Plan: | Offem-Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0575.BPOffemZuid-VA01 |
Het betreft de begripsbepalingen (artikel 1), waarin de in het plan voorkomende begrippen, voor zover nodig, worden gedefinieerd. In artikel 2 'wijze van meten' wordt aangegeven hoe de voorgeschreven maatvoering (zoals goothoogte, bouwhoogte, inhoud en oppervlakte) in het plan gemeten moet worden. Een aantal bepalingen in artikel 1 en 2 zijn voorgeschreven door de wetgever.
Enkelbestemmingen
Bedrijf
Langs de Herenweg bevinden zich enkele bestaande bedrijfspercelen. Enkele van deze bedrijfspercelen zijn nog in gebruik door kleinschalige bedrijven, andere percelen worden op dit moment niet gebruikt voor bedrijfsdoeleinden. De bedrijfspercelen hebben in dit bestemmingsplan de bestemming "Bedrijf" gekregen.
Binnen de bedrijfsbestemming zijn bedrijven toegestaan die zijn aangewezen als categorie 1 of 2 in de Staat van Bedrijfsactiviteiten, zoals in de regels van dit plan is opgenomen. Op deze gronden mogen bedrijfsgebouwen en andere bouwwerken binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken worden gebouwd. Het schildersbedrijf valt niet binnen de bedrijfscategorieën 1 en 2. Daarom is voor dit bedrijf een specifieke functieaanduiding opgenomen.
Bij de bedrijfspercelen is door middel van de aanduiding 'bedrijfswoning' de mogelijkheid opgenomen voor een bedrijfswoning.
Gemengd
Het perceel aan de Herenweg 49 heeft de bestemming "Gemengd" gekregen. In het verleden was op dit perceel een kantoor gevestigd. Met het opnemen van de gemengde bestemming is het nu ook mogelijk om hier een woon- of dienstverlenende functie te vestigen. De bebouwing op dit perceel mag alleen binnen het bouwvlak zoals weergegeven op de verbeelding worden gebouwd. Daarnaast mag de bebouwing niet hoger zijn dan de aangegeven maximale goot- en bouwhoogte.
Natuur
De gronden in het oostelijke deel van het plangebied hebben de bestemming "Natuur" gekregen. De natuurbestemming sluit het best aan bij de aanwijzing van dit gebied als ecologische verbindingszone. Binnen de natuurbestemming wordt namelijk ingezet op het behoud en herstel van de natuurwetenschappelijke, ecologische en waterhuishoudkundige waarden, zoals bossen, andere houtopstanden, boomgroepen, graslanden, waterlopen en paden. Het bestemmingsplan staat in dit gebied geen functies toe die de (natuur)waarden van dit gebied aantasten.
Daarnaast vormt deze strook een buffer tussen de nieuw te realiseren woningen en de reeds aanwezige provinciale weg N206. Door de strook een natuurlijke invulling te geven worden de verkeersfunctie (N206) en de woonfunctie in Offem-Zuid ruimtelijk van elkaar gescheiden. Bovendien zorgt het invullen van deze strook op een natuurlijke wijze voor een geleidelijke overgang van het stedelijk gebied naar het landelijke gebied van Noordwijk.
Binnen de natuurbestemming is een aanduiding opgenomen waarmee het gebruik van de gronden ten behoeve van de woonschepen is toegestaan.
Alleen bouwwerken ten dienste van de bestemming van deze gronden zijn toegestaan. Voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden is een omgevingsvergunningstelsel van toepassing.
Tuin
Deze gronden zijn bestemd voor voortuinen. Het betreft de tuinen bij de bestaande woningen langs de Hogeweg en Herenweg. Alleen bestaande gebouwen en overkappingen zijn toegestaan en andere bouwwerken zoals erf- of perceelsafscheidingen en tuinmeubilair.
Indien op gronden bestemd voor wonen, grenzend aan de tuinbestemming, een garage aanwezig is, dan is het toegestaan om in de tuinbestemming te parkeren.
In afwijking van de bouwregels kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen van gebouwen aan een woning of een ander gebouw. Het betreft bijvoorbeeld de bouw van erkers, bergingen en ingangspartijen.
Verkeer
De bestaande (openbare) wegen in het plangebied zijn bestemd als "Verkeer". Het gaat hierbij om de provinciale weg N206, Beeklaan, Herenweg en Hogeweg. De Achterweg heeft geen verkeersbestemming gekregen, omdat dit in het geldende bestemmingsplan ook niet het geval is.
