direct naar inhoud van 3.4 Toepassing SER-ladder woningbouw
Plan: Uitbreiding Zuid-Beijerland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0588.BPZBB13-VG01

3.4 Toepassing SER-ladder woningbouw

De provincie Zuid-Holland wil de kwaliteit van de woonomgeving en het woonmilieu waarborgen, daarom moet bij bestemmingsplannen die voorzien in de bouw van nieuwe woningen een zorgvuldige afweging worden gemaakt volgens de zogenaamde SER-ladder (artikel 6 van de provinciale Ruimtelijke Verordening).

Afweging

De afweging verloopt volgens drie stappen (stap 1: behoefte en stap 2 & 3: locatieafweging):

  • 1. Regionale vraag: De nieuwe ontwikkeling moet aantoonbaar voorzien in een regionale of intergemeentelijke vraag. De behoefte aan nieuwe woningen moet blijken uit een actuele regionale woonvisie.
  • 2. Mogelijkheden bestaand gebied: Er moet worden gekeken of de woningbouwopgave binnen het bestaand stads- en dorpsgebied 2010 kan worden gerealiseerd, door middel van transformatie of herstructurering van locaties en/of gebouwen.
  • 3. Locatiekeuze en inpassing: Indien het transformeren of herstructureren geen of onvoldoende soelaas biedt, wordt de woningbouwopgave direct aansluitend aan het bestaand stads- en dorpsgebied 2010 – binnen de rode contour – gerealiseerd. Voor deze locaties geldt dat ze goed (reeds) ontsloten moeten zijn, waarbij gebruik kan worden gemaakt van verschillende middelen van vervoer. Daarbij dient de uitbreiding zorg te dragen voor een zorgvuldige locatiekeuze en inpassing.

Toepassing

Trede 1: Regionale vraag

De inzet van de provincie is dat regionale woonvisies een minimale looptijd van 10 jaar hebben en eens in de vijf jaar worden geactualiseerd. De woonvisie van het samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard is in maart 2010 vastgesteld en voldoet in beginsel aan dit criterium. Uit deze woonvisie blijkt de totale woningcapaciteit per gemeente. Voor de gemeente Korendijk is de totale capaciteit van 545 woningen voorzien. Deze capaciteit wordt vervolgens uitgesplitst in 65 woningen voor inbreiding en afronding binnen bestaande contouren en 480 woningen binnen de nieuwe contouren. Deze capaciteit is berekend door de totaal benodigde woningen voor de regio de Hoekse Waard (3.250 woningen) op grond van migratiesaldo 0 te verdelen over de gemeentes naar rato van het inwonerstal. Voorts is er rekening gehouden met een marge van 30% vanwege planuitval, flexibiliteit en dergelijke.

In het kader van een herijking van het regionaal woningbouwprogramma, de actualisering van de regionale woonvisie en goed risicomanagement zijn alle plannen in de regio die in uitvoering of voorbereiding zijn beoordeeld op risico's. De vier uitbreidingsplannen van de kernen in Korendijk zijn beoordeeld als kansrijke plannen die goed aansluiten bij de actuele markt. Belangrijke overweging daarbij is de opname van een evenwichtige mix van koop en huur, betaalbaar, middelduur en duur in de verschillende plannen. De woonkwaliteiten in de plannen sluiten goed aan bij de conclusies van de regionaal vastgestelde Woonmonitor Hoeksche Waard 2011, die de basis vormt voor de geplande actualisering van de regionale woonvisie.

Het woningbouwprogramma voor de uitbreiding van Zuid-Beijerland is voorgelegd aan het samenwerkingsorgaan Hoekse Waard. In afwachting van de formele bestuurlijke reactie zijn de ambtelijk gemaakte opmerkingen zoveel mogelijk verwerkt. De woningaantallen van de gemeente Korendijk sluiten aan bij de WBR-prognose (woonbehoefteraming) van de provincie.

Trede 2: Mogelijkheden bestaand gebied

Binnen de gemeente Korendijk worden in reeds gebouwde, in aanbouw zijnde en in planning zijnde bouwprojecten binnen de bestaande kernen 245 (45%) nieuwe woningen gerealiseerd.

