoegdheid (tot 1 m). In het voorontwerpbestemmingsplan is aangesloten bij de regeling uit het handboek bestemmingsplannen van de gemeente, waardoor het beoogde bouwplan niet langer zou kunnen worden gerealiseerd. Door middel van enkele specifieke bouwaanduidingen is een twee aaneengebouwd woningtype Kruseveer mogelijk gemaakt op de verbeelding en in de regels.
- Als gevolg van markteconomische omstandigheden is het denkbaar dat in het woongebied Kruseveer op termijn ook patiowoningen worden gerealiseerd. Aangezien dergelijke woningen een afwijkende bebouwingstypologie zullen hebben, is een specifieke regeling opgenomen. Daarbij is aandacht voor:
-
1. een maximaal aantal patiowoningen van 30% van de bouwpercelen binnen de 4 aanduidingsvlakken [sba-1], [ sba-2], [sba-3] en [sba-4];
-
2. een afwijkende bouwhoogte ten opzichte van reguliere bebouwing;
-
3. een afwijkende bouwdiepte (maximaal 20 m);
-
4. een begripsbepaling voor patiowoningen.
- Ter plaatse van de parkwoningen is in het voorontwerp over de volledige diepte van de percelen tussen de woningen een bestemming 'Tuin' opgenomen. achter de achterste lijn van het bouwvlak is het niet bezwaarlijk dat hier een woonbestemming aan wordt gegeven. Op de verbeelding is dit aangepast.
Afstemming ontwerpbestemmingsplan Buitengebied
- Het bestemmingsplan Buitengebied is reeds als ontwerp in procedure. Gebleken is dat incidenteel de plancontour niet aansloot op dit plan. Dat is met dit bestemmingsplan hersteld.
- Overeenkomstig het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied is de waterkering in Kruseveer voorzien van de enkelbestemming Waterkering.
- Gebleken is dat voor het zuidelijkste deel van de waterkering aangewezen is als Natura 2000 gebied. Er is derhalve een dubbelbestemming, overeenkomstig de regeling van het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied opgenomen.