Plan: | Buitengebied Zuid-Oost |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00021-4001 |
De drie beleidskaders zijn in 2008 vertaald tot een programma van eisen op basis waarvan aan de Dienst Landelijk Gebied is gevraagd een Voorlopig Ontwerp op te stellen. De eerste stap hierin was een Globaal Ontwerp waar voor het totale zuidoostelijke deel van de gemeente het lange termijn streefbeeld is opgesteld. Dit houdt niet alleen rekening met een mogelijke aansluiting van de Wolvenpolder op het buitenwater, maar ook met het uitbreiden van het recreatiegroen in de Oude en Nieuwe Uitslag van Putten, een rietzone langs de Spuidijk en een doorgetrokken A4-Zuid met een afslag Spijkenisse.
In een tweetal varianten is vervolgens voor de reeds verworven delen van de Nieuwe Uitslag van Putten, Oude Uitslag van Putten en de Willemspolder (totaal 100ha) en de Wolvenpolder (totaal 40 ha) een inrichting uitgewerkt in een Voorlopig Ontwerp, dat nog steeds past binnen het Globale Ontwerp. In een ambitieuze variant zijn alle wensen vertaald in het ontwerp en in een meer budget gerelateerde variant is gekeken naar het meest haalbare op basis van het beschikbaar budget. In april 2009 heeft dat geleid tot een bestuurlijke keuze voor de ambitieuze variant, waarbij partijen hebben uitgesproken dat de bijbehorende kostenraming taakstellend is voor de verdere planontwikkeling. Financierende partijen onderling gebruiken de tussenliggende periode om dit taakstellend budget bijeen te krijgen.
In juli 2009 is de Dienst Landelijk Gebied gevraagd om de ambitieuze variant uit het vastgestelde Voorlopig Ontwerp verder uit te werken tot een Definitief Ontwerp. Omdat in het Voorlopig Ontwerp een groot aantal leemtes in kennis is gedefinieerd, is het opstellen van het Definitief Ontwerp gestart met een onderzoeksfase. Van augustus tot november 2009 heeft een heel aantal onderzoeken plaatsgevonden: onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van bommen en granaten, archeologisch veldonderzoek, geotechnisch onderzoek naar effecten van vernatting en stabiliteit van de Zanddijk, onderzoek naar de nutriëntennalevering bij vernatting, onderzoek naar de vrijkomende klei en berekeningen aan de benodigde inlaatwerken. Bovendien is met een aantal belanghebbende partijen gesproken over eventuele randvoorwaarden voor het ontwerp. Zo is met provincie gesproken over randvoorwaarden van het aangrenzende Natura-2000 gebied en de resultaten van het archeologisch onderzoek, met de gemeente over de wensen ten aanzien van stedenbouw, randvoorwaarden vanuit verkeer en het verder detailleren van de golfbaan, met het Waterschap over de wijzigingen in het watersysteem en de koppeling met de aanstaande dijkversterking en is onder andere met Evides gesproken over voorwaarden rondom (hun) kabels en leidingen de en drinkwaterzuivering op de Beerenplaat.
Alle onderzoeks- en gespreksresultaten (zie Bijlage 1) hebben geleid tot een aanscherping van het Programma van Eisen dat de basis is voor het Definitief Ontwerp. Het uitwerken van het Definitief Ontwerp is in een aantal stappen gebeurd; bij iedere stap is het plan verder gedetailleerd en is het Programma van Eisen waar nodig aangevuld.
Het Definitief Ontwerp gaat uit van vier deelgebieden, die – ondanks hun verschillende landschappelijke karaktereigenschappen – één eenheid vormen in de robuuste groenstructuur die na inrichting het landschap kenmerkt.
Het meest westelijke deel van het plangebied (de Oude Uitslag van Putten) vormt in een strakke vormgeving de toekomstige stadsrand, met beoogde woningbouw met maximaal 50 wooneenheden en aansluiting op de bestaande Sportpolder. Een nieuwe, brede hoofdwatergang loopt van oost naar west, en vormt een belangrijke hydrologische schakel tussen Hekelingen (met een duiker onder de Toldijk) en de inlaat vanuit het Spui.
De Nieuwe Uitslag van Putten is tweeledig ingericht. Aan de stadszijde wordt een parkachtig landschap gerealiseerd, met een aantal speelse grondeilanden en enkele recreatieve voorzieningen die onderling met paden worden verbonden. In deze zone wordt ook een zorgboerderij aan de Drogendijk 26 met boomgaard ingepast. Langs de Spuidijk krijgt dit een meer natuurlijk en ruig karakter in de vorm van kreken met brede rietoevers.