Naast de verkeersfunctie zijn binnen de verkeersbestemming ook fiets- en voetpaden, groen- en parkeervoorzieningen, speelvoorzieningen, waterpartijen en de bijbehorende voorzieningen, zoals nutsvoorzieningen toegestaan. Eén van de nutsvoorzieningen die binnen de verkeersbestemming is gerealiseerd betreft een bergbezinkbassin. Vanwege de aanzienlijke omvang van het bergbezinkbassin is hiervoor in de regels een aparte aanduiding opgenomen.
Toegestane bouwwerken zijn ondergeschikte gebouwen, bruggen, viaducten en duikers en andere bouwwerken zoals lichtmasten en straatmeubilair. Voor de bouwwerken is een maximale bouwhoogte opgenomen in de regels.
Water
De Woensdagsche Watering, voorzover deze in het plangebied ligt, is bestemd als 'Water'. Deze gronden zijn bedoeld voor watergangen, -partijen en oeverstroken, waterhuishouding, extensieve openluchtrecreatie en de bijbehorende voorzieningen. De locatie waar woonschepen zijn toegestaan is aangegeven met de aanduiding 'woonschepenligplaats'.
Uitsluitend andere bouwwerken voor deze bestemming zijn toegestaan, zoals duikers, bruggen en beschoeiingen.
Wonen
De bestaande woningen langs de Herenweg en Hogeweg hebben de bestemming "Wonen" gekregen. Deze gronden zijn bestemd voor wonen, beroep aan huis en tuinen en erven. Binnen de woonbestemmingen zijn bouwvlakken opgenomen, waarbinnen het bebouwingspercentage 100% bedraagt. Op de verbeelding is aangegeven wat de maximale goot- en bouwhoogte is van de woningen. Aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen mogen ook buiten de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken worden gebouwd.
De oppervlakte van beroep en bedrijf aan huis mag niet meer bedragen dan 33% van de totale brutovloeroppervlakte van de betreffende woning en de aan- of uitbouwen en bijgebouwen, tot een maximum van 50 m2. Horeca, detailhandel of groothandel en bedrijven die zijn aangeduid als categorie 1 of 2 (met uitzondering van bed & breakfast en gastouderopvang) op de in de regels opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan. Ook is het gebruik van lichtreclame niet toegestaan.
Het wonen in vrijstaande bijgebouwen is niet toegestaan en is daarom aangemerkt als een gebruik in strijd met het bestemmingsplan.
Uit te werken bestemmingen
Woongebied - Uit te werken
Het grootste gedeelte van het plangebied heeft de uit te werken bestemming "Woongebied - Uit te werken" gekregen. De gronden met deze bestemming zijn in hoofdzaak bestemd voor woningbouw, woonzorgvoorziening, infrastructuur, openbaar gebied en overige ondergeschikte voorzieningen. Echter zijn ook medische voorzieningen als tandartsen, fysiotherapiepraktijken en artsen in deze uit te werken bestemming toegestaan. De uit te werken bestemming is nog niet voldoende gedetailleerd om bouwplannen te verlenen. Voor het uit te werken woongebied geldt dan ook een uitwerkingsverplichting. Bij de uitwerking van het gebied, dat overigens in meerdere fasen kan worden uitgevoerd, gelden de uitwerkingsregels zoals deze in de bestemming zijn opgenomen. De onderwerpen die juridisch in de regels zijn vastgelegd zijn onder andere:
Tevens zijn bepalingen opgenomen waarmee voorkomen wordt dat woningbouw zonder meer plaats kan vinden binnen de risicocontour van de gasleiding (paragraaf 4.6) en de geurhindercontour van het bedrijf Gebr. Van der Putten (paragraaf 4.5.3). Indien er maatregelen worden getroffen kan de ligging van beide hindercontouren worden gewijzigd waardoor een groter gebied beschikbaar wordt voor woningbouw. In het bestemmingsplan zijn voor de verlegging van de hindercontouren in de algemene wijzigingsregels wijzigingsbevoegdheden opgenomen.
Na de uitwerking van een gebied wijzigt de globale uit te werken woonbestemming in de gedetailleerde enkelbestemmingen. Het uitwerkingsplan vormt dan ook geen nieuw bestemmingsplan, maar wordt onderdeel van dit bestemmingsplan. Het uitwerkingsplan wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Bij de vaststelling van het uitwerkingsplan is de procedure conform artikel 3.6 van de Algemene Wet Bestuursrecht van toepassing.
