Plan: | Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00003-0004 |
Een goede ruimtelijke ordening beoogt het voorkomen van voorzienbare hinder en gevaar door milieubelastende activiteiten. Door bij nieuwe ontwikkelingen voldoende afstand in acht te nemen tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) worden hinder en gevaar voorkomen en wordt het bedrijven mogelijk gemaakt zich binnen aanvaardbare voorwaarden te vestigen.
Deze milieuzonering dient aldus twee doelen:
Een vergaande scheiding van functies kan echter ook leiden tot inefficiënt ruimtegebruik en een verlies aan ruimtelijke kwaliteit. Een gemengd gebied met een mix van wonen en werken, winkels en horeca stimuleert een levendig straatbeeld, een hogere sociale veiligheid en extra draagvlak voor voorzieningen.
De VNG-brochure Bedrijven en milieuzonering is een handreiking voor milieuzonering in ruimtelijke plannen. De brochure vormt een hulpmiddel voor gemeenten om de afstanden tussen bedrijvigheid en woningen voor een locatie concreet in te vullen. Het doel van de publicatie is om te komen tot maatwerk op lokaal niveau. Dit betekent dat gemaakte keuzes zorgvuldig moeten worden afgewogen en verantwoord.
De in de brochure opgenomen richtafstanden zijn echter niet bedoeld om de aanvaardbaarheid te toetsen van situaties waarbij bestaande bedrijven in de nabijheid van bestaande woningen liggen. Het is dus niet bedoeld om bestaande situaties te beoordelen.
De in de publicatie opgenomen richtafstanden zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk of een vergelijkbaar omgevingstype. Een rustige woonwijk is een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Afgezien van buurtgerichte voorzieningen, zoals basisscholen komen er vrijwel geen andere functies voor, behalve aan huis verbonden beroep of bedrijf.
Anders dan rustige woonwijken, zijn er ook gebieden met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied. Indien sprake is van een gemengd gebied kunnen deze richtafstanden met één afstandsstap worden verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
Het plangebied is hoofdzakelijk te typeren als een rustige woonwijk. Wel zijn op de begane grond van verschillende wooncomplexen andere functies gevestigd, zoals een huisartsenpraktijk, een kapsalon en een kinderdagverblijf. Dit laatste geldt vooral voor de woongebouwen die aan de Bijdorplaan liggen. Maar ook voor de galerijflats aan de Dunantstraat.
In het bestemmingsplan is dan ook onderscheid gemaakt in milieuzonering waarbij het uitgangspunt is de richtafstanden die gelden ten opzichte van een rustige woonwijken en de milieuzonering die geldt voor gebieden met functiemenging.
Milieuzonering rustige woonwijk.
In Bijlage 7 is een inventarisatie opgenomen van de aanwezige bedrijven en voorzieningen met de daarbij behorende richtafstanden uit de VNG-brochure.
De bedrijven in het plangebied zijn hoofdzakelijk kleinschalige bedrijven die vallen onder milieucategorieën 1 en 2. Uitzondering hierop is het LPG-tankstation. Op grond van de geldende milieuvergunning is de doorzet van het LPG-tankstation beperkt tot minder dan 1500 m3/jaar. Volgens bijlage 1 van de VNG-brochure valt een LPG-tankstation met een doorzet van meer dan 1000 m3/jaar in milieucategorie 4.1. Voor dergelijke bedrijven geldt een richtafstandvan 200 meter tot een rustige woonwijk. In overleg met de eigenaren (Van der Burg Automotive BV en BK Services) en vergunninghouder (Shell Nederland BV) is besloten de LPG-verkoop ter plaatse te saneren (zie hiervoor ook paragraaf 5.7). De verkoop van LPG is daarom in de planregels uitgesloten. Het tankstation heeft op de plankaart overeenkomstig daarmee de aanduiding "verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg" gekregen.
Voor de andere bedrijven bedrijven en voorzieningen geldt dat deze een positieve bestemming hebben gekregen. Daar waar mogelijk zijn er meerdere functies toegestaan dan alleen het bedrijf dat ter plaatse gevestigd is. Hierdoor kan de bedrijfsruimte in de toekomst een andere gebruiker krijgen. De flexibiliteitsregels zijn zo opgesteld dat eventuele nieuwe bedrijven behorende tot dezelfde milieucategorie als het bedrijf dat thans gevestigd is in de bedrijfsruimte kunnen worden toegestaan. Hierdoor zal de mogelijke hinder in ieder geval niet toenemen ten opzichte van de huidige situatie.
