direct naar inhoud van 4.1 Landgoed het Huys ten Donck
Plan: Donckse Velden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPSLIK2010DoncVeld-OH01

4.1 Landgoed het Huys ten Donck

Centraal in het plangebied ligt de buitenplaats Huys ten Donck. Tussen het gelijknamige landhuis en het in landschapsstijl aangelegde park bestaat een sterke visuele en functionele relatie. Het Huys ten Donck dateert van uit 1746. Het huis is gebouwd ter plaatse van een uit de 15e eeuw daterend kasteel. Dit kasteel werd in 1616 vervangen door een landhuis dat nadien plaats heeft gemaakt voor het huidige pand. Huys ten Donck is een monumentaal bakstenen landhuis met aan voor- en achterzijde risalerende middenpartijen en aan de achterzijde bovendien uitspringende hoekpaviljoens. Het gebouwencomplex is een rijksmonument. Een meer gedetailleerde beschrijving is opgenomen in Bijlage 1.

Het park van het Huys ten Donck bestaat uit een dicht beboste randzone die een aantal open gazons en weiden omsluit. De beboste randzone kenmerkt zich door een grote diversiteit in boomsoorten, zoals eiken, beuken, kastanjes, linden, essen en esdoorns. De vele hoge en deels oude bomen vormen mede door de afwisselende samenstelling een belangrijk herkenningspunt vanaf de dijk. De gronden van het landgoed liggen niet alleen binnendijks maar strekken zich ook uit tot over de dijk; het merendeel van de gronden ligt echter binnendijks, ten zuiden van de Benedenrijweg. Het groene dijktalud vormt een sterke ruimtelijke begrenzing van het aan de zuidzijde gelegen deel van het landgoed (de buitenplaats). De ontwikkeling van het landgoed is ook beschreven in paragraaf 5.4 en Bijlage 1.

Op het terrein van het Huys ten Donck bevinden zich nog enkele bijgebouwen uit de 19e eeuw, zoals een koetshuis en woningen met een wagenschuur. Langs de Donckselaan staan nog enkele oorspronkelijk bij het Huys ten Donck behorende arbeiders-/dienstwoningen uit het begin van de 19e eeuw.

Het park is een beschermd natuurgebied. Delen van het park zijn - onder voorwaarden - opengesteld voor het publiek. Het park bij het Huys ten Donck vormt daarmee één van de belangrijkste groenelementen van Ridderkerk en is door haar ligging van groot belang voor de kernen Bolnes en Slikkerveer (maar is wel privé-eigendom). De groene structuur van het park zet zich zuidwaarts door over de Kievitsweg en de Rotterdamseweg naar de sport- en recreatiegebieden bij de Sportlaan, Populierenlaan en Kruisweg (Ridderkerk-West). Oostwaarts zet de groene structuur zich nog enigszins door langs de Randweg naar een kleinschalig groengebied bij de Kievitsweg en Reijerweg. Hier bevindt zich de uit 1829 daterende grafkelder met gedenknaald van de familie Groeninx van Zoelen, de eigenaren van het Huys ten Donck.