Plan: | Polderwetering |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0606.BP0016-0002 |
De groenparagraaf geeft inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van het groen binnen het plangebied. Er wordt ingegaan op de wijze waarop in het bestemmingsplan wordt omgegaan met duurzaam groenbeheer. In deze groenparagraaf worden de aspecten water, natuur en ecologie niet nader uitgewerkt. Deze onderwerpen zullen separaat worden beschreven in respectievelijk de waterparagraaf (paragraaf 4.1) en een flora- en faunaparagraaf (paragraaf 4.3). Als leidraad voor deze groenparagraaf is het groenstructuurplan Schiedam gebruikt.
Langs de Polderwetering, de Poldervaart en de Buitenkerklaan is een lintbebouwing, met cultuurhistorische waarde, ontstaan. Achter deze lintbebouwing vindt men een open weidegebied met plaatselijk een industriële of recreatieve invulling. De belangrijkste groenstructuren worden gevormd door smalle oevers langs het water, bermen, de weidegebieden en enkele ruige en braakliggende percelen.
Het plangebied wordt in het groenstructuurplan indicatief aangeduid als toekomstig bosgebied / boslint. Een duidelijke groene en ecologische structuur is door versnippering moeilijk herkenbaar. De Polderwetering en Poldervaart hebben voor het gebied een belangrijke ecologische en recreatieve functie. De Polderweg is een onderdeel van de Midden-Delfland fietsroute. Deze route loopt bij het opstellen van dit bestemmingsplan dood bij de Poldervaart waardoor omgefietst moet worden. In de toekomst komt hier een brug welke de fietsroute beter aansluit op het fietsroutenetwerk.
Het plangebied kent geen specifieke openbare groengebieden zoals parken, plantsoenen, hofjes en pleinen. Openbaar groen wordt, met uitzondering van bermen, nauwelijks aangetroffen. Het groene karakter wordt sterk bepaald door lintbebouwingen met de daarbij behorende erven en tuinen en de open weidegebieden.
Hier en daar vindt men in het plangebied een enkele boom of knotboom. Vooral langs de Poldervaart vormen de knotbomen een losse structuur. Op enkele locaties worden bijzondere (beschermingswaardige) bomen aangetroffen. De meeste bomen staan op particulier terrein.
Op grond van de Algemene Plaatstelijke Verordening (APV) en het beoordelingsformulier aanvraag kapvergunning moet bepaald worden of een boom bijzondere waarden heeft. Onderscheiden worden: natuurwaarden, landschappelijke waarden, waarden voor het stadsschoon, beeldbepalende waarden, cultuurhistorische waarden en/of waarden voor de leefbaarheid. Aan de hand van deze bepaling kan een kapvergunning worden afgewezen of toegekend.
Bedreigingen
Het bestemmingsplan is voornamelijk conserverend van aard. Binnen het plangebied is weinig ruimte beschikbaar voor grootschalige stedenbouwkundige vernieuwingen. Langs de Polderweg wordt lokaal nieuwe woningbouw toegestaan. Daarnaast worden kleinschalige herinrichtingen en overige ingrepen mogelijk gemaakt. De belangrijkste bedreiging voor het groen wordt gevormd door (kleinschalige) ontwikkelingen langs de Polderweg.
Kansen
Door het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan en de beperkte ruimte valt het groene karakter van het plangebied nauwelijks te beïnvloeden. Kleinschalige ontwikkelingen, herinrichtingen en herprofileringen bieden de mogelijkheid om het versnipperde groen beter herkenbaar te maken. Door groen en natuur doelbewust in te passen in nieuwe ontwikkelingen kan een duidelijke groenstructuur hersteld worden.
Maatregelen
Het plangebied dient te worden beschermd tegen nieuwe grootschalige ontwikkelingen. Bij kleinschalige ontwikkelingen dient het cultuurhistorische en groene karakter van het plangebied te worden gerespecteerd. De binnen het plangebied aanwezige bijzondere bomen dienen te worden beschermd door middel van aanwijzing in een bomenbeleidsplan. Voorafgaand aan kleinschalige ontwikkelingen dient te worden bepaald of monumentale en/of waardevolle bomen aanwezig zijn en welke bescherming deze genieten. Waar mogelijk dient bij (kleinschalige) ontwikkelingen het versnipperde groen omgevormd te worden tot grotere eenheden. Waar mogelijk dient bij ontwikkelingen ruimte te worden gezocht voor extra groen.