Milieuzonering en nieuwe ontwikkelingen in het plan
Het bestemmingsplan maakt een aantal nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De eerste is de uitbreiding van de detailhandel in het winkelcentrum De Vijverhoek. Op grond van de VNG-brochure behoren supermarkten en detailhandelsbedrijven als een bloemist, een drogist en een snackbar die gevestigd zijn in de winkelstrip) tot milieucategorie 1. De richtafstand voor dergelijke bedrijven is 10 meter. De afstand van de winkels tot de omliggende woningen bedraagt 10 meter of meer. Alleen de woningen ten noorden van het winkelcentrum liggen op acht meter van de winkelstrip. Hier wordt dus afgeweken van de richtafstand volgens bijlage 1 van de VNG-brochure. Toch wordt dit aanvaardbaar geacht, omdat de ingang van de winkel is gelegen aan de zijde van het plein en de looproute van de klanten ten westen van de winkelstrip ligt. Er is dan ook geen onaanvaardbare hinder te verwachten voor de omwonenden.
De tweede is ontwikkeling zijn de ontwikkellocaties aan de Bijdorplaan en Van Leeuwenhoeklaan. Hier mogen woningen gerealiseerd worden. Voor de locatie aan de Bijdorplaan zijn de dichtstbijzijnde bedrijven het kantoor van Vestia en de Wijkpost en de autodealer aan de Van Leeuwenhoeklaan. Voor de locatie aan de Van Leeuwenhoeklaan is het dichtstbijzijnde bedrijf de autodealer aan de Van Leeuwenhoeklaan. Kantoren behoren tot milieucategorie 1, waarvoor een richtafstand geldt van 10 meter. Het autohandelsbedrijf valt in milieucategorie 2. Hiervoor geldt een richtafstand van 30 meter. De nieuwe ontwikkellocaties aan de Bijdorplaan en Van Leeuwenhoeklaan liggen niet binnen de richtafstanden van deze functies. Er hoeft dan ook niet gevreesd te worden voor hinder.
Dit geldt ook voor het perceel aan de Vlamingstraat 49. Dit kantoor mag op basis van dit plan omgezet worden in een woning. In de directe omgeving liggen voornamelijk woningen. Ter plaatse van het gezondheidscentrum Driemanspolder zijn ook zorgvoorzieningen gevestigd die behoren tot milieucategorie 1 (richtafstand 10 meter). Het perceel Vlamingstraat 49 ligt op circa 40 meter afstand van deze functies. Er is dan ook geen hinder te verwachten.
Milieuzonering voor gebieden met functiemenging
In het plangebied zijn verschillende wooncomplexen met op de begane grond andere functies, zoals een huisartsenpraktijk, apotheek, kapsalon en een dierenwinkel. Dit geldt onder meer voor het woonzorgcomplex Driemanspolder en een bedrijvenverzamelgebouw met woningen aan de J.L. van Rijweg. Dit gebied is volgens de VNG-brochure te typeren als een gebied met functiemenging.
De bestaande bedrijven op de locaties aan de Bijdorplaan, de J.L. van Rijweg en aan de Dunantstraat (die zijn gevestigd op de begane grond van wooncomplexen) zijn geïnventariseerd en zijn opgenomen in Bijlage 7 van de plantoelichting. De bedrijven zijn vervolgens onderverdeeld overeenkomstig bijlage 4 van de VNG-brochure in categorie A, B en C. Categorie A zijn activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgeoefend. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend. Categorie B zijn activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden. Categorie C zijn activiteiten zoals genoemd onder B waarbij vanwege de relatief grote verkeersaantrekkende werking een ontsluiting op de hoofdinfrastructuur is aangewezen.
In de woongebouwen aan de Bijdorplaan, de J.L van Rijweg en de Dunantstraat zijn alleen bedrijven en voorzieningen gevestigd die behoren tot categorie A. De enige uitzondering hierop is dat op de begane grond van het woonzorgcomplex de Stichting Kinderdagverblijf Ieni Mini is gevestigd. Kinderdagverblijven behoren volgens bijlage 4 van de VNG-brochure tot categorie B. Dit kinderdagverblijf grenst aan een huisartsenpraktijk (eveneens gelegen op de begane grond) en boven het kinderdagverblijf zijn woningen. Aangezien het een bestaand kinderdagverblijf betreft, is in dit bestemmingsplan de functie positief bestemd.
Voor de ontwikkellocatie aan de Van Leeuwenhoeklaan geldt dat hier woningen en/of kantoren zijn toegestaan. Kantoren behoren tot categorie A en kunnen dus goed gecombineerd worden met wonen.
In het bestemmingsplan is voor de locaties waar sprake is van functiemenging opgenomen dat ter plaatse alleen bepaalde functies mogelijk zijn die goed te combineren zijn met woningen. Deze functies zijn detailhandel (apotheek), kleinschalige dienstverlening (kapsalon en schoonheidssalon) en gezondheidszorginstellingen (zoals tandartspraktijken, huisartspraktijken) en welke volgens de VNG-brochure behoren tot categorie A.
Samenvatting
Uit het voorgaande volgt dat het woon- en leefklimaat niet onaanvaardbaar zal worden aangetast als gevolg van de ontwikkelingen die in het plan mogelijk worden gemaakt.