direct naar inhoud van 3.2 Bestemmingsregeling
Plan: Buitengebied Zuid-Oost
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00021-4001

3.2 Bestemmingsregeling

De verschillende aanwezige functies in het plangebied worden allen overeenkomstig hun huidige gebruik bestemd. Een aantal regelingen behoeft echter een nadere uitleg. In het algemeen geldt dat hoofdgebouwen uitsluitend gebouwd mogen worden in het bouwvlak. In deze bouwvlakken zijn de maximale goot- en bouwhoogte opgenomen.

Agrarisch

De bestaande agrarische kavels die niet zijn betrokken bij de herinrichting zijn in het bestemmingsplan als Agrarisch opgenomen. De bouwmogelijkheden op deze gronden zijn beperkt tot de bestaande agrarische opstallen. Per bouwvlak is maximaal één dienstwoning toegestaan, dit is als zodanig op de verbeelding aangegeven.

Specifieke functies, zoals bijvoorbeeld het gronddepot zijn als zodanig op de verbeelding aangegeven. Daarnaast zijn voor het buitendijks gelegen agrarisch perceel gelet op de waterkerende functie en het stroomvoerend regime van het Spui de gebruiksmogelijkheden beperkt met de functieaanduiding waterkering (wk).

Groen

De gronden die op de verbeelding zijn aangewezen als groenbestemming zijn bestemd voor plantsoenen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, voet- en fietspaden, bruggen, beplantingen, parken, pleinen, bermen en bermsloten en water ten behoeve van wateraanvoer en -afvoer, waterberging en sierwater. Eventuele andere groenvoorzieningen kunnen worden gerealiseerd binnen de bestemmingen Verkeer - 1 en Verkeer - 2. Daarnaast zijn voor het buitendijks gelegen groengebieden gelet op de waterkerende functie de gebruiksmogelijkheden beperkt met de functieaanduiding waterkering (wk).

Maatschappelijk

De bestemming Maatschappelijk komt in het plangebied voor ter plaatse van de scholen in het plangebied grenzend aan Maaswijk en gelegen aan de Lange Groenweg (ten zuiden van sportcomplex) en de Maaswijkweg/ Lange Groenweg (ten noorden van sportcomplex). Binnen de bestemming Maatschappelijk zijn alleen de onderwijsgebouwen specifiek bestemd met de aanduiding onderwijs (on).

De voormalige boerderij 'Wolvenstee' heeft eveneens de bestemming Maatschappelijk. Bij de boerderij is maximaal één bedrijfswoning toegestaan. De nieuwe functie van de boerderij zal moeten aansluiten bij het Definitief Ontwerp van de Dienst Landelijk Gebied en binnen de begripsbepaling van de functie maatschappelijk. Het perceel van de boerderij 'Wolvestee' heeft tevens een wijzigingsbevoegdheid naar een agrarische bestemming. Indien er overeenstemming wordt bereikt in het kader van uitruil van gronden kan een agrarisch bedrijf naar deze locatie worden verplaatst.

Natuur

Het inrichtingsplan voor de Groenzone Zuidoost en de Wolvenpolder kenmerkt zich door twee gebruiksvormen. De eerste is de gewenste natuurontwikkeling (zoetwatergetijdengebied) waar het gebruik extensief is en de natuur vooropstaat. De gronden van deze ontwikkeling zijn derhalve als Natuur bestemd.

Recreatie

Een tweede ontwikkeling uit het inrichtingsplan voor de Groenzone Zuidoost en de Wolvenpolder is de recreatieve ontwikkeling van een deel van het gebied. De golfbaan en de volkstuinen in de hoek Drogendijk-Sportpolderweg zijn als recreatie bestemd.

Recreatie - Natuur

Voor het grootste deel van de recreatiegronden in het plan is de bestemming Recreatie - Natuur opgenomen. In deze gebieden wordt naast het extensieve gebruik door recreanten, ook natuurontwikkeling beoogd.

Binnen een gedeelte van de polder Nieuwe Uitslag van Putten is een gebied aangewezen als mogelijke locatie voor een horecagelegenheid van maximaal 100 m2. Dit gebied heeft de functieaanduiding horeca (h) meegekregen in maximaal categorie 1 van de horeca-activiteiten zoals beschreven in de begripsbepalingen.

Sport

Het sportpark ten zuiden van de wijk Maaswijk én het sportveld van het "Sportcomplex Jaap Riedijk" zijn als Sport bestemd. Ter plaatse van de schietbaan is de functieaanduiding specifieke vorm van sport - indoor schietbaan (ss-isb) opgenomen, uitsluitend op deze locatie is een schietbaan toegestaan.

Binnen de bestemming Sport zijn ook de volkstuinen opgenomen die op het middelste (lege) perceel tussen de sportverenigingen in liggen. Indien in de toekomst een sportvereniging zich wil vestigen op het sportpark is de mogelijkheid in het bestemmingsplan opgenomen om de aanduiding 'volkstuin' te verwijderen.

Verkeer -1 (hoofdwegen)

De gronden op de plankaart aangewezen voor Verkeer zijn bestemd voor wegen met ten hoogste 2x1 rijstrook. Wegen binnen deze bestemming hebben een maximum snelheid van 50 km/h en hoger. Verder zijn in deze bestemming toegestaan voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen en bij deze doeleinden behorende voorzieningen als parkeervoorzieningen, bermen en beplantingen.

