direct naar inhoud van 6.1 Van analyse naar beleidsbeschrijving
Plan: Kapelle Wemeldinge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.Wemeldinge-VAST

6.1 Van analyse naar beleidsbeschrijving

Resultaten analyses

Uit de ruimtelijke en functionele analyses van het plangebied zoals beschreven in de voorafgaande hoofdstukken ontstaat het volgende samenvattende beeld voor het plangebied Wemeldinge.

  • Wemeldinge ligt in het noordelijk deel van de gemeente, grenzend aan de Oosterschelde.
  • Het plangebied omvat de kern Wemeldinge met daarbij behorende voorzieningen (winkels, scholen en andere maatschappelijke voorzieningen) en enkele voorzieningen die niet direct gerelateerd zijn aan de woonfunctie (enkele bedrijven).
  • In Wemeldinge is de eerste bebouwing rond de Nederlands Hervormde Kerk ontstaan en langs de Dorpsstraat.
  • De ruimtelijke structuur van Wemeldinge wordt gekenmerkt door:
  • de oude radialen Dorpsstraat-Wilhelminastraat, Noordelijke Achterweg en Zuidelijke Achterweg;
  • het Dorpsplein vormt een ruimtelijke spil;
  • de verspreid gelegen groene terreinen;
  • de jachthaven en de Oosterschelde.
  • Binnen of tegen de kern liggen diverse gebieden van uiteenlopende omvang en gebruik waarvan veranderingen op korte of lange termijn niet worden uitgesloten.
  • In de verdere ontwikkeling van het plangebied ligt het accent op ruimtelijk beheer en verbetering. Aandachtspunten hierbij is, naast afstemming / actualisering van regeling de verkeersstructuur (duurzaam veilige inrichting). Op enkele plaatsen zijn (beperkte) functieveranderingen en ontwikkelingen aan de orde (herstructurering, inbreiding) alsmede uitbreiding aan de noordwestzijde van de kern.
  • De gefaseerde ruimtelijke ontwikkeling van de kern is juridisch-planologisch vastgelegd in afzonderlijke bestemmingsplannen met als gevolg dat voor het ruimtelijk-functioneel samenhangende en afgeronde gebied 9 (deels verouderde en inhoudelijk verschillende) bestemmingsplannen gelden. Deze fragmentatie van regeling en het verouderde (niet / onvoldoende afgestemd op gebruikerswensen) karakter noodzaken tot het onderbrengen van het totale plangebied in één bestemmingsplan.

Beleidsprogramma

Op basis van deze samenvattende constateringen en bevindingen uit de ruimtelijke en functionele analyses is in dit hoofdstuk een beleidsprogramma voor het plangebied opgesteld. In het programma ligt het accent op bevestiging en consolidatie. Tevens bevat het ook onderdelen die aansluiten op de (gewenste) dynamiek en ontwikkeling in het plangebied.

  • Bevestiging en consolidatie

Het accent ligt op de regeling van de bestaande situatie. Het plan strekt niet tot uitbreiding en / of ingrijpende veranderingen maar vooral tot actualisering en samenhang in regeling voor het totale plangebied. De ruimtelijke veranderingen en ontwikkelingen beperken zich daarbij met uitzondering van enkele specifieke onderdelen (zie hierna) tot ondergeschikte gebruiksveranderingen en / of uitbreiding van gebruiksmogelijkheden ten behoeve van de aanwezige, bestaande gebruiksvormen (functies).

  • Dynamiek en ontwikkeling

Uit de inventarisatie en analyse van functies is ook naar voren gekomen dat het beleidsprogramma moet inspelen op en sturing moet geven aan een aantal (deels potentiële) ruimtelijk-functionele ontwikkelingen en veranderingen die leiden tot verbetering en versterking van het plangebied als woongebied. Voor een deel betreft dit ontwikkelingen en veranderingen die de totaliteit van het plangebied betreffen (wegenstructuur, waterstructuur, groenstructuur) en voor een deel specifieke locaties in het plangebied (zoals vrijgekomen bedrijfslocaties). Daarnaast wordt beperkte uitbreiding van de kern voorzien.