Dubbelbestemmingen
Leiding - Gas
Voor de gasleiding van 6 inch en 40 bar met het kenmerk W-535-03-KR-003 langs de Beeklaan is de dubbelbestemming "Leiding - Gas" opgenomen. Binnen deze dubbelbestemming (aan weerszijden van de op de verbeelding aangegeven hartlijn van de aardgastransportleiding) zijn bouwwerken uit de onderliggende bestemming uitsluitend toegestaan indien de belangen in verband met de aardgastransportleiding zich hier niet tegen verzetten. Burgemeester en wethouders winnen hierover tevoren advies in bij de leidingbeheerder (de Gasunie).
Voor de overige werken en werkzaamheden, zoals het verrichten van graafwerkzaamheden (anders dan normaal spit- en ploegwerk), het aanbrengen van gesloten verhardingen en het indrijven van voorwerpen in de bodem is de verplichting voor een omgevingsvergunning opgenomen.
Waarde - Archeologie 2
Gronden met deze dubbelbestemming zijn naast de ter plaatse aanwezige hoofdbestemming ook bestemd voor de bescherming van aanwezige of te verwachten archeologische waarden.
Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden is onder andere nodig wanneer het werkzaamheden betreft die dieper gaan dan 50 cm onder het maaiveld en tevens een oppervlakte hebben van 100 m2 of meer. De gemeente is het bevoegd gezag. Werkzaamheden in het kader van normaal beheer en onderhoud zijn wel toegestaan.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de dubbelbestemming van het plan te wijzigen, verschuiven, vergroten of verkleinen of te verwijderen, voor zover de aanwezigheid of afwezigheid van archeologische waarden daartoe aanleiding geeft.
Anti-dubbeltelbepaling
Het artikel "Antidubbeltelbepaling" bevat bepalingen om te voorkomen dat met het bestemmingsplan strijdige situaties ontstaan of worden vergroot.
Algemene bouwregels
In de algemene bouwregels staan bepalingen die gelden voor het bouwen binnen alle bestemmingen in dit bestemmingsplan. In de algemene bouwregels is onder andere geregeld dat ondergeschikte bouwdelen zoals, plinten, gevelversieringen en overstekende daken buiten beschouwing worden gelaten indien de overschrijding van de bouwgrens niet meer dan 1,5 meter bedraagt. Daarnaast is ook bepaling opgenomen hoe omgegaan wordt met de maatvoeringen van bestaande bouwwerken.
Algemene gebruiksregels
Deze gebruiksregel regelt het verbod om gronden te bebouwen of te gebruiken in strijd met de bestemming. Het gaat daarbij onder andere om het gebruik van gronden en bouwwerken als of ten behoeve van een seksinrichting of bedrijfsmatige vuurwerkopslag.
Algemene afwijkingsregels
In de algemene afwijkingsregels is geregeld dat burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan kunnen verlenen voor onder andere het afwijken van maten en percentages tot maximaal 10%, ten behoeve van het bouwen van bouwwerken, niet bestemd voor bewoning, van maximaal 30 m2 of voor het oprichten van antennemasten met een hoogte van maximaal 20 m.
Algemene wijzigingsregels
Met de algemene wijzigingsregels kunnen burgemeester en wethouders de ligging van grenzen van bestemmings- en bouwvlakken en aanduidingen wijzigen. De geldende oppervlakte mag met niet meer dan 10% worden vergroot of verkleind en grenzen mogen met niet meer dan 10 m worden verschoven.
Ook zijn door burgemeester en wethouders bevoegd de in de regels opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten te wijzigen. Tevens staan hier de bepalingen voor wijziging van de geurzone van het bedrijf Gebr. Van der Putten en de veiligheidszone als gevolg van de ligging nabij de gasleiding.
Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk
zijnde, of van werkzaamheden
In dit artikel is een omgevingsvergunningstelsel (aanlegvergunning) opgenomen voor gronden met de bestemmingen Agrarisch, Agrarisch met waarden en Bos. In dit stelsel is per bestemming aangegeven voor welke werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig is. Zo is het planten of juist kappen van bomen niet zomaar overal toegestaan. Ook mogen niet overal zonder meer graafwerkzaamheden plaatsvinden. Werken en werkzaamheden in het kader van het normale beheer en onderhoud zijn wel toegestaan.
Overgangsregels
Het overgangsrecht dient om bouwwerken en gebruiksvormen, die in het verleden legaal zijn gerealiseerd maar nu afwijken van het nieuwe plan, (voorlopig) gehandhaafd respectievelijk voortgezet mogen worden. Zolang voldaan wordt aan de overgangsregels, worden deze bouwwerken en gebruiksvormen gedoogd.
De formulering van de overgangsregels is letterlijk zo voorgeschreven door het Bro (Besluit ruimtelijke ordening).
Slotregel
In de slotregel is de officiële naam van het bestemmingsplan aangegeven.