Plan: | Cornelisland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0597.CORN2012-VG01 |
Aan het Zevenbergsedijkje worden drie nieuwe woningen mogelijk gemaakt, waarvan twee als vervanging van twee al gesloopte bedrijfswoningen bij het tuincentrum. Woningen zijn volgens de Wet geluidhinder (Wgh) geluidsgevoelige functies waarvoor akoestisch onderzoek dient te worden uitgevoerd.
Normstelling
Langs alle wegen bevinden zich ingevolge de Wet geluidhinder geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/h-gebieden. De nieuwe woningen liggen op 500 m afstand van de A15 en 350 m afstand van de A16. Beide autosnelwegen hebben een wettelijke geluidszone van 600 m, waardoor de woningen binnen deze zone liggen en formeel getoetst moeten worden aan de Wgh. Daarnaast liggen de kavels (deels) in de geluidszone van de nieuw te realiseren interne wegen op het bedrijventerrein en binnen de invloedssfeer van het Zevenbergsedijkje.
De voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat deze voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt), maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen), maatregelen aan de geluidsontvanger (bijvoorbeeld geluidsdove gevels) of het vergroten van de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger. Zijn deze maatregelen onvoldoende doeltreffend of ontmoeten deze maatregelen overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, dan kan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ridderkerk een hogere waarde vaststellen. Deze hogere grenswaarde mag, afhankelijk van de situatie, een bepaalde waarde niet te boven gaan (uiterste grenswaarde). Woningen welke liggen binnen de zone van een autosnelweg kennen voor die autosnelwegen een uiterste grenswaarde van 53 dB. Wanneer er sprake is van vervangende nieuwbouw bedraagt de hogere waarde 58 dB.
Uitgangspunten
In onderhavig bestemmingsplan wordt de realisatie van bedrijven en woningen mogelijk gemaakt. De planlocatie is gelegen ten noordwesten van knooppunt Ridderkerk-Noord, waar de A15 en de A16 elkaar kruisen. Vanwege de mogelijkheid die het bestemmingsplan biedt om nieuwe woningen te realiseren, is op grond van de Wet geluidhinder een akoestisch onderzoek noodzakelijk om aan te tonen of voldaan kan worden aan de geluidsnormen. Dit ter bescherming van de toekomstige bewoners tegen geluidshinder.
Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd met behulp van het geluidsmodel van de gemeente Ridderkerk. De berekeningen zijn gebaseerd op het regionale RVMK. De verkeersintensiteiten zijn doorgerekend naar het jaar 2023. De geluidsbelasting is berekend ter plaatse van de woonbestemmingen binnen het plangebied en gebaseerd op geluidscontouren. Daarbij is rekening gehouden met afschermende werking van tussenliggende elementen, zoals de beoogde bedrijfsbebouwing Cornelisland en de bestaande geluidswal aan de westkant van de A16 van 6 m hoog.
Verder ligt de locatie binnen de invloedssfeer van het Zevenbergsedijkje. Deze weg heeft een maximumsnelheid van 30 km/h en is op grond van de Wgh formeel niet gezoneerd. Op grond van jurisprudentie wordt deze weg wel betrokken in het akoestisch onderzoek. Daarnaast liggen de locaties binnen de zone van de interne wegen op het bedrijventerrein. De verkeersintensiteit op deze wegen is ingeschat op 1.000 mvt/etmaal basis van de functie van de weg. Ook is de interne wegenstructuur van Cornelisland meegenomen in de geluidsberekeningen, waarbij uitgegaan is van een verkeersintensiteit van maximaal 2.500 mvt/etmaal.
Resultaten
Rijkswegen
Ten gevolge van de rijkswegen A15 en A16 wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB deels overschreden. Zoals uit figuur 4.3 en 4.4 blijkt, ligt de geluidsbelasting ter plaatse van de nieuwe woning (aangeduid met A in figuur 4.3 en 4.4) in de klasse 48-53 dB ten gevolge van de A15. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt wel overschreden; de uiterste grenswaarde van 53 dB niet. Ten gevolge van de A16 bedraagt de geluidsbelasting <=48 dB, waardoor er geen sprake is van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. Ter plaatse van de nieuw te realiseren woningen, die dienen ter vervanging van bestaande woningen (aangeduid met B in figuur 4.3 en 4.4), ligt de geluidsbelasting ten gevolge van de A15 in de klasse <= 48 dB en ten gevolge van de A16 in de klasse 53-58 dB. De voorkeursgrenswaarde wordt overschreden, de uiterste grenswaarde van 58 dB niet.