Het in de navolgende paragraaf beschreven beleidsprogramma vormt (samen met de analyses uit de hoofdstukken 2 en 3) de onderbouwing en de onderlegger voor de bestemmingsregeling. Voor zover mogelijk zijn de onderdelen uit dit programma weergegeven op kaart 1 (beleidskaart) en verwerkt in hoofdstuk III van de regels.

Startnotitie herziening bestemmingsplan Wemeldinge

De gemeenteraad heeft in april 2007 de Startnotitie herziening bestemmingsplan Wemeldinge vastgesteld. Daarin zijn de contouren van het nieuwe bestemmingsplan weergegeven. Tevens is vermeld welke aspect specifiek aandacht krijgen. In het navolgende overzicht is aangegeven op welke wijze hieraan invulling is gegeven.

  • 1. Uniformiteit

Het bestemmingsplan wordt opgesteld op basis van de opzet van het bestemmingsplan Kapelle / Biezelinge. Voor dat bestemmingsplan is een opzet gekozen waarin de belangrijke aspecten van het plan, zoals inbreidingslocaties en centrumbeleid, duidelijk naar voren komen. Tevens is ook in de bestemmingsregeling eenduidig te zien op welke wijze een en ander (al dan niet) is geregeld, voorzien van een toelichting. Die opzet is ook voor het bestemmingsplan Wemeldinge gevolgd.

In de bestemmingsregeling wordt specifiek aandacht besteed aan de regeling voor de ontwikkelingsmogelijkheden en kwaliteiten van de kern Wemeldinge. Waar nodig zijn de basisregels uit Kapelle / Biezelinge hierop aangepast en aangevuld.

  • 2. Durp

Het bestemmingsplan is digitaal vervaardigd. Hieraan zal een toepasselijke IMRO-codering worden toegevoegd, zodat uitwisseling goed mogelijk is. Alle nieuwe bestemmingsplannen zijn inmiddels gebaseerd op de Standaard vergelijkbare BestemmingsPlannen 2008 en voldoen aan de digitale en standaardiseringverplichtingen zoals opgenomen in het Bro.

  • 3. Volkshuisvesting

In het bestemmingsplan zijn herstructurerings-, inbreidings- en uitbreidingslocaties voorzien. Voor iedere potentiële locatie heeft een afweging plaatsgevonden of er aanleiding bestaat ontwikkelingsmogelijkheden voor de betreffende locatie in de bestemmingsregeling op te nemen. Uitbreiding van de kern aan de noordwestzijde speelt op de langere termijn. Door middel van het benoemen van woningtypes, worden ook in zekere zin de woningcategorieën vastgelegd. In de woningbouwprognose wordt voor de kern van Wemeldinge een groei van 6 á 7 woningen per jaar verwacht.

  • 4. Herstructureringslocaties

In paragraaf 6.4 is specifiek ingegaan op de herstructureringslocaties. Daarbij wordt aandacht besteed aan: het woningbouwprogramma, de doelgroep, de inpassing in de bestaande omgeving (rekening houden met kwaliteiten), de situering en hoogte van bebouwing en de benodigde oppervlakte voor groen- en speelvoorzieningen. Op basis van de inrichtingsvarianten is bepaald welke ontwikkelingen wenselijk zijn en ook welke ontwikkelingsrichtingen moeten worden uitgesloten. Voor zover nodig zijn deze aspecten ook in de bestemmingsregeling verwerkt. In het bestemmingsplan Kapelle / Biezelinge zijn verschillende uitwerkings- en wijzigingsgebieden opgenomen. Het daarvoor gehanteerde stramien, is ook in dit bestemmingsplan toegepast.

  • 5. Uitbreidingslocaties

Het realiseren van de uitbreidingslocatie aan de noordwestzijde is in dit plan nog niet aan de orde. Voor de ontwikkelingsmogelijkheden wordt eerst in een Structuur Visie richting gegeven aan een passende invulling.

