direct naar inhoud van 4.3 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Julianastraat Puttershoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0585.BPPTHjulianastraat-VG01

4.3 Bedrijven en milieuzonering

Beleid en normstelling

Bij de ontwikkeling van woningen dient rekening te worden gehouden met eventuele milieuhinder als gevolg van (bedrijfs)activiteiten. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van de woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen milieugevoelige en milieuhinderlijke functies wordt milieuzonering toegepast. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). In deze publicatie is een lijst opgenomen waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. Voor elke bedrijfsactiviteit is de maximale richtafstand ten opzichte van milieugevoelige functies aangegeven op grond waarvan de categorie-indeling heeft plaatsgevonden. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'. Voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd. Milieuzonering beperkt zich tot de milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

Onderzoek

Het plangebied is gelegen in de kern Puttershoek en wordt aan de oostzijde en zuidzijde omgeven door woongebied. Het plangebied grenst aan de westzijde aan het winkelgebied van de kern Puttershoek. Ten opzichte van detailhandel wordt geen richtafstand aangehouden, de menging van deze functie met wonen is gewenst.

Aan de noordzijde van het plangebied komt op grond van het vigerend bestemmingsplan Puttershoek de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' en de bestemming 'Detailhandel in volumineuze goederen' voor. Deze bestemmingen maken deel uit van de dijkzone waar een menging van woonfuncties met bedrijven/detailhandel voorkomt. Ter plaatse van de bedrijfsbestemming zijn bedrijfsactiviteiten tot en met categorie 2 algemeen toelaatbaar. Voor categorie 2-bedrijfsactiviteiten geldt een richtafstand van 30 m tot woningen in een rustige woonwijk, voor de detailhandel geldt een richtafstand van 10 m.

De beoogde woningen aan de Wilhelminastraat en de Eendrachtsweg zijn in lijn met de bestaande bebouwing gelegen zodat de beoogde woningen niet op kortere afstand van de bedrijfsbestemming liggen dan de bestaande bebouwing langs deze wegen. Voor de beoogde woningen ten noorden van den Julianastraat geldt dat deze wel deels op kortere afstand van de noordelijk gelegen detailhandelsbestemming en bedrijfsbestemming zijn gelegen dan de woningen in de huidige situatie. Voor de ontwikkeling van de woningen is, gelet op het aspect bedrijven en milieuzonering, het volgende van belang:

  • het plangebied wordt getypeerd als een rustige woonwijk
  • In de huidige situatie grenst het perceel met de woonbestemming ten noorden van de Julianastraat, waar herontwikkeling plaatsvindt, reeds aan de bedrijfsbestemming en de detailhandelsbestemming. Planologisch gezien worden de bedrijfsactiviteiten op de percelen met de bedrijfsbestemming en de detailhandelsactiviteiten daarom niet verder beperkt door de uitvoering van het bestemmingsplan. Er vindt met de uitvoering van het bestemmingsplan namelijk geen functiewijziging plaats.
  • Er wordt zowel in de huidige situatie als in de situatie na uitvoering van het bestemmingsplan niet voldaan aan de richtafstanden die moeten worden aangehouden tot een rustige woonwijk (VNG publicatie bedrijven en milieuzonering). Het aanhouden van deze richtafstanden bij herontwikkeling is niet wenselijk vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

Het feit dat in de huidige situatie en toekomstige situatie niet aan de richtafstand wordt voldaan vormt geen belemmering voor de (toekomstige bedrijfsvoering) en leidt niet tot onaanvaardbare ook niet nodig vanuit milieuhygiënisch oogpunt:

  • In de huidige bedrijfsvoering moet reeds met de bestaande woningen rekening worden gehouden. Op de aangrenzende delen van de percelen met een detailhandelsbestemming en bedrijfsbestemming vinden in de huidige situatie geen activiteiten plaats. Het aangrenzende deel van het perceel met de detailhandelsbestemming ligt braak en op het perceel met de bedrijfsbestemming zijn de bedrijfsactiviteiten van de autogarage gestaakt. Er is daarom geen sprake van belemmering van een winkel of bedrijf als gevolg van de bestaande woningen.
  • De aanwezige bedrijven worden niet in hun toekomstige bedrijfsvoering belemmerd. Voor detailhandelsactiviteiten geldt dat de milieueffecten dermate laag zijn dat er geen sprake is van een beperking van de ontwikkelingsmogelijkheden op het terrein. Het terrein wordt niet aan de zijde van het plangebied ontsloten zodat er ook geen hinder van verkeer van en naar de winkel kan ontstaan. De mogelijke beperkingen voor het perceel met de bedrijfsbestemming zijn niet te onderbouwen omdat er in de huidige situatie geen bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Er kan daarom geen specifiek onderzoek worden verricht. Voor elke nieuwe categorie 2 bedrijfsactiviteit geldt dat deze reeds te maken heeft met de bestaande woningen ten westen van Wilhelminastraat. De extra beperking in de mogelijkheden als gevolg van de kortere afstand tot de beoogde woningen ten noorden van de Julianastraat (van circa 30 m in de huidige situatie naar circa 5 m in de toekomstige situatie) zal daarom van beperkte invloed zijn op de bedrijfsvoering.
  • Ter plaatse van de beoogde woningen is geen kans op onaanvaardbare milieuhinder. Detailhandelsactiviteiten en bedrijfsactiviteiten uit categorie 2 zorgen voor relatief weinig milieubelasting in de omgeving. Nadere afstemming met de omgeving vindt plaats in het milieuspoor.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het aspect bedrijven en milieuhinder de uitvoering van het plan niet in de weg staat. Bedrijven ten noorden van het plangebied worden niet verder in hun bedrijfsvoering beperkt en ter plaatse van de beoogde woningen is sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.