De Wolvenpolder wordt binnendijks ingericht met een aantal kreken. Door het waterpeil op te zetten wordt voorgesorteerd op de natte omstandigheden in een buitendijkse variant. Riet, ruigten en wat broekbos kenmerkt het landschap. De bestaande ontsluitingsweg voor de woningen en de te behouden boerderij 'Wolvenstee' door de Wolvenpolder wordt verwijderd; de woningen worden ontsloten met een nieuwe toegangsweg in de Willemspolder. Voor de Wolvenstee zal een passende nieuwe functie worden gezocht.
De Willemspolder wordt een open terrein met gesloten randen. De huidige maaiveldhoogte wordt verder geaccentueerd door een aantal losliggende grondeilanden. Diverse recreatieve paden (fiets, wandel, ruiter en mountainbike) lopen langs de randen van de polder en komen aan de noordzijde samen. Een eventuele toekomstige aansluiting van de Wolvenpolder naar de Oude Maas ligt als reservering in het middendeel. Bovendien kan de Willemspolder op termijn ruimte bieden voor een 9-holes golfbaan van rond de 20ha.
Teneinde de realisatie van de inrichting van het gebied mogelijk te maken, dient het bestemmingsplan voor het gebied door de gemeente te worden gewijzigd. De basis voor het bestemmingsplan vormt het Definitief Ontwerp en de daarbij behorende uitgevoerde gebiedsonderzoeken.
De huidige bestemmingsplannen voor het plangebied dateren uit de periode 1964 tot 1999. Voor het grootste deel van het plangebied zijn de bestemmingsplannen gelet op de termijn van 10 jaar aan herziening toe.
Doel van het actualiseringproces is om:
Deze opgave resulteert in voorliggend bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid-Oost'. Dit bestemmingsplan bevat globaal het gehele buitengebied van de gemeente Spijkenisse ten oosten en zuiden van de bebouwde kom en heeft, naast het te ontwikkelen gebied, ook betrekking op de huidige (en deels blijvende) functies in het plangebied.
De maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid-Oost is geregeld door in het kader van het wettelijk vooroverleg het plan voor commentaar toe te zenden aan de verschillende overlegpartners.
Het voorontwerp van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid-Oost' heeft vanaf 24 augustus 2011 tot en met 24 oktober 2011 ter inzage gelegen voor raadpleging door de overlegpartners. Op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient de gemeente bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met betrokken instanties, zoals het waterschap en diensten van Rijk en provincie, die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Binnen deze periode zijn 6 overlegreacties ingediend.
De ontvangen overlegreacties, de huidige situatie op de woningmarkt en de gewenste voortgang van het bestemmingsplan in combinatie met de aanleg van het natuur- en recreatiegebied hebben geleid tot het nadenken over de inhoud van het bestemmingsplan. Na een herbezinning op de ontstane situatie is het bestemmingsplan aangepast. De voornaamste aanpassingen zijn:
Samengevat is het programma in het Ontwerpbestemmingsplan minder groot van omvang en impact dan het programma in het Voorontwerpbestemmingsplan. Hierdoor zijn de effecten op de omgeving kleiner dan in het voorontwerpbestemmingsplan onderzocht.
De bijlagen (Bijlagen 1 t/m 13) gaan uit van de realisatie van de bovengenoemde vervallen ontwikkelingen en beschrijven deze effecten op het plangebied en haar omgeving. Gelet op de gewenste snelheid in het proces zijn deze onderzoeken niet aangepast op de vermindering van het programma. Hier dient bij het lezen van dit bestemmingsplan wel rekening mee te worden gehouden.
De juridische kaders van het bestemmingsplan, gevormd door de regels en de verbeelding zijn uiteraard wel aangepast op hetgeen planologisch mogelijk wordt gemaakt. In de regels en de verbeelding is het Woongebied verwijderd en bestemd als Agrarisch en is het leidingtracé aangepast.
De maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid-Oost wordt geregeld door in het kader van het wettelijk overleg ex artikel 3.8 Wro het ontwerp bestemmingsplan voor een ieder ter inzage te leggen met de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.
Het ontwerp van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuid-Oost' heeft vanaf 29 februari 2012 tot en met 10 april 2012 ter inzage gelegen. Binnen deze termijn van 6 weken zijn tegen het ontwerpbestemmingsplan vier zienswijzen ingediend (zie Bijlage 18).
De ontvangen zienswijzen hebben geleid tot aanvullende onderzoeken (zie Bijlage 15, Bijlage 16 en Bijlage 17) en tekstuele aanpassingen in de toelichting van het bestemmingsplan met name voor de aspecten natuur en water. Op de verbeelding zijn de bouwvlakken van de agrarische percelen en de zorgboerderij aangepast. Daarnaast is de juiste ligging van het aan te leggen buitendijkse fietspad bestemd alsmede het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor 'De Wolvenstee'. De beantwoording van de ontvangen zienswijzen is als bijlage bij het raadsbesluit (zie Vaststellingsbesluit) opgenomen.