direct naar inhoud van 5.2 Planvorm
Plan: Offem-Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.BPOffemZuid-VA01

5.2 Planvorm

Het bestemmingsplan is opgezet als, bedoeld in artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Verlening van een 'omgevingsvergunning voor het bouwen' is voor de opgenomen enkelbestemmingen mogelijk als aan de daarbij horende regels wordt voldaan. Voor de uit te werken woonbestemming dient eerst een uitwerkingsplan opgesteld te worden voordat een omgevingsvergunning voor het bouwen kan worden verleend.

De ruimtelijke indeling van het gebied, alsmede de bestemmingen en maatvoeringen zijn op de verbeelding en in de regels vastgelegd.

Regels
Aangezien het bestemmingsplan betrekking heeft op een groot ontwikkelingsgebied is het wenselijk dat het bestemmingsplan voor dit gebied de mogelijkheid biedt om in te spelen op redelijke en acceptabele veranderingswensen. Door voor het ontwikkelingsgebied een uit te werken bestemming op te nemen behoudt het plan voldoende flexibiliteit om in te spelen op de laatste ontwikkelingen.

Met betrekking tot de bestaande woningen/functies zijn in het bestemmingsplan eveneens flexibiliteitsbepalingen opgenomen. De zogenaamde flexibiliteitsbepalingen bieden mogelijkheden voor bewoners om de bestaande woningen uit te breiden of te gebruiken voor andere functies.

De regels zijn als volgt gestructureerd:

  • hoofdstuk 1 van de regels geeft de algemene bepalingen weer. Het betreft de begripsbepalingen (artikel 1), waarin de in het plan voorkomende begrippen, voor zover nodig, worden gedefinieerd. In artikel 2 'wijze van meten' wordt aangegeven hoe de voorgeschreven maatvoering (zoals goothoogte, bouwhoogte, inhoud en oppervlakte) in het plan gemeten moet worden.
  • in hoofdstuk 2 zijn de in het plan voorkomende bestemmingen geregeld. In ieder artikel is per bestemming bepaald welk gebruik van de gronden is toegestaan en welke bebouwingsregels er gelden. Tevens zijn waar gewenst flexibiliteitsbepalingen opgenomen. Uitgangspunt daarbij is geweest om tenminste de bestaande planologische situatie te bestemmen;
  • in hoofdstuk 3 staan algemene bepalingen die, in aanvulling op de bestemmingsbepalingen in hoofdstuk 2, in principe voor het hele plangebied gelden. Hierbij kan worden gedacht aan de algemene 'afwijkingsregels' (per 1 oktober 2010 nieuwe terminologie ingevolge Wabo; was: 'ontheffingsregels'), die het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid geeft om op ondergeschikte punten van de regels in hoofdstuk 2 af te wijken;
  • hoofdstuk 4 van de regels heeft betrekking op het overgangsrecht en de slotbepaling.


De omschrijving van een aantal (kern)begrippen en meetwijzen en de naamgeving van bepaalde onderdelen van de regels is overigens letterlijk voorgeschreven in de Standaard Vergelijkbare bestemmingsplannen SVBP2008 (met bijbehorende werkafspraken), onderdeel van de ministeriƫle Regeling standaarden ruimtelijke ordening.

Verbeelding
Op de verbeelding van het bestemmingsplan (de plankaart) wordt door middel van letters, cijfers, lijnen en aanduidingen het toegestane gebruik van de gronden en de mogelijke bouwhoogtes/volumes aangegeven.

Als ondergrond is een topografische kaart gehanteerd. Daarmee kan exact worden bepaald waar het plan is gelegen en hoe begrenzingen lopen. Om de goede leesbaarheid van de plankaart te waarborgen is voor wat betreft de analoge verbeelding gekozen voor een schaal van 1:1000. De analoge verbeelding is voorzien van een legenda en een noordpijl. Het plangebied van het bestemmingsplan is aan de hand van een plangrens (bolletjeslijn) op de verbeelding weergegeven.