direct naar inhoud van 6.2 Samenvatting inspraakreacties
Plan: Hansweert
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.01HaBPKom-va01

6.2 Samenvatting inspraakreacties

6.2.1 Gezamenlijke onderdelen inspraakreacties

Samenvatting

In verschillende inspraakreacties is gevraagd om in Hansweert mogelijk te maken:

  • een camping;
  • een jachthaven;
  • een strandje.

Ook tijdens de inspraakavond zijn deze onderwerpen aan de orde gekomen.

Overwegingen

Algemeen

Het bestemmingsplan Hansweert is een consoliderend plan. De nadruk ligt op het actualiseren van de bestemmingsregeling voor de bestaande situatie. Het bestemmingsplan leent zich niet voor nieuwe ontwikkelingen met een onzeker karakter.

Voor drie hiervoor genoemde onderwerpen geldt dat realisering in verband met het ontbreken van initiatiefnemers allerminst zeker is. Daarnaast gelden voorts de volgende overwegingen.

Camping

De aanleg van een camping is reeds eerder voorgesteld als middel om de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Een nieuwe camping kan niet zonder meer worden bestemd. Er zal eerst een concreet initiatief moeten zijn. Er zijn door de gemeente daarom contacten gelegd met recreatieondernemers om te bezien of zij een camping zouden willen exploiteren in Hansweert.

Deze recreatieondernemers hebben destijds te kennen gegeven geen interesse te hebben. Recent is de Recron (branche organisatie van recreatieondernemers) opnieuw een advies gevraagd. Aangegeven is dat de omstandigheden nu niet anders zijn. Er zijn geen recreatieondernemers die de ontwikkeling van een camping haalbaar achten.

Jachthaven

Net als de camping is een jachthaven voorgesteld als een middel om de levendigheid en de leefbaarheid van het dorp te vergroten. Als locatie is de voorhaven genoemd, in de ruimte tussen het westelijk remmingswerk en de dijk.

De haalbaarheid van deze wens is eerder onderzocht. In 2005 en recent in 2011 is er overleg geweest met Rijkswaterstaat, waarbij de nautische veiligheid nadrukkelijk aan de orde is geweest. Door de ligging van Hansweert op een knooppunt van beroepsvaart is een jachthaven niet gewenst. Binnenvaartverkeer en zeeschepen kruisen elkaar juist voor de monding van het kanaal. Gecombineerd met de sterke stroming ter plaatse is dit geen geschikte locatie voor een jachthaven.

Ter plaatse zijn voorts twee kegelligplaatsen (afmeerlocaties voor schepen met gevaarlijke stoffen) aanwezig. Voor een nadere beschouwing van kegelligplaats wordt verwezen naar paragraaf 4.8.

Tot slot is de Westerschelde naast belangrijke vaarroutes tevens aangewezen als Natura-2000 gebied. Dit betekent dat de effecten van de aanleg van een jachthaven nauwkeurig moten worden onderzocht. Nu de ontwikkeling van de jachthaven als gevolg van het ontbreken van een initiatiefnemer onzeker is en als gevolg van de veiligheid niet op deze locatie gewenst is, is dit onderzoek vooralsnog niet uitgevoerd.

Strandje

Verschillende insprekers stellen voor een strandje aan te leggen aan de Westerschelde, ter hoogte van de Werfdijk. De gronden van het door de insprekers gewenste strandje zijn particulier eigendom.

Er is overleg geweest met de eigenaar over de aanleg van een strandje. Dit heeft echter niet geleid tot overeenstemming. Het is niet mogelijk de aanleg van het strandje in het voorliggend bestemmingsplan te regelen. Ook hier speelt nadrukkelijk het aspect externe veiligheid en Natura 2000 een rol.

6.2.2 Individuele inspraakreacties

Inspreker 1.

Samenvatting

De inspreker heeft bezwaar tegen de bouwaanduiding die is opgenomen voor de bebouwing aan de zuidzijde van de Berkellaan, aangrenzend aan het Bastion. Op basis van de het geldende bestemmingsplan verwachtte de inspreker dat hier alleen vrijstaande bebouwing is toegestaan. Door het toelaten van aangebouwde bebouwing verwacht de inspreker dat er bebouwing gelijkwaardig aan het Bastion kan worden gebouwd, met verlies van uitzicht tot gevolg.