Verkeer - 2

Deze gronden zijn bestemd voor verkeer en verblijfsgebied. Het gebied met de bestemming Verkeer - 2 heeft de functie voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen. Daarnaast zijn bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals (toegangs)wegen, voet- en fietspaden, kunstwerken, water, parkeervoorzieningen, informatieborden, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en nutsvoorzieningen toegestaan.

Water

De gronden op de kaart aangewezen voor Water zijn bestemd voor water ten behoeve van wateraanvoer en -afvoer, waterberging en de waterhuishouding.

Binnen de bestemming Water heeft de rivier de functieaanduiding rivier (rr) gekregen. Voor de rivier gelden beperkte bouwmogelijkheden in vergelijking met het overige water.

Wonen

De bestemming Wonen met de daarbij behorende tuinen en erven en in samenhang daarmee de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn op de verbeelding aangegeven. Deze bestemming regelt het gebruik van gronden en gebouwen van de bestaande woningen in het plangebied.

Daarnaast voorziet de aanduiding 'zorgboerderij' binnen de bestemming Wonen specifiek op de transformatie van de bestaande agrarische opstallen aan de Drogendijk 26 naar een zorgboerderij met maximaal 25 zorgplaatsen.

In de regels is vastgelegd tot welk percentage het grondoppervlak van de woningen en/of bijgebouwen c.q. maximale oppervlakte van andere functies zijn toegestaan.

Leiding - Brandstof

In het plangebied ligt een ondergrondse propyleenleiding. De leiding heeft gemeten vanuit het hart een strook van 75 meter aan weerszijden waarbinnen bij voorkeur geen ontwikkelingen plaatsvinden in verband met de externe veiligheid van deze leiding. Daarbinnen geldt ook een strook van 5 meter aan weerszijden van de leiding waarbinnen eventuele ontwikkelingen in deze strook moeten worden voorgelegd aan de beheerder/ eigenaar van de leiding.

Voor het bestemmingsplan is de zakelijk rechtstrook als belemmerende strook opgenomen in het bestemmingsplan met de dubbelbestemming 'Leiding - Brandstof'.

Leiding - Gas

In het plangebied ligt een hogedruk nataardgastransportleiding. De leiding heeft gemeten vanuit het hart een strook van 5 meter aan weerszijden waarbinnen het zakelijk recht van toepassing is. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten worden voorgelegd aan de beheerder/ eigenaar van de gasleiding. Deze leiding kent overigens geen strook waarbinnen bij voorkeur geen ontwikkelingen plaatsvinden in verband met de externe veiligheid van deze leiding.

Voor het bestemmingsplan is de zakelijk rechtstrook als belemmerende strook opgenomen in het bestemmingsplan met de dubbelbestemming 'Leiding - Gas'.

Leiding - Hoogspanningsverbinding

Door het plangebied loopt een bovengrondse hoogspanningsverbinding. Ten aanzien van deze hoogspanningsverbinding geldt dat vanaf de hartlijn van het tracé aan weerszijden in een strook van 25 meter geen gevoelige functies, zoals woningen, mogen worden opgericht. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten worden voorgelegd aan de beheerder/ eigenaar van de hoogspanningsverbinding.

Voor het bestemmingsplan is de zakelijk rechtstrook als belemmerende strook opgenomen in het bestemmingsplan met de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding'.

Leiding - Water

Door het plangebied loopt een waterleiding voor de drinkwatervoorziening. Ten aanzien van deze waterleiding geldt dat vanaf de hartlijn van het tracé aan weerszijden in een strook van 5 meter geen gevoelige functies, zoals woningen, mogen worden opgericht. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten worden voorgelegd aan de beheerder/ eigenaar van de waterleiding.

Voor het bestemmingsplan is de zakelijk rechtstrook als belemmerende strook opgenomen in het bestemmingsplan met de dubbelbestemming 'Leiding - Water'.

Waarde - Archeologie

De gemeente Spijenisse heeft een eigen archeologische waarden- en beleidskaart (zie 4.3.12). Op deze waardenkaart zijn voor het plangebied drie archeologische verwachtingswaarden geformulieerd.

De drie gebieden zijn bestemd als 'Waarde - Archeologie - 1', 'Waarde - Archeologie - 2' en 'Waarde - Archeologie - 3'. De verstoringsdiepten ten opzichte van het huidige maaiveld waarbij nader onderzoek noodzakelijk is bedragen respectievelijk 50 cm, 80 cm en 100 cm.

Voor de herinrichting van delen van het plangebied is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Bij het onderzoek is rekening gehouden met de uit te voeren werkzaamheden en de daarbij behorende bodemverstoringen (zie paragraaf 5.5.3).

Waarde - Cultuurhistorie

De Zanddijk is een cultuurhistorische waardevolle dijk. Aanpassingen aan het dijklichaam zullen moeten worden getoetst aan de gevolgen voor cultuurhistorische waarde van de dijk zelf en de uitstraling van deze aanpassing op het omliggende gebied.

De Zanddijk heeft daarom een dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'.

Waterstaat - Waterkering

De zuidzijde van het plangebied wordt gevormd door de Aaldijk en de achtergelegen watergang 'Het Spui'. Deze dijk is een primaire waterkering en in beheer bij het Waterschap Hollandse Delta. De Wolvendijk is eveneens een primaire waterkering en in beheer bij het Waterschap. Ter bescherming van de waterkerende functie is de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen. Eventuele ontwikkelingen in deze zone moeten worden voorgelegd aan de beheerder/ eigenaar van de waterkering.