direct naar inhoud van 5.3 Bodemkwaliteit
Plan: Noordelijke Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00023-0004

5.3 Bodemkwaliteit

Op grond van het Besluit op de ruimtelijke ordening moet bij de voorbereiding van een bestemmingsplan onder meer onderzoek worden verricht naar de uitvoerbaarheid van het plan. Omdat de kwaliteit van de bodem mede bepalend is voor de vraag welke bestemmingen kunnen worden gelegd en of het plan uitvoerbaar is, is een inventariserend (historisch) bodemonderzoek uitgevoerd. Met het uitgevoerde onderzoek is inzicht verkregen in de bodembedreigende activiteiten die in het plangebied plaatsvinden of hebben plaatsgevonden.

5.3.1 Bodemonderzoek

Historie
Voordat het landschap beïnvloed werd door menselijke activiteiten behoorde het plangebied Noordelijke Bedrijfsterreinen tot een uitgestrekt veengebied. De Binnenwegsche polder, waarin het plangebied gelegen is, is tussen 1701 en 1706 drooggemalen. Later begon men op grote schaal veen af te graven ten behoeve van de brandstofvoorziening van de grote steden. Het hoger gelegen deel ten westen van het plangebied, de Zegwaartseweg, is in feite een restant van het veen dat niet ontgonnen werd omdat hier destijds al bebouwing aanwezig was.

Omdat de Zegwaartseweg een gebied is dat al eeuwen wordt bewoond, is sprake van een antropogene ophooglaag. Plaatselijk is de bodem licht tot matig verontreinigd met zware metalen, PAK en asbest.

Na ontvening van de Binnenwegsche Polder is het gebied in gebruik geweest als landbouwgebied. Vanaf begin jaren '60 is het gebied bouwrijp gemaakt ten behoeve van de aanleg van de bedrijventerreinen Rokkehage, Hoornerhage en later Zoeterhage (rond 1970).

Bodemonderzoeken
In de tijd dat het plangebied bouwrijp werd gemaakt was het nog niet gebruikelijk bodemonderzoek uit te voeren voor de bouw van bedrijfspanden en/of voor het verstrekken van een Hinderwetvergunning. Later zijn, op diverse locaties in het plangebied, bodemonderzoeken uitgevoerd in het kader van milieuvergunningen, bouwactiviteiten of grondwerkzaamheden. Naar aanleiding van de onderzoeken zijn aanvullende onderzoeken en soms bodemsaneringen uitgevoerd. Deze saneringen hadden vaak betrekking op de aanwezigheid van ondergrondse tanks, maar ook andere bedrijfsactiviteiten spelen een rol. Deze locaties zijn geregistreerd in het Bodem Informatie Systeem (BIS).

Uitgezonderd de vier locaties waar sprake is van onbenutte plancapaciteit (zie paragraaf 4.1.2), vinden er in het plangebied geen functiewijzigingen plaats ten opzichte van het bestaande gebruik. Er worden, op basis van de milieuhygiënische bodemkwaliteit, geen knelpunten verwacht, indien geen functiewijziging plaatsvindt. Alleen voor de vier genoemde ontwikkellocaties is een inventarisatie van het gemeentelijk GIS systeem uitgevoerd voor bodemonderzoek- en locatiedossiers.

Bodemkwaliteitskaart
De bodemkwaliteitsklasse van het gebied is voor het grootste deel 'landbouw/natuur'. Dit betekent het gebied in principe geschikt is voor elke gebruiksfunctie. De bodemfunctie van het plangebied Noordelijke Bedrijfsterreinen op de bodemfunctieklassenkaart van de gemeente Zoetermeer is daarentegen 'industrie'. De functie en de klasse van de bodem komen niet met elkaar overeen; de kwaliteit van de bodem in het gebied is eigenlijk 'te schoon' voor de gebruiksfunctie die het gebied heeft.
In de Nota Bodembeheer wordt aangegeven dat grond die wordt toegepast in het gebied moet voldoen aan de kwaliteitsklasse 'industrie'. Dit betekent dat in de toekomst op de relatief schone bedrijventerreinen in de gemeente Zoetermeer een lichte verslechtering van de bodem is toegestaan.
Voor dat deel van het plangebied dat langs de Zegwaartseweg is gelegen, geldt dat zowel de bodemklasse als de bodemfunctie 'industrie' is.

5.3.2 Onderzoeksresultaten

De belangrijkste resultaten uit het inventariserend (historisch) bodemonderzoek worden hieronder voor elk van de vier ontwikkellocaties uiteengezet.

1. Locatie Fokkerstraat 58 (perceel Zegwaard E881)
Deze locatie ligt momenteel braak. Op de locatie bevond zich in het recente verleden een bedrijf met fabricage van kachels, haarden, deuren, kozijnen, machines en apparaten, waar onder andere sprake was van een verfspuitinrichting. Voor de locatie is in februari 2007 een historisch onderzoek uitgevoerd. Hierin is geconcludeerd dat de locatie potentieel ernstig is verontreinigd. Bij (her)ontwikkeling wordt het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek aanbevolen.

2. Locatie Newtonstraat 1 (perceel Zegwaard E891)
Deze locatie ligt momenteel braak. Op de locatie bevond zich in het recente verleden een autoschade – en garagebedrijf en een accumulatorenfabriek (vanaf 1984). Het laatste onderzoek is uitgevoerd in 2010. Geconcludeerd is dat het terrein licht tot matig is verontreinigd en voldoende is onderzocht.

3. Locatie Zegwaartseweg 60b (perceel Zegwaard B1433)
Op de locatie is sprake van een woonhuis met hierachter gelegen een boomgaard (fruitteelt). Op het terrein bevindt zich een bovengrondse tank (diesel). Voor zover bekend zijn er op het terrein geen bodemonderzoeken uitgevoerd. Gezien het gebruik van het terrein kunnen verontreinigingen met onder andere bestrijdingsmiddelen worden verwacht. Bij (her)ontwikkeling wordt het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek aanbevolen.

4. Locatie Zegwaartseweg 94a (perceel Zegwaard B5885)
Op de locatie heeft tot 2005 een ondergrondse tank gelegen. In de grond is een lichte en in het grondwater een sterke verontreiniging met minerale olie aangetroffen. Uit het laatst uitgevoerde onderzoek, in 2007, blijkt dat de verontreiniging beperkt van omvang is en dat de olieverontreiniging voldoende is onderzocht. Bij (her)ontwikkeling is het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek noodzakelijk.

5.3.3 Conclusies

Uit de historische verkenning blijkt dat voor de meeste locaties geldt dat het niet de verwachting is dat de bodem niet geschikt is voor het beoogde gebruik. Voorafgaand aan eventuele nieuwbouw of herinrichting van de ontwikkellocaties zal op de bovengenoemde locaties nog wel een verkennend bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd.