direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1

2.4 Regionaal beleid

2.4.1 Regionale Structuurvisie Holland Rijnland 2020

In de Regionale Structuurvisie zijn de ambities en keuzes van Holland Rijnland uitgewerkt in zeven kernbeslissingen die samen van groot belang zijn voor de toekomst van het gebied. Uitgangspunten hierbij zijn een evenwichtige ontwikkeling van wonen, recreatie en infrastructuur en een intensief, meervoudig en duurzaam ruimtegebruik. De kernbeslissingen zijn:

  • het in de regio bouwen van 33.000 nieuwe woningen tot 2020;
  • het zorgen voor een betere bereikbaarheid van de centrumfunctie van Leiden;
  • het concentreren van nieuwe bebouwing in de bestaande aaneengesloten stedelijke agglomeratie;
  • het versterken van groen en water en het beter toegankelijk maken van groene gebieden;
  • het openhouden van de Bollenstreek en het Veenweide- en Plassengebied, met een revitalisering van de Bollenstreek door middel van een herstructurering;
  • het kiezen voor de kenniseconomie en de Greenport Duin- en Bollenstreek als de belangrijke economische kennisdragers;
  • het ontwikkelen van een goed openbaar vervoernetwerk en de realisering van de Rijnlandroute en de Noordelijke Ontsluiting Greenport.

Voor dit bestemmingsplan zijn de volgende doelstellingen van belang:  
- bescherming bollengrond  
- glastuinbouw alleen toestaan in concentratiegebieden  
- bescherming landschap, natuur, cultuurhistorie en water  
- ruimte voor recreatie en toerisme  
- aandacht Ecologische Hoofdstructuur en verbindingszone  
- aandacht land- en tuinbouw  
- bouw beperkt aantal woningen toestaan buiten bebouwingscontour  
- ruimte bieden aan Greenportgerelateerde bedrijvigheid, niet-Greenportgerelateerde bedrijvigheid alleen onder voorwaarden toestaan  

2.4.2 Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (2009)

De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) is een deeluitwerking van de Regionale Structuurvisie die het intergemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland in 2009 heeft vastgesteld.

De ISG heeft een integraal karakter, geldt voor het gehele buitengebied van de zes Greenportgemeenten (met uitzondering van het duingebied) en gaat met name in op de toekomstige ruimtelijk-functionele ontwikkeling van het buitengebied. De ISG richt zich op een gemeenschappelijke inzet voor herstructurering en revitalisering van de Greenport Duin- en Bollenstreek. Dit in samenspraak met verbetering van de natuurlijke, landschappelijke en recreatieve kwaliteiten.

De Duin- en Bollenstreek is de greenport met de grootste internationale bekendheid door de toeristische aantrekkingskracht van de bollenvelden en de Keukenhof. Het is een van de Greenports waar verschillende gebiedsfuncties, zoals wonen, werken en toerisme sterk met elkaar zijn verbonden. In de jaren voor de ISG is gewerkt aan en met het Pact van Teylingen.

Voor dit bestemmingsplan zijn de volgende doelstellingen van belang:  
- bouwen woningen buiten contour niet toestaan met uitzondering van Greenportwoningen (Offensiefwoningen en landgoedwoningen) en Ruimte voor Ruimte-woningen  
- beschermen bollengrond  
- uitbreiding grasland niet toestaan  
- aandacht Provinciale Ecologische Hoofdstructuur, ecologische verbindingszones en natuur  
- aandacht recreatie en toerisme  

2.4.3 Ruimtelijk Perspectief 2030 Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom (2008)

Het Ruimtelijke Perspectief 2030 is de gezamenlijke toekomstvisie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout (HLN). Hierin zijn ruimteclaims van wonen, werken, mobiliteit, greenport, landschap, natuur, water, recreatie en toerisme geanalyseerd. Op basis hiervan zijn afgewogen ruimtelijke ambities en ontwikkelingen geformuleerd. Het gezamenlijke Ruimtelijk Perspectief vormt de basis voor het opstellen van structuurvisies voor de drie gemeenten binnen het kader van de Wet ruimtelijke ordening.

Voor dit bestemmingsplan zijn de volgende doelstellingen van belang:  
- versterking Greenport  
- verbetering entree bollenstreek  
- bescherming van natuur  
- aandacht voor recreatie  
- behoud en versterking ecologische verbindingen  

2.4.4 Milieubeleidsplan 2008-2011 Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout (2008)

Het Milieubeleidsplan 2008-2011 beschrijft de ambities voor (onder andere) de gemeente Lisse ten aanzien van het milieubeleid. Het milieubeleidsplan heeft de volgende doelen:

  • werken aan behoud en verbetering van de milieukwaliteit en een bijdrage leveren aan het oplossen van milieuproblemen op grotere schaal;
  • een kader vormen voor toekomstige besluiten.

Ambities voor de Ruimtelijke ordening zijn:

  • toename van recreatief gebruik van het buitengebied met 10% per jaar vanaf 2009;
  • in 2011 een halvering van het aantal klachten in relatie tot ruimtelijke ordening ten opzicht van 2006;
  • in 2011 is 90% van de ondernemers in buitengebied tevreden over het 'ondernemersklimaat in het buitengebied'.

2.4.5 Waterbeheerplan 2010-2015 Rijnland (2009)

Voor de planperiode 2010-2015 is het Waterbeheerplan (WBP) van Rijnland van toepassing. In dit plan geeft Rijnland aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het nieuwe WBP legt meer dan voorheen het accent op uitvoering. De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn én blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil Rijnland dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekeninghoudend met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en heviger buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. Het Waterbeheerplan sorteert voor op deze ontwikkelingen. Het Waterbeheerplan 2010-2015 van Rijnland is te vinden op de website: www.rijnland.net/plannen/waterbeheerplan.

2.4.6 Keur en Beleidsregel (2009)

Per 22 december 2009 is een nieuwe Keur in werking getreden, alsmede nieuwe Beleidsregels die per 27 mei 2011 geactualiseerd zijn. Een nieuwe Keur is nodig vanwege de totstandkoming van de Waterwet en daarmee verschuivende bevoegdheden in onderdelen van het waterbeheer. Verder zijn aan deze Keur bepalingen toegevoegd over het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem. De 'Keur en Beleidsregels' maken het mogelijk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:

  • 1. waterkeringen (onder andere duinen, dijken en kaden);
  • 2. watergangen (onder andere kanalen, rivieren, sloten, beken);
  • 3. andere waterstaatswerken (onder andere bruggen, duikers, stuwen, sluizen en gemalen).

De Keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning op grond van de Keur. De Keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de Beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt. De Keur en Beleidsregels van Rijnland zijn te vinden op de website: www.rijnland.net/regels/keur_algemene.

2.4.7 Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek (2006)

Het project Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek is door de provincie Noord- en Zuid-Holland in opdracht van de minister van VROM uitgevoerd. Doel is een gezamenlijk advies over de mogelijke ruimtelijke inrichting van deze regio. De Bollenstreek geniet internationale bekendheid vanwege de Keukenhof en het bollencomplex en heeft de volgende uitgangspunten:

  • versterken van dag- en verblijfsrecreatie;
  • de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur;
  • compensatie van het verlies aan bollengrond (uit onderzoek blijkt dat diverse graslanden omgezet kunnen worden om het verlies te compenseren).

2.4.8 Regionaal Bollenschurenbeleid (2006)

In 2005 is door elf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren samengewerkt aan het opstellen van een Regionaal Bollenschurenbeleid en een Regionale Collectie Bollenschuren.

In de nota 'Regionale Collectie Bollenschuren met een Regionaal Bollenschurenbeleid' is de lijst met schuren die tezamen de regionale collectie vormen opgenomen. In deze nota is ook een scala aan beleidsinstrumenten verzameld, die gemeenten en particulieren een handvat moeten bieden bij het behouden en herbestemmen van bollenschuren. Voorbeelden zijn stimuleringsregelingen voor bescherming en behoud van bollenschuren en maatregelen voor het bevorderen van functiewijziging en herbestemming.

Het doel van de nota is een eenduidig regionaal beschermings- en herbestemmingsbeleid tot stand te brengen, waarmee het voor particulieren duidelijk wordt hoe gemeenten omgaan met behoud, sloop, verbouwing, restauratie en herbestemming van bollenschuren, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied.

Voor dit bestemmingsplan zijn de volgende doelstellingen van belang:  
- beschermen bollenschuren  
- bouwvlak zo situeren dat open ruimte rond bollenschuur behouden blijft  
- ruimte voor functiewijziging