Plan: | Dorpskern Arkel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0689.BP1009-vast |
Algemene beschrijving
Voor Arkel is een centrumvisie opgesteld waarin de gewenste ontwikkeling van het centrum is opgenomen. Kern van de centrumvisie is dat de structuur van Arkel, die zich kenmerkt door de aanwezigheid van twee centrumpolen, namelijk het Raadhuisplein en de Peperhof moet worden versterkt. De visie gaat ook in op het versterken van de ruimtelijke verbinding tussen beide polen en in dit kader wordt ook een visie gepresenteerd voor het tussenliggende gebied.
Voor dit tussenliggende gebied, gelegen tussen de Folkertsstraat, de Koningin Julianastraat, Prinses Margrietstraat en de Prinses Marijkestraat, gaat de centrumvisie uit van de bouw van grondgebonden woningen en een maatschappelijke voorziening (Rehoboth-kerk).
Figuur 23: Bestaande situatie Tussengebied Centrum
De visie is vervolgens uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Het stedenbouwkundig plan is in april 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Op basis van het stedenbouwkundig plan is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan is opgenomen als bijlage bij dit bestemmingsplan.
In het kader van de ontwikkeling in de Woonbuurt zijn op basis van de uitgewerkte plannen voorbereidingen getroffen om een ontwerpbestemmingsplan op te stellen. Deze ontwikkeling wordt nu echter in voorliggend bestemmingsplan opgenomen. Op basis van dit bestemmingsplan wordt de ontwikkeling van het centrum mogelijk gemaakt.
In de huidige situatie zijn in het plangebied 64 woningen, een kerk en het dorpshuis Odina aanwezig. De huidige woonbuurt is redelijk dicht bebouwd met vooral rijenwoningen en twee aaneengebouwde woningen. De wegprofielen zijn relatief krap en er is weinig openbaar groen en geen water aanwezig. Bijna alle woningen zijn gerealiseerd in de paar decennia vlak voor en vlak na de 2e Wereldoorlog. De ruimtelijke kwaliteit wordt vooral bepaald door de nabijheid van de Kanaaldijk en de Linge, de kleinschaligheid, de architectuur en detaillering van de woningen (met name bij de net buiten het plangebied gelegen vrijstaande woningen aan de Folkertstraat). Het merendeel van de woningen is projectmatig ontwikkeld, echter zodanig dat sprake is van een duidelijk onderscheid in het beeld van de Koningin Julianastraat, de Folkertstraat en de Prinses Margrietstraat.
Figuur 24: Nieuwe situatie
Figuur 25: Vogelvlucht nieuwe situatie
In deze kleinschalige woonbuurt worden de bestaande woningen vervangen door eigentijdse grondgebonden woningen voor de doelgroepen senioren, starters en gezinnen. Aansluitend bij de dorpse sfeer en karakter van Arkel wordt een kleinschalige woonbuurt met 67 woningen voorgesteld (waarvan 3 woningen aan de kop van het Raadhuisplein). Andere uitgangspunten zijn het behoud van het historisch stratenpatroon Folkertsstraat en Koningin Julianastraat, variatie in woonmilieus onder andere door het toevoegen van woonhofjes, een groene woonbuurt en een verkeersluwe wijk.
De herontwikkeling van de woonbuurt is gericht op een omvorming naar hoofdzakelijk grondgebonden woningen met een dorps karakter in een groen en verkeersluw woongebied. Het stratenpatroon blijft daarbij zoveel mogelijk behouden.
Het gebied tussen de Folkertsstraat, de Koningin Julianastraat, Prinses Margrietstraat en de Prinses Marijkestraat is momenteel bebouwd met voornamelijk eengezinswoningen. Deze woningen zullen grotendeels worden vervangen door nieuwe woningen. Met hoofdzakelijk grondgebonden woningtypen sluit de nieuwe bebouwing typologisch aan bij het dorpse karakter van Arkel, alhoewel een zekere verdichting plaatsvindt. De woningen zijn voornamelijk georiënteerd op de Folkertsstraat, de Koningin Julianastraat en de Prinses Margrietstraat of gelegen aan één van de drie hofjes die aan deze straten komen te liggen.
Uit historisch onderzoek zijn een aantal cultuurhistorische waardevolle punten naar voren gekomen die ook in de ruimtelijke studie betrokken zijn. Het stratenpatroon wordt nagenoeg gehandhaafd en een aantal bestaande woningen blijft behouden, Folkertstraat 1, 3, 15, 17, 32 en het Rehoboth kerkje. Ook de bestaande groene plekken en bomen zijn belangrijke elementen van het huidige beeld van deze buurt. Het streven is de meeste bomen te handhaven in de nieuwe setting en beter tot hun recht te laten komen.
Er is besloten om zalen- en partycentrum Odina te amoveren. Hierdoor zal er minder verkeer in omgeving van de Prinses Marijkestraat zijn en wordt de huidige plek van Odina vrijgemaakt voor meer groen en voor bijzondere woningbouw.
In het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp is uitgegaan van het onderstaande programma van eisen. Het definitief ontwerp kan hiervan (marginaal) afwijken. De geformuleerde uitgangspunten en het woningbouwprogramma zijn wezenlijk voor de gewenste uitstraling en differentiatie van het gebied.
Behoud en/of versterking dorps karakter door:
Wijze van opnemen in onderhavig bestemmingsplan
Zoals gesteld is voor de ontwikkeling een ontwerpbestemmingsplan in procedure dat in de tweede helft van 2012 zal worden vastgesteld. De bedoeling is dat de ontwikkeling echter uiteindelijk in voorliggend bestemmingsplan opgenomen wordt. Dit betekent specifieker dat in het voorontwerp bestemmingsplan Dorpskern Arkel het ontwerpbestemmingsplan Woonbuurt wordt opgenomen en in het ontwerp- en vastgestelde bestemmingsplan het vastgestelde BP Woonbuurt wordt opgenomen.
Voor deze ontwikkeling is een specifiek ontwerpbestemmingsplan vastgesteld, hierin is aangetoond dat deze ontwikkeling past binnen het beleid.
Voor deze ontwikkeling is een specifiek bestemmingsplan vastgesteld, hierin is aangetoond dat de sectorale aspecten geen belemmeringen met zich meebrengen voor deze ontwikkeling.