In de regionale woonvisie werd uitgegaan van een capaciteit van 65 woningen voor inbreidingsplannen. Met 245 woningen ten gunste inbreidingsplannen zijn de mogelijkheden voor herstructurering, transformatie of verdichting binnen de kernen dan ook ten volle benut. Ter volledigheid moet melding worden gemaakt van 4 woningen die per saldo zullen verdwijnen uit het buitengebied.

Tabel 3.2 Inbreiding kernen Korendijk (per 1 januari 2012)

  reeds gebouwd   in aanbouw   in planning   totaal  
Goudswaard   2   21   22   45  
Nieuw-Beijerland   74   0   1   75  
Piershil   21   12   44   77  
Zuid-Beijerland   14   12   15   41  
Totaal   111   45   122   238  

Voor de kern Zuid-Beijerland bevatten de inbreidingplannen in totaal 41 woningen, waarvan 26 woningen in aanbouw of gerealiseerd zijn en nog 15 gepland zijn. De 15 geplande woningen zijn gereserveerd ter vervanging van bestaande bebouwing. Binnen de kern Zuid-Beijerland zijn geen mogelijkheden meer om verder in te breiden. Bij het opstellen van de provinciale structuurvisie was al bekend dat de inbreidingscapaciteit van de kernen onvoldoende ruimte biedt om de totale woningbouwbehoefte te realiseren. De rode bebouwingscontour van Zuid-Beijerland is daarom aan de oostzijde verruimd.

Trede 3: Locatiekeuze en inpassing

Voor de kern Zuid-Beijerland als ook voor de andere kernen binnen de gemeente Korendijk geldt dat transformeren of herstructureren binnen bestaand stedelijk gebied onvoldoende soelaas biedt om aan de woonbehoefte te voorzien. De gemeente voorziet dan ook in de uitbreiding van vier van zijn kernen, te weten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. De uitbreiding bestaat in totaal (voor de vier kernen samen) uit 304 woningen. Aan de hand van de onderzoeksgegevens uit de database van USP (woningbehoefteonderzoek) is het woningbouwprogramma verder verfijnd per uitbreiding. De verdeling voor de uitbreiding van de kernen van de gemeente Korendijk is als volgt verdeeld:

Tabel 3.3 Uitbreiding kernen Korendijk

Goudswaard   46  
Nieuw-Beijerland   124  
Piershil   60  
Zuid-Beijerland   74  
Totaal   304  

De uitbreiding met 74 woningen is voor Zuid-Beijerland voorzien aan de oostzijde, binnen de zogenaamde rode contour. Voor de uitbreiding zijn de 74 woningen verder onderverdeeld in een aantal woningbouwcategorieën (zie paragraaf 3.3) op basis van het woonbehoefteonderzoek, de ambtelijke reacties vanuit de regio, van externe deskundigen en van de inwoners.

De uitbreidingslocatie wordt direct aangesloten op de bestaande kern door ontsluiting op de bestaande wegen de Noord-Achterweg en de Marijkelaan. Er is dan ook sprake van een goede ontsluiting via de weg. Bovendien ligt de halte van het openbaar vervoer op korte afstand (zie paragraaf 3.5). De uitbreiding ligt strategisch ten opzichte van de aanwezige voorzieningen. Een uitbreiding aan west- (moeilijk te ontsluiten), noord- (geïsoleerde ligging ten opzicht van bestaande woonbebouwing) en zuidkant (onwenselijk vanwege ontsluiting via bestaande dorp) van Zuid-Beijerland is niet gewenst. Aan de landschappelijke inpassing van de oostelijke uitbreiding van Zuid-Beijerland is veel aandacht besteed (zie paragraaf 3.2). Uit onderhavig bestemmingsplan blijkt dat wordt voldaan aan een goede ruimtelijke ordening.

Conclusie

Hierboven zijn de treden van de SER-ladder woningbouw doorlopen. Hierin wordt onderbouwd dat er 74 woningen kunnen worden gerealiseerd in een uitbreiding aan de oostzijde van Zuid-Beijerland.