Overweging

Het geldende bestemmingsplan Kanaalarm Hansweert 2e herziening laat op deze locatie zowel vrijstaande als aaneengebouwde woningen toe. In de juridische planbeschrijving van het bestemmingsplan Kanaalarm is hierover aangegeven dat vanwege de gewenste wandvorming een nadere aanwijzing (ag) aaneengebouwd is opgenomen. Volgens de regels zijn dan zowel vrijstaande als aaneengebouwde woningen toegestaan. De goothoogte bedraagt ten hoogste 6 meter en de nokhoogte ten hoogste 10 meter.

In het voorontwerpbestemmingsplan zijn deze bouwmogelijkheden niet geheel overgenomen: er is uitsluitend een aanduiding [aeg] aaneengebouwd opgenomen.

In het ontwerpbestemmingsplan wordt deze aanduiding nu achterwege gelaten. Volgens de regels van het ontwerpbestemmingsplan zijn dan - in overeenstemming met het nu geldende plan -zowel vrijstaande als aaneengebouwde woningen toegestaan.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt tot de volgende aanpassing van het bestemmingsplan.

  • De bouwaanduiding 'aaneengebouwd' op het bestemmingsvlak wonen aan de zuidzijde van de Berkellaan komt te vervallen.

Inspreker 2.

Samenvatting

De inspreker pleit voor:

  • de aanleg van een camping;
  • een jachthaven;
  • en een strandje.

Deze drie voorzieningen kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van Hansweert, door bezoekers aan te trekken en mogelijk zelfs nieuwe inwoners.

Overweging

Zie paragraaf 6.2.1.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan

Inspreker 3.

Samenvatting

De inspreker wil graag:

  • een jachthaven in de buitenhaven of in het "poldertje" bij Van der Straaten;
  • de aanleg van wandelpaden en een bos op de oude Kanaalarm.

Overweging

Zie voor de jachthaven paragraaf 6.2.1.

De gemeente is bekend met een initiatief Hansweert op te nemen binnen een wandelknooppunten netwerk (Parlevinkerspad). Hiervoor zijn echter geen specifieke nieuwe wandelpaden of groenstructuren beoogd. Het Masterplan Kanaalarm voorziet in de aanleg van groenvoorzieningen. De bestemming Groen die op de oude Kanaalarm ligt laat de aanleg van wandelpaden en de aanplant van bomen toe, mocht op termijn blijken dat alsnog een nadere invulling van de oude Kanaalarm wenselijk is.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 4.

Samenvatting

De inspreker vraagt de gemeente de eigenaresse van het strandje voor Van der Straaten te verplichten tot onderhoud en / of opknappen van dit strandje.

Overweging

Zie paragraaf 6.2.1. Voorts geldt het volgende. Het is niet mogelijk een onderhoudsverplichting op te leggen in het bestemmingsplan. Waterschap en Rijkswaterschap kunnen alleen ingrijpen als de veiligheid van de waterkering in het geding is. Hiervan is geen sprake.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 5.

Samenvatting

De inspreker wil graag een jachthaven en een camping in Hansweert. Als locatie voor de jachthaven wordt de buitenhaven genoemd, aan de binnenzijde van het remmingswerk.

Overweging

Zie paragraaf 6.2.1.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 6 en 7.

Samenvatting

De inspreker heeft de volgende wensen voor het bestemmingsplan:

  • een jachthaven aan de westzijde van de buitenhaven;
  • het behoud van Maria-Oord op dezelfde plaats;
  • het behoud van het oude sluizen complex met aanplant.

Overweging

  • Zie voor de jachthaven paragraaf 6.2.1 .
  • Maria-Oord blijft op dezelfde plaats gehuisvest. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor vernieuwing van Maria-Oord op de huidige locatie (zie paragraaf 3.4).
  • Het sluizencomplex blijft behouden. Ter bescherming van het sluizencomplex is op de verbeelding de aanduiding 'cultuurhistorische waarde' opgenomen. De bestemming Groen maakt beplanting mogelijk.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 8.

Samenvatting

De inspreker wil graag in Hansweert:

  • een jachthaven;
  • een camping.

Overweging

Zie paragraaf 6.2.1.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 9.

Samenvatting

Op het dijkje aan de oostzijde van de Lange Geer staan 12 bomen. De inspreker stelt dat deze bomen het uitzicht belemmeren en vraagt daarom de bomen te verwijderen.