Figuur 4.3 Geluidscontouren A15
Figuur 4.4 Geluidscontouren A16
Overige wegen
Uit de berekeningen blijkt, dat de geluidscontouren van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB ten gevolge van het Zevenbergsedijkje en de nieuw aan te leggen interne wegen wel (deels) over het plangebied vallen, maar niet over de kavels waarop woningbouw mogelijk is, zie Bijlage 5. Deze wegen leveren derhalve geen belemmeringen op voor de planontwikkeling.
Maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting
De geluidsbelasting aan de gevel van de woningen kan worden gereduceerd door maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. Er is een aantal maatregelen aan de bron denkbaar. De eerste mogelijkheid is het beperken van de verkeersomvang, de snelheid of wijziging van de samenstelling van het verkeer. Deze maatregelen zijn alleen mogelijk als de functie van de weg wordt gewijzigd. Dit stuit op overwegende bezwaren van verkeers- en vervoerskundige aard. De A15 en A16 behoren tot de internationale hoofdverkeersstructuur. Deze functie dient behouden te blijven.
Een andere maatregel aan de bron is het toepassen van een geluidsreducerende wegdekverharding bijvoorbeeld het asfalteren van de A15 en A16 met een sterker geluidsreducerend wegdektype, zoals 2L ZOAB. Gezien de relatief beperkte ontwikkeling stuit dit op overwegende bezwaren van financiële aard.
Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidsafschermende voorzieningen (scherm of wal) zijn deels aanwezig. Het toepassen van nieuwe schermen stuit op overwegende bezwaren van financiële aard. Verder kan de afstand van de ontwikkeling tot de geluidsbron niet zodanig vergroot worden, dat er sprake is van een significant lager geluidsniveau. Het bouwplan is dan niet meer inpasbaar.
Cumulatie
Over cumulatie kan het volgende worden gezegd. In de Wgh is aangegeven dat bij de besluitvorming rond hogere grenswaarden ook cumulatie in acht dient te worden genomen. Om die reden is de cumulatie van de geluidsbelasting als gevolg van de A15 en de A16 gecumuleerd inzichtelijk gemaakt. In figuur 4.5 zijn de resultaten hiervan opgenomen. Uit figuur 4.5 blijkt dat de gecumuleerde geluidsbelasting ter plaatse van de woningen hoger ligt dan van de afzonderlijke autosnelwegen, maar niet hoger zal liggen dan de eerdergenoemde uiterste grenswaarden van 53 respectievelijk 58 dB.
Figuur 4.5 Gecumuleerde geluidsbelasting
Geconcludeerd kan worden dat de gecumuleerde geluidsbelasting nergens leidt tot een onaanvaardbare toename of een onaanvaardbaar hoge geluidsbelasting. Derhalve kan worden gesteld dat de gecumuleerde geluidsbelasting het verlenen van hogere grenswaarden niet in de weg staat.
Gezien het bovenstaande kan worden gesteld dat het akoestisch klimaat aanvaardbaar is.
Conclusie
Ten gevolge van de rijkswegen A15 en A16 is er sprake van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De uiterste grenswaarde van 58 dB, zoals die geldt voor vervangende nieuwbouw en 53 dB voor nieuwe woningbouw binnen de zone van de autosnelweg, wordt niet overschreden. Er dient een besluit hogere waarden te worden vastgesteld voor 53 dB ten gevolge van de A15 en 58 dB ten gevolge van de A16, zie tabel 4.1. Het besluit hogere waarden is opgenomen in Bijlage 8.
Tabel 4.1 Hogere waarde
hogere waarde | aantal woningen | geluidsbron |
53 dB | 1 nieuwe woning | A15 |
58 dB | 2 vervangende woningen | A16 |
totaal | 3 |
De overige wegen vormen geen belemmering voor de nieuwe en vervangende woningen. De contouren van deze wegen zijn opgenomen in Bijlage 5.