direct naar inhoud van Artikel 30 Waarde - Cultuurhistorie
Plan: Scheepvaartkwartier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1032Scheepkwart-oh01

Artikel 30 Waarde - Cultuurhistorie

30.1 Bestemmingsomschrijving

De voor "Waarde - Cultuurhistorie" aangewezen gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor bescherming van het beschermd stadsgezicht Scheepvaartkwartier.

30.2 Bouwregels
30.2.1 Algemeen

In aanvulling op de bouwregels voor de andere aldaar voorkomende bestemmingen, geldt voor de als "Waarde - Cultuurhistorie" bestemde gronden dat gebouwen die ten tijde van de terinzagelegging van het ontwerp van dit bestemmingsplan afgedekt zijn met een kap, bij herbouw afgedekt dienen te worden met een kap in de oorspronkelijke vorm (d.w.z. de kapvorm zoals die was ten tijde van de eerste oplevering van het gebouw).

30.2.2 specifieke bouwregels
  • a. Op de mede voor "Tuin - 1" of "Tuin - 2" bedoelde gronden mogen geen gebouwen worden opgericht.
  • b. Een erfafscheiding als bedoeld in de mede voor "Tuin - 1", "Tuin - 2" of "Verkeer - Erf" bestemde gronden, mag maximaal 2 meter hoog zijn.
30.3 Afwijking bouwregels
30.3.1 Bouwhoogten

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van het bepaalde t.a.v. de in lid 18.2.2, (Verkeer-Erf) genoemde maximaal toegestane goothoogte van 3,5 meter, t.b.v. een maximale goothoogte van 5 meter, indien dit i.v.m de handhaving van de bestaande toestand wenselijk is.

30.3.2 Bebouwingspercentage

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van het bepaalde in artikel 18.1, (Verkeer-Erf) betreffende het toegelaten type bouwwerken, t.b.v. het bouwen van een aanbouw tot maximaal 25% van de grondoppervlakte van het aanliggende hoofdgebouw, mits het maximum Bebouwingspercentage op de verbeelding niet wordt overschreden en de belangen van het beschermd stadsgezicht niet worden geschaad.

30.3.3 Bouwen in Tuin - 1 en Tuin - 2

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van het bepaalde in artikel 30.2.2, sub a (Tuin - 1 en Tuin - 2) ten behoeve van het toestaan van de bouw van gebouwtjes, mits de belangen van het beschermd stadsgezicht niet worden geschaad, en met dien verstande dat is toegestaan:

  • a. in een tuin met een grondoppervlak van maximaal 55m2, een gebouwtje met een grondoppervlak van maximaal 8m2;
  • b. in een tuin met een grondoppervlak tussen 55 - 240m2, een bebouwingspercentage van maximaal 15, doch niet meer dan 12m2 grondoppervlak;
  • c. in een tuin met een grondoppervlak tussen 240m2 - 600m2, een bebouwingspercentage van maximaal 5, doch niet meer dan 18m2 grondoppervlak;
  • d. in een tuin met een grondoppervlak groter dan 600m2, een bebouwingspercentage van maximaal 3 doch niet meer dan 24m2 grondoppervlak.
30.3.4 Bovengronds bouwen

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning voor het bouwen afwijken van het bepaalde in artikel 10.2.1 t.a.v. het ondergronds bouwen van kleine gebouwen voor openbaar nut, binnen de bestemming "Groen", mits voldoende is aangetoond dat ondergrondse realisatie technisch niet mogelijk is of financieel niet haalbaar is en de belangen van het beschermd stadsgezicht niet worden geschaad.

30.3.5 Advies

Alvorens aan de bovengenoemde afwijkingsregels toepassing wordt gegeven, winnen burgemeester en wethouders het schriftelijk advies in van de Commissie voor Welstand en Monumenten.

30.3.6 Terinzagelegging

Een verzoek als bedoeld in lid 30.3.2 wordt alvorens hierop te beslissen voor belanghebbenden gedurende 2 weken ter inzage gelegd.

30.4 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
30.4.1 Verbod

In het belang van het beschermde stadsgezicht, is het verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:

  • a. in tuinen van gebouwen, terrein te verharden (m.u.v. de aanwezige verhardingen ten tijde van de terinzage ligging van dit ontwerpbestemmingsplan) of terrein meer dan 1,50 meter op te hogen of af te graven;
  • b. op de mede voor "Water - 1" en "Water - 2" bestemde gronden waterlopen te dempen of waterlopen om te leggen.
30.4.2 Uitgezonderde werkzaamheden
  • a. normaal onderhoud en beheer;
  • b. werkzaamheden die reeds in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van het plan;
  • c. werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd krachtens een verleende omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden.
30.4.3 Vergunning

Bij hun beslissing omtrent het verlenen van een vergunning betrekken burgemeester en wethouders de belangen van het betrokken beschermd stadsgezicht in hun overwegingen.

30.4.4 Advies

Alvorens vergunning te verlenen winnen burgemeester en wethouders het advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.

30.5 Omgevingsvergunning voor het slopen
30.5.1 Verbod

Op de voor "Waarde - Cultuurhistorie bestemde gronden is het verboden om zonder vergunning van burgemeester en wethouders bouwwerken geheel of gedeeltelijk te slopen.

30.5.2 Uitzondering op verbod

In afwijking van het bepaalde in lid 30.5.1 is geen vergunning vereist ingeval van :

  • a. een aanschrijving van burgemeester en wethouders op grond van de Woningwet (hoofdstuk III);
  • b. bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning voor het bouwen vereist is;
  • c. een vergunning voor het slopen van een bouwwerk vereist is ingevolge een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening en deze vergunning verleend is.
30.5.3 Vergunning

Vergunning wordt verleend indien door het slopen het aanzien en/of de karakteristiek van het beschermd stadsgezicht niet of niet in betekenende mate wordt geschaad.

30.5.4 Advies

Alvorens te beslissen op een aanvraag winnen burgemeester en wethouders het advies in van de commissie voor Welstand en Monumenten.