  • 6. Recreatie

Uit analyse blijkt dat voor de kop van de Wilhelminastraat enkele nieuwe functies toelaatbaar kunnen worden gesteld. Hieraan is in paragraaf 6.3 specifiek aandacht besteed. Daarin is ook specifiek ingegaan op de mogelijkheden voor versterking van de dagrecreatieve betekenis en cultuurhistorische waarden van de Dorpsstraat door het toestaan van dagrecreatieve en daarmee vergelijkbare voorzieningen. Tevens wordt in deze paragraaf ingegaan op bed en breakfast.

  • 7. Concentratiegebied

In paragraaf 6.3 is specifiek aandacht besteed aan de ruimte die voor ontwikkeling aan het Dorpsplein, ter plaatse van de kop van de Wilhelminastraat en het overige gedeelte van de Wilhelminastraat kunnen worden geboden. Kortheidshalve wordt naar de betreffende passage verwezen. Het fenomeen deeltijd wonen lijkt te passen binnen de reguliere woonbestemming.

  • 8. Bedrijven

In de bestemmingsregeling is ruimte opgenomen voor verplaatsing van enkele solitair gevestigde bedrijven. De bedrijven en sportterrein tussen de Oranjeboomstraat en Molenstraat is voorzien van een uit te werken bestemming voor een nieuw woongebied. Voor het garagebedrijf De Witte en omliggende gronden is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Verwezen wordt naar paragraaf 6.4. Er is gebruik gemaakt van het stramien, zoals toegepast in het bestemmingsplan Kapelle / Biezelinge.

  • 9. Plangebied

Het voormalige sluisplateau is aan het plangebied toegevoegd. Er is geen aanleiding gevonden voor het toevoegen van het agrarisch gebied aan de westzijde van de kern, ten zuiden van de kerk. Ter plaatse worden geen nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voorzien. Tevens is het gebied de Bult (Binnendijk / Nieuwendijk) toegevoegd. Daarnaast is de grens aan de zuidkant van Wemeldinge aangepast.

  • 10. Openbare ruimte

Uit analyse blijkt dat de ruimte voor speelgelegenheid, gelet op afstanden, toereikend is. Voorts bevat de bestemmingsregeling ruimte voor uitwisseling van bijvoorbeeld groen-, parkeer- en andere verkeersfuncties.

  • 11. Beschermd Dorpsgezicht

Het streven naar behoud van het beschermde dorpsgezicht van Wemeldinge heeft geresulteerd in het als zodanig bestemmen van de betreffende gronden en gebouwen aan de Dorpsstraat. Daarin zijn de voorgevelbreedte en hoogte alsmede kapvormen en dakkapellen vastgelegd (bijlage 3 van de regels). Voorts is het behoud van de aanwezige inrichting van de openbare ruimte geregeld via een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden alsmede een sloopverbod. Hiermee liggen de contouren van de bebouwing en inrichting van de Dorpsstraat vast.

In een afzonderlijke analyse, zie hiervoor paragraaf 6.3, is bezien welke functies de cultuurhistorische en dagrecreatieve waarden van de Dorpsstraat kunnen versterken.

  • 12. Archeologie

Voor het plangebied wordt een archeologische regeling opgenomen. Deze kan in de toekomst worden genuanceerd op basis van dan vastgesteld archeologiebeleid.

  • 13. Bestaande bebouwing

De bestaande bebouwing is als zodanig bestemd. Voor mogelijke inbreidingslocaties wordt verwezen naar paragraaf 6.4.

  • 14. Handhaving

Bij het opstellen van het bestemmingsplan Kapelle / Biezelinge is specifiek aandacht besteed aan de opzet en formulering van de regels. De betreffende regeling is als basis gebruikt voor het voorliggende bestemmingsplan. Vervolgens heeft vertaling naar SVBP2008 plaatsgevonden.