Overweging

De gemeente Reimerswaal hecht waarde aan een goede en gezonde groenstructuur. Beplantingen met bomen langs dijken wegen en lanen behoren daartoe. De 12 bomen aan de Lange Geer zijn een belangrijk onderdeel van het masterplan Kanaalarm. Dit masterplan heeft in 1998 de procedure doorlopen en is uitgevoerd vooruitlopend op de realisering van het woongebied Kanaalarm. Deze bomen visualiseren de voormalige zeedijk. Diezelfde voormalige dijk wordt ook uitgebeeld door een dubbele bomenrij langs het dorpshuis, in de Kerklaan en de rij bomen langs de Boomdijk. De bomenrijen vervullen dezelfde functie als de voormalige sluizen zelf. Verwijderen is daarom niet aan de orde. Het is eerder gewenst deze rij bomen te verlengen of visueel te versterken.

Overigens is het bestemmingsplan is niet het instrument om het aanplanten of verwijderen van bomen te regelen. De inspraakreactie leidt daarom niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 10.

Samenvatting

De inspreker vraagt te onderzoeken of de aanleg van een insteekhaven aan de noordwestzijde van het sluizencomplex mogelijk is. De insteekhaven kan dan gebruikt worden als ligplaats voor binnenschepen en schepen bestemd voor de werf.

De inspreker stelt dat de betonindustrie hier misschien wel belangstelling voor heeft. Een situatieschets is bijgevoegd.

Overweging

Het aanleggen van een nieuwe insteekhaven is niet mogelijk. Hiervoor zijn onder andere de volgende overwegingen relevant.

  • De oevers van het kanaal en de Westerschelde zijn aangeduid als primaire waterkering. Het slechten hiervan voor een haven is in verband met de waterkerende functie niet mogelijk.
  • De aanleg van nieuw bedrijventerrein dient te passen in het regionaal bedrijventerreinprogramma. Aanleg van een nieuwe bedrijfspercelen bij Hansweert is niet voorzien. De ten noorden van Hansweert gelegen Loswal biedt gelegenheid voor laden en lossen.
  • Betonindustrie wordt aangemerkt als zware bedrijvigheid, die uitsluitend kan plaatsvinden op gezoneerde industrieterreinen. De ten noorden van Hansweert gesitueerde Loswal is een gezoneerd industrieterrein. Eventuele nieuwe betonindustrie kan zich onder voorwaarden op de Loswal vestigen. In Hansweert is vanwege het behoud van de woonkwaliteit de aanleg van een nieuw gezoneerd industrieterrein niet mogelijk.
  • Het Kanaal door Zuid-Beveland is een druk bevaren kanaal, met vervoer van gevaarlijke stoffen over water. Zoals in paragraaf 6.2.1 bij de jachthaven reeds is aangegeven, is in 2005 overleg geweest met Rijkswaterstaat. De nautische veiligheid is nadrukkelijk aan de orde is geweest. Ook voor de beroepsvaart geldt dat sprake is van een belangrijk knooppunt met veel kruisende scheepsvaartbewegingen. Het creëren van een extra insteekhaven voor beroepsvaart is niet wenselijk. Dit zou leiden tot nog meer kruisend verkeer met de nodige risico's voor de externe veiligheid.

Conclusie

Deze inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.

Inspreker 11 en 12.

Samenvatting

De insprekers zijn mede-eigenaar van het perceel H 530 op de hoek van de Schoolstraat en de Boomdijk. In het geldende bestemmingsplan Bebouwde kom Hansweert-West, inclusief de 1e herziening heeft het perceel de bestemming eengezinshuizen in half open bebouwing met bijbehorende erven en deels de bestemming Groen. Het perceel is onbebouwd. In het voorontwerpbestemmingsplan is aan het perceel de bestemming Groen toegekend. De inspreker vraagt de bestemming uit het geldende plan over te nemen.

Overweging

Beide insprekers hebben een gelijkluidende inspraakreactie ingediend. Volstaan wordt daarom met één beantwoording.

Er is geen aanleiding de bestemming uit het geldende plan niet voort te zetten. Op het perceel wordt de bestemming wonen gelegd met een aanduiding [tae] 'twee-aaneen' overeenkomstig de aansluitende percelen langs de Boomdijk en het vigerende bestemmingsplan.

Conclusie

Naar aanleiding van deze inspraakreactie wordt het bestemmingsplan als volgt aangepast.

  • Op de verbeelding wordt de bestemming Wonen opgenomen.
  • In de bestemming wonen wordt een bouwvlak gelegd met daarin de aanduiding 'twee-aaneen'.